hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) OASIS HONG KONG
開啟左側

OASIS HONG KONG

Ken_Dy 發表於 2006-9-25 03:18 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2006-9-22 17:32 發表

理得佢用咩位
最仲要係佢咩位都有 PTV (咁先令人興奮) ~

There are first class on Oasis flights
Bristoll5g 發表於 2006-9-25 11:55 | 顯示全部樓層
原帖由 Ken_Dy 於 2006-9-25 03:18 發表

There are first class on Oasis flights

Referring to their official website, there are only 2 classes:

businessOasis
economyOasis

國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
AVD1 發表於 2006-9-25 18:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Ken_Dy 於 2006-9-25 03:18 發表

兩種機位都有 PTV ~~~
PS. Oasis 係冇 First Class
得 Business Class 同 Economy Class

Look here:
http://www.oasishongkong.com/hk/zh_hant/services/ife/index.aspx

我們的商務客艙及經濟客艙內分別設有16條及14條的電影頻道,更同時提供12條音樂娛樂頻道,迎合不同口味的乘客。 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
MB36 發表於 2006-9-27 10:59 | 顯示全部樓層

原帖由 hardplastic 於 2006-9-22 00:55 發表
仲記得有D人成日晌道話E間公司乜乜物物
冇國泰咁好(其實都係國泰FAN屎吧), 又話
開業時間一拖再拖, 打賭一定實開唔成云云

WELL, 部飛機來左香港了
講E D說話D人現在有何話說?
會"predict" E 間公 ...

絕對認同
CX有好多好難坐的長程線,坐到死人(有新聞)及大病(自己)
在NYC有識華人十個有九對CX失望,唔會坐佢r
呢處就日日有CX fans/職員替CX賣廣告

就像聖經中「不要效法這個世界」的其一例子
volvo_chan 發表於 2006-9-27 15:46 | 顯示全部樓層
原帖由 MB36 於 2006-9-27 10:59 發表
絕對認同
CX有好多好難坐的長程線,坐到死人(有新聞)及大病(自己)
在NYC有識華人十個有九對CX失望,唔會坐佢r
呢處就日日有CX fans/職員替CX賣廣告

就像聖經中「不要效法這個世界」的其一例子

我都認為長途線坐CX經濟艙真係比較辛苦, 特別是坐B744,
例如香港去SFO, 我寧願比多$1000都要坐SQ, 唔坐CX, 因為上年坐CX293飛羅馬, 坐B744坐到我怕怕(D位窄)

至於MB36兄所講的''好難坐的長程線'', 我自己首推CX750/751, 香港飛杜拜同一架機要停BKK+BOM, 你請我都唔坐, 停一個站都夠皮喇......
第二當然是CX889, 紐約經溫哥華先到香港, 20小時無得落機, 辛苦情度可想而知幾咁  , CX888就好少少啦......

不過由NYC去香港, 正常我都會坐番CX830/831, 因為直飛係佢最快, 時間亦較好, 但好多人話長途坐CX A346經濟艙好辛苦.
想要舒服D, 可以試下SQ21>SQ860, 因為SQ21用A345配2+3+2行政經濟位, 包你話豪華舒適, 今年我試過咁飛,
經濟艙機票比CX830/831貴三份一......
至于你信不信,我反正信了
AVD1 發表於 2006-9-27 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-9-27 15:46 發表

我都認為長途線坐CX經濟艙真係比較辛苦, 特別是坐B744,
例如香港去SFO, 我寧願比多$1000都要坐SQ, 唔坐CX, 因為上年坐CX293飛羅馬, 坐B744坐到我怕怕(D位窄)

至於MB36兄所講的''好難坐的長程線'', 我自己首 ...

坐 SQ 就要去到新加坡再坐番 SQ o既 機番黎 (時間仲長) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
U-157星之Kelvin 發表於 2006-9-27 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2006-9-27 18:03 發表
坐 SQ 就要去到新加坡再坐番 SQ o既 機番黎 (時間仲長) ~

世上無得一賞二,想要舒服,要俾多CX三份之一價錢,仲要兜遠左,都係值得
如果係我都會咁揀
eric278 發表於 2006-9-28 09:36 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-9-27 15:46 發表
不過由NYC去香港, 正常我都會坐番CX830/831, 因為直飛係佢最快, 時間亦較好, 但好多人話長途坐CX A346經濟艙好辛苦.
想要舒服D, 可以試下SQ21>SQ860, 因為SQ21用A345配2+3+2行政經濟位, 包你話豪華舒適, 今年我試過咁飛,
經濟艙機票比CX830/831貴三份一......

若果在紐約坐TG791去曼谷轉機又如何呢?
還看香港公交
billlmf 發表於 2006-9-28 10:11 | 顯示全部樓層

至於MB36兄所講的''好難坐的長程線'', 我自己首推CX750/751, 香港飛杜拜同一架機要停BKK+BOM, 你請我都唔坐, 停一個站都夠皮喇......
第二當然是CX889, 紐約經溫哥華先到香港, 20小時無得落機, 辛苦情度可想而知幾咁  , CX888就好少少啦......

其實幾年前我曾經講過講辛苦﹐其實889已經好過751/750架喇﹐751/750係BOM & BKK都係無得落機﹐我有次專登搭751去DXB﹐停BKK & BOM直情係無得disembark~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
MB36 發表於 2006-9-28 11:21 | 顯示全部樓層

至於MB36兄所講的''好難坐的長程線'', 我自己首 ...

有B744坐算好了,CX830/831 A346更加人間地獄,買票時話直
航,週不時到機場至知要停站加油。D 位又窄又短,側唔到身
,少側都頂著PTV,雙腳無位斜直,仲放幾寸厚書及加個踏架
頂腳,就算係薛凱琪身材都唔夠位坐。

CX d 經營政策,一隻CX889=6隻機乘客=CX JFK-HKG + AA JFK-HKG
+ CX JFK-YVR + AA JFK-YVR + CX YVR-HKG +AA YVR-HKG,頂晒大
閘,仲係AA肥鬼及銅臭味客多
你俾個良心去幫襯CX買票,CX俾個臭狗肺你,次次都配個機尾/
屎坑旁位你,因為好位留給AA客。CX889機尾位在YVR要吸二小
時毒氣。

你去NYC港青集中地如民鐵吾中宣會、皇后區基導堂/聖約堂,
十個有九都話搭CO,受過幾次CX氣又學精了。

搭廿個鐘CX,被AA肥鬼及銅臭味人頂著,坐到像縮埋蟹鉗,派
餐後二小時才收,廿小時血壓上升,次次搭完CX888就大病發,
有次兩日後駕車仍睡著,連修車租車加貶值損失US$10,000.

搭韓國機就通常旁邊是空位,可以大字形放鬆坐廿個鐘。
CX,你最衰。