hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 鄧顯中學
開啟左側

鄧顯中學

johnnybus 發表於 2006-9-17 20:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

就讀鄧顯中學的學生

他們是否一星期連續七日都要返學 ?

雖然他們的校曆表寫上 saturday & sunday 是假日
但校長仍然叫班學生以 [補課] 的形式
叫全校學生返去

事實如此 ?
JX9097 發表於 2006-9-17 20:21 | 顯示全部樓層
學校唔會咁無良啩?!
如果係真的話,搵鬼入去讀咩
SSBT 發表於 2006-9-18 00:07 | 顯示全部樓層
唔知樓主係咪講緊上水彩園村果間鄧顯中學呢?

我諗學校唔會咁無良掛…
個個學校一星期七日都要返學,
我係學生都會反抗啦…
唔會一d反抗聲音都冇掛?
=0=
jorg 發表於 2006-9-18 20:22 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2006-9-18 00:07 發表
唔知樓主係咪講緊上水彩園村果間鄧顯中學呢?

我諗學校唔會咁無良掛…
個個學校一星期七日都要返學,
我係學生都會反抗啦…
唔會一d反抗聲音都冇掛?

我都認為唔會冇假放
冇假放......咁即係連老師都要返?!
警HKP察
fokck 發表於 2006-9-18 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-9-17 20:21 發表
學校唔會咁無良啩?!
如果係真的話,搵鬼入去讀咩

呢間學校又唔駛驚無人入去讀既.... 呢間學校每年既公開試成績,
拍得住全港數一數二既傳統名校
多啦A夢
ricky 發表於 2006-9-19 09:39 | 顯示全部樓層
原帖由 johnnybus 於 2006-9-17 20:10 發表
就讀鄧顯中學的學生

他們是否一星期連續七日都要返學 ?

雖然他們的校曆表寫上 saturday & sunday 是假日
但校長仍然叫班學生以  的形式
叫全校學生返去

事實如此 ?

相信呢類學校係採用精英制,要在假日補習應是精華班學生,學校只用一至兩班來催谷公開考試的成績,增加學校的知名度。
前荃葵青區居民
chicken 發表於 2006-9-19 17:37 | 顯示全部樓層

邊會啊...學校星期日都唔開啦.....就算星期六,都係朝早有tutorial jei
Ads29 發表於 2006-9-23 01:27 | 顯示全部樓層
個校長係咪要同隔離間甲寅年 鬥呀?
佢地D功課真係好多又係事實,仲取消埋picnic tim~
SSBT 發表於 2006-9-23 11:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Ads29 於 2006-9-23 01:27 發表
個校長係咪要同隔離間甲寅年 鬥呀?
佢地D功課真係好多又係事實,仲取消埋picnic tim~

一定係同甲寅鬥啦 ..
不過甲寅好似點都唔夠佢地鬥 ..
況且兩個學校收生都好似越來越差,
今年會考理科收生分數分別跌至二十分及十九分,
可見一斑
=0=
Ads29 發表於 2006-9-25 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2006-9-23 11:05 發表

一定係同甲寅鬥啦 ..
不過甲寅好似點都唔夠佢地鬥 ..
況且兩個學校收生都好似越來越差,
今年會考理科收生分數分別跌至二十分及十九分,
可見一斑

其實甲寅係輕鬆過鄧顯好多~
我有個FD係果度讀,的而且確辛苦好多
但,,THMSS 仲係唔係入大學率100%?
咁甲寅入大學率有冇跌到?

區內田家炳及李嘉誠都在進步,
兩間仲爭取係2010年轉英中...

陳融中學如何?是否仍然退步?

先謝解答!