hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 紅雨!
返回列表 發新帖
開啟左側

紅雨!

Wattyung 發表於 2006-9-13 20:02 | 顯示全部樓層

很奇怪,先不談應幾點掛紅雨,在電視中看到有人可以在一號/三號+黃/
紅雨出街可以唔帶雨具,還好,起碼今次見到有OL姐姐會穿風褸、穿水
鞋,而小弟在今日這情况必定帶雨褸,係雨褸,因為雨傘一定會俾風吹
反。一真深信雨傘能"蔗風擋雨的香港人為何總不願用雨褸?

又很奇怪,在紅雨下上了學的小朋友明明要繼續留在學校這安全環境繼
續上堂,唔知點解D好似好緊張小朋友的家長硬係要在這危險時刻帶走
在這安全環境的小朋友回家。乜而家D學校(尤其是幼稚園)好危險咩?
間學校會漏水?D老師會專登帶小朋友出露天感受大雨?定係間學校突
然會閂門趕D小朋友出街?

今早也出現了有人"反口"的情况,今早差不多九時,聽到電視講"改掛
更高訊號機會不大",但我看見窗外的情况,覺得唔掛三號但天氣都會
好惡劣,所以都取消下午的一個活動,但到約十時,又聽到收音機話
天文台會在短時間內改發三號強風訊號,心諗,天文台又會俾人駡了。
但係天文台咁樣反口法又真係低俾人罵!

請各位在罵天文台今日有關掛紅雨的時間太遲前,請先看以下天文台之
連結:
http://www.weather.gov.hk/wservice/warning/rainstoc.htm#red
如要罵,可繼續罵。

"BallBall"兄開文這樣說,莫非您如在上班前掛了紅雨您就不用上班?

~誰@359~ 發表於 2006-9-13 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Wattyung 於 2006-9-13 20:02 發表
很奇怪,先不談應幾點掛紅雨,在電視中看到有人可以在一號/三號+黃/
紅雨出街可以唔帶雨具,還好,起碼今次見到有OL姐姐會穿風褸、穿水
鞋,而小弟在今日這情况必定帶雨褸,係雨褸,因為雨傘一定會俾風吹 ...

你貼個網既資料已經顯示出佢應該o係七點就可以掛黃雨
但佢都冇咁做啵
字大只顯得人自大
hkbw 發表於 2006-9-13 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-9-13 19:25 發表

值得留意既係七點鐘既雨量資料,好明顯係足夠出黃雨
但係佢仲要拖差唔多成個鐘先肯掛
而佢亦唔係到果陣先知香港頭頂有好大舊兩雲o係度喎
咁點解佢連黃雨都唔掛?

多謝董伯伯在位時的一句說話啦:
你地知唔知, 掛一個紅雨黑雨, 一個三號八號風球, 會
令香港經濟有幾大損失?!

如果有心人士, 可以查下佢大約幾時講呢句野,
再搜集一下之前之後的紅黑雨, 三號八號風球發出的時間,
咁就一目了然..

而且呢, 而家天文台係UNDER邊一個部門,大家都知啦...
究竟點解而家會攪成咁, 真係唔駛講都估到啦.
殺雞焉用牛刀?!
gn3509 發表於 2006-9-13 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-9-13 20:09 發表

你貼個網既資料已經顯示出佢應該o係七點就可以掛黃雨
但佢都冇咁做啵

老實講,有幾多人真係會放黃雨在眼內丫....
今期流行:690是原罪
hkbw 發表於 2006-9-13 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 Wattyung 於 2006-9-13 20:02 發表
鞋,而小弟在今日這情况必定帶雨褸,係雨褸,因為雨傘一定會俾風吹 ...

有帶雨具都唔掂啦..
小弟的阿頭, 今早就係因為咁而病左.....
個OFFICE D人都要遲成大半個鐘先出現到....

有時真係覺得天文台真係係時候要獨立出來, 唔UNDER
同商業有關的部門...

又或者, 其實應該換台長...
殺雞焉用牛刀?!
gn3509 發表於 2006-9-13 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2006-9-13 19:22 發表

但係都唔會咁巧合
次次等人返晒學先出呀?

今次到明係好大雨好耐都無反應...一到左o的學生應該返晒學校就有喎....

而且好明顯今次睇到係大雨左好耐先出
平時都唔係咁.....

咁唔係因為驚人嘈而唔出係 ...

咁講真,佢驚比人嘈,大可以出都唔出,因為雨勢只係集中响九龍同港島北
而嘈呢家野,無論幾點出,都實有人嘈架啦,睇下嘈成點既啫.....
gn3509 發表於 2006-9-13 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-9-13 23:55 發表

有帶雨具都唔掂啦..

同商業有關的部門...

又或者, 其實應該換 ...

澳門氣象局係跟環境有關既決策局,
但唔知點解香港天文台會咁奇怪,唔跟冬冬,反而跟阿葉生....
ming 發表於 2006-9-14 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 13.9.2006 23:55 發表

有帶雨具都唔掂啦..

同商業有關的部門...

又或者, 其實應該換 ...

也許小弟算不上是個陰謀論者
總是難以認同天文台隸屬經濟局就會受到其影響

不過當有人可以走出來說:
「天文台不掛8號風球令立法會不至休會」
我可以想像當人感到自己利益受損的時候
言論是可以無稽得很的
 樓主| BallBall 發表於 2006-9-14 08:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ming 於 2006-9-14 01:56 發表

也許小弟算不上是個陰謀論者
總是難以認同天文台隸屬經濟局就會受到其影響

不過當有人可以走出來說:
「天文台不掛8號風球令立法會不至休會」
我可以想像當人感到自己利益受損的時候
言論是可以無稽得 ...

天文台o既「巧合」,一次半次還可以接受,但係難道呢幾年都咁「巧合」?
我o地政府o既「陰謀」呢家野已經出晒名!佢o地做得出咁樣o既「決策」又有咩出奇?
 樓主| BallBall 發表於 2006-9-14 08:51 | 顯示全部樓層

雖然我係o係學校做,學生掛紅雨就的確唔使返,但對我o黎講係冇影響,一樣要返。
我只不過對天文台係呢幾次發警報o既處理手法唔認同咁o者!