hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 13S 寶達→尖沙咀東(+全日版本 213X於第二頁) ...
開啟左側

13S 寶達→尖沙咀東(+全日版本 213X於第二頁)

cong 發表於 2006-9-26 10:47 | 顯示全部樓層

AV385 發表於 2006-9-26 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-9-25 19:47 發表

繁時個個趕返工,邊個有心情同你等多兩班車?! 呢個完全唔可以接受...

至於康莊道(仲可能0係永安)落車同漆咸道南落車邊度近都係睇間公司0係邊,213X行多兩個站係咪咁難呢?

個個返工都會預埋等車時間,我再講多次,呢類線每日客量唔會大上大落,客量既差距最多都係令你搭前同搭後一班車,以215x咁密,即使早一班遲一班,差別都唔會大得去邊
行多兩個站不如等多兩班車啦

如果如似你咁講,等多兩班車唔可以接受,咁觀塘應該冇人搭215X嫁啦,如果閣下理論正確,咁點解觀塘道仲有人搭呢?

仲有我都講過啦,受影響只係秀茂坪,一班車唔會多過十個客係去尖東,受影響既人少之有少...

仲有你可以叫人由栢麗大道行落尖東搭28,咁點解d人又唔可以由尖東火車站行返落去呢?仲有而家唔係焗你行喎,有轉乘嫁wo,係你唔用咋

ps:可以考慮215x及新線繁時不停曲街,唔好為少少人浪費大部份人既時間
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
cong 發表於 2006-9-26 13:20 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2006-9-26 14:22 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2006-9-25 22:20 發表

偺S快兼一程車,唔通走去搭 1A/14? 相差時間太遠喇(比213X VS 215X)...

尖東返工時間點只10個客係去尖東呀,除非拉埋非繁時來計...而且受影響既全部都趕時間,試問你會唔會接受由坐直車但兜15分鐘變成要轉車 ...

咁咪係囉,因為快啊ma,即使要等多幾班車都係215x快啊ma,
213x要兜完佐敦尖咀先落返尖東,我等多兩部215X都快過佢啦你明唔明啊
如果好似你咁講,邊到仲會有人搭48x向城隧轉49x又或者係搭269D向欖隧轉其他車入天水圍啊

如果全部13x客源計就更係唔只啦,但而家有問題既只係一秀茂坪加個寶達
曉光街打後既客都冇權出聲,因為本身佢地係冇呢條線既服務
難道淨係一個秀茂坪繁時有多過十個客向係需要向13x原最尾兩個尖東區車站落車??????

而且即使213X入埋尖東,都只會跟返13x咁行外圍,咁轉215X咪更方便
仲有唔好忘記尖沙咀東附近仲有條11X,搭11X行落康宏站唔算遠,so實際尖沙咀東巴士總站唔算係問題,問題只得永安廣場一個站,為左一個唔算太多人用既站,要d車又兜遠d,分分鐘因為咁要用多一至兩部車,完全睇唔到有價值,唔好忘記尖咀有quota制,能夠用少一部就更係用少一部啦
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
cong 發表於 2006-9-26 16:01 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2006-9-26 20:36 | 顯示全部樓層
我又唔明白點解213X唔可以入尖東囉…
根本213X轉215X個用意就唔應該係「代替13X尖東一段」
再者,13X行外圍又點?都係一個方向姐
咁係咪返秀茂坪既人就唔洗理?
仲有仲有,唔通你會覺得11X可以做到尖東客咩?
價錢一樣,但係條線有幾慢有幾屈機你知唔知?

我覺得一條特快尖沙咀線唔做尖東,同冇入過尖沙咀係冇分別囉
尤其是對秀茂坪泥講,只有13X先去到

字大只顯得人自大
 樓主| gn3509 發表於 2006-9-26 21:10 | 顯示全部樓層

個建議更新左:
1.入番尖沙咀東
2.尖東方向加停創紀之城(與1A同站)
請比啲意見
今期流行:690是原罪
cong 發表於 2006-9-26 21:14 | 顯示全部樓層