hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士廣告消息 (B1) [未證實]荔廠終於搞掂MM牌車既掛牌線?
開啟左側

[未證實]荔廠終於搞掂MM牌車既掛牌線?

HV7025 發表於 2006-9-22 16:40 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2006-9-22 13:54 發表

有o的線係可以不斷換新車,一來條線的確有錢賺,
二來係有其他線輔助佢/自己車數多,囉架直梯車行
都仲有其他線/自己車隊back up佢r

正如九龍灣成日收直梯車,但點解總係換101,1A而唔
會係603換車一樣,而且收 ...

其實101,1A都唔可以用「成日」收直梯車來形容
1A就車多, 所以分開幾次換, 甩牌既大部份都係膠牌ATR
101 就其實都係換得兩次姐, 唔算多, 同時甩牌車全是3ASV

九廠上直梯既線個人覺得已經算廣泛
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
kingprowm 發表於 2006-9-22 17:44 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2006-9-22 13:42 發表

不如話政府唔知邊條友話旺區一定
(係must,以前都係鼓勵)用環保車,結
果而家不論你邊個時段行經旺區,都
一定(記著係一定)要用環保車

所以今次換車其中一個任務就係要
將唔達"環保標準"既車換出 ...

我覺得行經旺區要用環保車也無可厚非,
但問題係唔知點解有幾條線用開更環保的
歐三車好好地會走去換番冇咁環保的歐二車

呢間巴士公司講到自己幾咁為環保而努力,
但反而部份旺區線用車環保程度倒退,
雖然這些線客量/ 盈利可能冇咁高, 不過都唔駛咁!
kingprowm 發表於 2006-9-22 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2006-9-22 16:40 發表

其實101,1A都唔可以用「成日」收直梯車來形容
1A就車多, 所以分開幾次換, 甩牌既大部份都係膠牌ATR
101 就其實都係換得兩次姐, 唔算多, 同時甩牌車全是3ASV

九廠上直梯既線個人覺得已經算廣泛

九廠點玩都冇荔廠玩得咁走火入魔,
點會好似 102 咁新車換新車,
人地連客量不太高的 113, 671 都捨得換新車,
邊好似荔廠咁階級觀念咁重 !
chan6723 發表於 2006-9-22 17:54 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2006-9-22 13:42 發表

不如話政府唔知邊條友話旺區一定
(係must,以前都係鼓勵)用環保車

如果真係有「指令」係 "must" 用環保車的話,咁點解
新巴同城巴仲可以日日派 DA 行 970 系,8XX 行 102?

唔通政府大細超,九巴就一定要用環保車,新/城巴
就可以豁免?

咁其實 102 不停換車又唔係無道理。102 貴為全荔廠
盈利最高路線,架新車落去三幾個月就可以收返哂
買車果筆數,之後呢批車落咩線都唔駛話要用車費
補貼買車成本云云,到時九巴筆數又靚D,出到黎班
股東又開心D啦!

教導子女遠離益童
GK9636 發表於 2006-9-22 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2006-9-22 17:54 發表

新巴同城巴仲可以日日派 DA 行 970 系,8XX 行 102?

就可以豁免?

咁其實 102 不停換 ...

唔知筆數點樣靚d? 假設乘客量不變, 用咩車行都係果筆盈利, 現金流唔會變, 折舊又唔會變(真實來說新車的折舊比舊車高, 因為新車車價每年都有增長), 有咩分別?

新車賺筆買車錢, 舊車去蝕入肉/盈利不可觀線, 拉暈點樣可以彌補買車成本? 新車同舊車賺筆錢唔同d架?

雖然我不是什麼新車狂熱分子, 不過覺得落新車去行盈利高的路線去令股東開心d的理論十分荒謬
GK9636@ATENVIRO
yankids 發表於 2006-9-22 21:31 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2006-9-22 22:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hka148 發表於 2006-9-22 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-9-22 22:00 發表

當中相信表表者非41A莫屬

仲要甩d歐3車比條環島線,令島上更環保,市區更混濁
kingprowm 發表於 2006-9-22 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-9-22 22:00 發表

當中相信表表者非41A莫屬

起碼仲有好幾條, 個別路線派車我唔再多講,
我只係對事唔對線, 九巴講到自己幾咁環保,
可是連旺區線都唔盡量用最高環保標準的車行走,
你話佢唔夠車就冇得好講, 但偏偏有歐一熱狗,
歐三冷馬行走非旺區線; 相反仲用歐二冷馬,
未到歐盟標準的熱狗行旺區線 !
dicksonboy 發表於 2006-9-23 13:12 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2006-9-22 17:54 發表

就可以豁免?

咁其實 102 不停換 ...

so far as I know enviormental buses dont need to run 970/102
since these routes doesnt go thru Central/CBW area

and of coz~ i believe there are always somebody violate the rules
they dont get caught doesnt mean they are right~