hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 左右做人難,好煩!
開啟左側

左右做人難,好煩!

chan6723 發表於 2006-9-20 00:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

又好耐冇係愛情板貼文喇!
不過今次件事就唔係發生係我身上,而係我兩個朋友上…

件事係咁既:
A (男仔) 係我大學同學,B (女仔) 係我中學同學,原本 A,B
各不相識。直到兩個月前,某日去左個舊同學屋企 BBQ,
B 用緊果個同學既電腦時,我無意中發現 A 竟然出現係
B 既 MSN contact list 上!

咁後來我都講左俾 A, B 知,佢地都知道我識得對方。去到
八月中,我睇 B 既 xanga 知道佢地傾左兩個鐘電話,我諗
住搞個 gathering,等佢地認識下大家。

之後我一直都未得閒去搞呢個 gathering,原本諗住呢個月
尾搞,點知琴日…

A 打黎,話同 B 已經拍緊拖幾個禮拜,但就係呢個星期日,
B send 左段 SMS 俾 A 話要分手,B 之後就已經唔再聽 A 的
電話,唔再覆 A 既 SMS。

咁 A, B 中間就只係得我呢個 friend 啦,A 就要我幫佢手箍煲,
但…其實我係唔贊成 A 同 B 拍拖的,因為我明知 A 係有D
唔好既性格,一定唔會係 B 杯茶。而 B 亦係 xanga 講,話
佢對 A 並唔係果種 feel…

問題係,係我立場上,我唔想幫 A 去箍煲,呢個問題我都
同另一個朋友 C (都係中學同學,同 B 都算 friend) 傾過。
佢同我講「愛情係兩個人既事」「你唔好理佢 (A) 啦!」,
但我又唔忍心由得 A 死喎,一來覺得佢都慘,唔想踩多佢r
兩腳,二來我唔想因為呢件事搞到冇得做 friend…

究竟我可以點做,先至唔會令 A 失望,但又唔會「慫恿」
A 去轟炸式地去箍煲,同埋幫住 B 既同時,又唔會係後面
搞小動作去叫 A 箍煲?

先謝。
教導子女遠離益童
3238 發表於 2006-9-20 11:20 | 顯示全部樓層
愛情係A B二人既事,
他們有乜冬瓜豆腐由佢地解決,
你作為他們朋友,
只可以聽,不應幫助任何一方。
simon12 發表於 2006-9-20 14:46 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2006-9-20 00:24 發表
又好耐冇係愛情板貼文喇!
不過今次件事就唔係發生係我身上,而係我兩個朋友上…

件事係咁既:
A (男仔) 係我大學同學,B (女仔) 係我中學同學,原本 A,B
各不相識。直到兩個月前,某日去左個舊同學屋企 BB ...

性格不合,雙方亙不協調,導致感情缺裂。

作為他們/她們朋友,為確保大家在事件上協調,都費盡心機。通常單方都堅持自已是對,還說到對方有種種不滿,自已實在不知道幫誰。現在你只可以做,是不要插手在這件事上,以平常心態去聽,以免其中一方不滿而影響朋友友誼。
~誰@359~ 發表於 2006-9-20 22:08 | 顯示全部樓層

只係想講一句:箍煲?自己做返唔該
字大只顯得人自大
117 發表於 2006-9-21 02:11 | 顯示全部樓層
我就認為... 您可以做既事係 : 約佢地出黎 . 等佢地三口六面講清楚
作為外人, 絕對不宜添加任何自己既意見
縱使您認為係「唔好既性格」, 人地可能未必會咁認為呢?
5074 發表於 2006-9-23 09:21 | 顯示全部樓層
愛情真係絕對唔可以靠人黎箍煲

你幫得佢一次,情侶鬧交係好正常既事
難保第時,佢又唔會又搵返你幫手!

又一個現實版本既電車男..
AP11.JD9374
 樓主| chan6723 發表於 2006-9-29 01:14 | 顯示全部樓層

先多謝各位意見。

隔左多日,我只係同 A 講:「你要箍煲自己黎,我唔會幫你」。
不過,我覺得自己係某程度上都幫左 A,但我覺得自己已經做
錯左,因為我唔應該幫任何一方。

反而 B 那邊,呢幾日都好少同佢聯絡,我只係同佢講左:
「既然你決定左,咁算啦,我撐你!」

其實件事都仲未了結,因為 A 仲日日同我講 B 的東西,仲叫
我幫佢做呢樣做果樣,我想推,但係…我又唔好意思推卻…
我只可以口頭上答應,但實際上做另一套…
教導子女遠離益童