hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [震震震]四喜臨門
開啟左側

[震震震]四喜臨門

petcity 發表於 2006-9-24 10:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
KR1691@102 發表於 2006-9-24 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-9-24 10:48 發表

唔通係個條降grade代表線,但似乎係二手車A齊齊上咁喎
我怕有人話個條線食二手(如果之前掛過好幾條,可能N手車)
計落,三個字講哂,蝕本貨,希望九巴為免有關人等經常抱
怨,盡快綠島102化,盡可能一月一換車,好讓綠島居民可以
一嘗哂命,頻換新車滋味也

始終打唔破「荔廠全新車上唔到美孚橋」嘅宿命?!

呀,唔係喎,全新車都可以上美孚橋,但係要一直剷上荃灣路入屯門元朗。

樓主| orange 發表於 2006-9-24 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-9-24 10:48 發表

唔通係個條降grade代表線,但似乎係二手車A齊齊上咁喎
我怕有人話個條線食二手(如果之前掛過好幾條,可能N手車)
計落,三個字講哂,蝕本貨,希望九巴為免有關人等經常抱
怨,盡快綠島102化,盡可能一月一 ...

我怕一陣又話綠島玩新車,唔符合民情,架車唔夠載,要人
日日企返屋企,跟手又話架新車唔夠新,最好架車首日落
地就要掛死條綠島線,絕對無俾人掂過

睇怕甚麼孤島,獨大食柴論又再次出現
益童學校,全民教育
Klose 發表於 2006-9-24 12:21 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
KR1691@102 發表於 2006-9-24 12:25 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2006-9-24 12:08 發表

我怕一陣又話綠島玩新車,唔符合民情,架車唔夠載,要人
日日企返屋企,跟手又話架新車唔夠新,最好架車首日落
地就要掛死條綠島線,絕對無俾人掂過

睇怕甚麼孤島,獨大食柴論又再次出現

新車掛死綠島,好易啫,捉佢上綠島廠掛牌咪得囉。

但係家下有人嘈緊彌敦道而家仲有歐二車,點解會有歐三車行內陸線呢。
Klose 發表於 2006-9-24 12:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KR7607 發表於 2006-9-24 12:34 | 顯示全部樓層

原帖由 KR1691@102 於 2006-9-24 12:25 發表

新車掛死綠島,好易啫,捉佢上綠島廠掛牌咪得囉。

但係家下有人嘈緊彌敦道而家仲有歐二車,點解會有歐三車行內陸線呢。

人地果條內陸線 個profit 簡直係直線上升 兜幾個彎
就$3.2 就連S 車都有歐3
所以好在所難面既 人地 TKO 果條內陸又係咁
出去美孚果條又係得歐2
GK9636 發表於 2006-9-24 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7607 於 2006-9-24 12:34 發表

人地果條內陸線 個profit 簡直係直線上升 兜幾個彎
就$3.2 就連S 車都有歐3
所以好在所難面既 人地 TKO 果條內陸又係咁
出去美孚果條又係得歐2

吓.........果條內陸線都叫profit 直線上升, 咁好多線都唔駛loss 囉, 九巴就唔駛咁辛苦起邊度搵線善用資源啦, 果條降grade線營運環境好似好過佢噃

可能細廠唔想一手車行得太遠咋
GK9636@ATENVIRO
KR7607 發表於 2006-9-24 12:59 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2006-9-24 12:47 發表

吓.........果條內陸線都叫profit 直線上升, 咁好多線都唔駛loss 囉, 九巴就唔駛咁辛苦起邊度搵線善用資源啦, 果條降grade線營運環境好似好過佢噃

可能細廠唔想一手車行得太遠咋

而家山上兩條兄弟線出九龍其中一條已經狂比九巴"善用資源"不過識一個fd 佢話佢個fd 係運吉到做
好多人complain 呢條線無冷氣供應 九巴亦都無理到
呢條未仲慘過降grade 果條
GK9636 發表於 2006-9-24 13:32 | 顯示全部樓層

原帖由 KR7607 於 2006-9-24 12:59 發表

而家山上兩條兄弟線出九龍其中一條已經狂比九巴"善用資源"不過識一個fd 佢話佢個fd 係運吉到做
好多人complain 呢條線無冷氣供應 九巴亦都無理到
呢條未仲慘過降grade 果條

冷氣供應? 九巴梗係捨難取易啦, 點同一間只管一區的大廠比, 講起果區好似話入冬後為多條邨加裝冷氣, 加裝進度仲會持續到出年新年, 到出年熱天就唔駛嘈熱, 冬天捱下凍先
GK9636@ATENVIRO