hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港──又食又拎, 亞洲國際級生仔都會 ...
開啟左側

香港──又食又拎, 亞洲國際級生仔都會

cheungtszfung 發表於 2006-9-28 20:28 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-9-28 20:13 發表
我覺得要杜絕呢個問題
一定要規定...即使喺本港生仔,個仔都唔會有居港權
同埋一定要交哂錢先俾佢帶仔走

雖然好似唔太人道,但都冇辦法

無用,大陸人真係可以唔俾錢放個仔係度
gn3509 發表於 2006-9-28 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-9-28 20:13 發表
我覺得要杜絕呢個問題
一定要規定...即使喺本港生仔,個仔都唔會有居港權
同埋一定要交哂錢先俾佢帶仔走

雖然好似唔太人道,但都冇辦法

冇用, 之前終審庭判左,中國公民响香港所生既子女均自動享有香港居留權..
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2006-9-28 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2006-9-28 20:28 發表

無用,大陸人真係可以唔俾錢放個仔係度

相信除左係為避大陸超生所繳既罰款既孕婦同埋想用香港較高質素既醫療設施既孕婦外,
大多數落黎生仔既多數都係想為子女拎張香港三粒星身份證
如果真係唔比錢唔帶得個仔走?
隨時留佢响度等政府養都做得出
今期流行:690是原罪
cheungtszfung 發表於 2006-9-28 20:46 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2006-9-28 20:38 發表
相信除左係為避大陸超生所繳既罰款既孕婦同埋想用香港較高質素既醫療設施既孕婦外,
大多數落黎生仔既多數都係想為子女拎張香港三粒星身份證
如果真係唔比錢唔帶得個仔走?
隨時留佢响度等政府養都做得出

所以唯一可行方法係修改基本法,中國公民在香港所生既子女均不能享有香港居留權
superbus 發表於 2006-9-28 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2006-9-28 20:46 發表

所以唯一可行方法係修改基本法,中國公民在香港所生既子女均不能享有香港居留權

不過咁做好可能會引伸到駛唔駛人大釋法
呢個亦都係個大問題
Cantona 發表於 2006-9-28 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2006-9-28 20:53 發表

呢個亦都係個大問題

修改基本法又何來人大釋法?
kingprowm 發表於 2006-9-28 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2006-9-28 20:53 發表

呢個亦都係個大問題

坦白講, 我唔明 "人大釋法" 到底有什麼問題 ?
呢件事十分嚴重, 香港繼續咁落去遲早玩完

香港政府成日想開徵銷售稅, 但從來唔諗下點樣省錢,
D 錢攞晒去養班大食懶

另外, 如果大陸果便有心去理,
佢地把守第一關, 理論上已經可以阻止腹大便便的女人出境,
既然大陸都唔理, 照放人, 香港又憑什麼阻止班大肚婆入境 ?
U-157星之Kelvin 發表於 2006-9-29 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-9-28 22:45 發表
坦白講, 我唔明 "人大釋法" 到底有什麼問題 ?
呢件事十分嚴重, 香港繼續咁落去遲早玩完

香港政府成日想開徵銷售稅, 但從來唔諗下點樣省錢,
D 錢攞晒去養班大食懶

另外, 如果大陸果便有心去理,
佢地把守第一關, 理論上已經可以阻止腹大便便的女人出境,
既然大陸都唔理, 照放人, 香港又憑什麼阻止班大肚婆入境 ?

無計,個個當香港真係有金執
諗住生完個仔就由特區政府執手尾
呢o的唔應該駛的錢就咁掉落鹹水海,真係

對於查小欣丈夫李學斌先生近日就此問題發表的言論頗為反感
話香港人在上世紀80年代末都係咁做,走去英美澳加生仔博居留權,
而家內地人學香港人咁做,無問題o架,駛乜加價阻止內地婦女來港產子

我想問香港點同外國比?
香港好細o架,又要貼錢俾人生仔,供書教學,俾綜援

香港唔年年赤字就假
Dolphin 發表於 2006-9-30 14:03 | 顯示全部樓層
只能無奈地說, 因為香港是文明的社會, 文明的代價之一, 是有很多制度可以被人濫用. 這是無法杜絕的.
例如,

- 我們的醫院不會見死不救而且設備完善, 所以部份內地會人來生仔甚至走數.
- 我們的社會向來維護言論自由, 法輪功可申請遊行表達自己意見, 在擾民和言論自由之間作出選擇, 一切只能由市民來承擔.
- 有內地來港從事賣淫活動而過期居留人仕稱, 香港監獄舒適, 食物亦好, 坐監一點不辛苦, 下次一定再來.

仲有好多呢D例子...
BMW E46 320i
307 發表於 2006-10-1 21:19 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-9-29 00:31 發表
無計,個個當香港真係有金執
諗住生完個仔就由特區政府執手尾
呢o的唔應該駛的錢就咁掉落鹹水海,真係

對於查小欣丈夫李學斌先生近日就此問題發表的言論頗為反感
話香港人在上世紀80年代末都係咁做,走去英美澳加生仔博居留權,
而家內地人學香港人咁做,無問題o架,駛乜加價阻止內地婦女來港產子

我想問香港點同外國比?
香港好細o架,又要貼錢俾人生仔,供書教學,俾綜援

香港唔年年赤字就假

咁點解當年香港人咁樣做又得,
依家的內地人咁樣做就叫做有問題呢?

香港係細,稅率係低,
相對負擔係重,
咁但係人地又做左d乜野要香港話佢地錯呢?

仲有,唔好成日以為財赤呢個問題淨係得香港有,
當年外國的問題都係一樣嚴重,
結果走出來的就係排外主義。

所以,香港即使有問題,
個問題都唔應該係透過話人地唔岩就算數,
應該係諗一諗到底有乜野對策可以避免呢個問題,
諸如好應該俾返香港有審核單程證及雙程證申請的權力。
只罵不建議=不負責任