hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 最新一代的 Camry
返回列表 發新帖
開啟左側

最新一代的 Camry

homanbean 發表於 2006-10-6 03:00 | 顯示全部樓層

支手制放咁左
可能係俾乘客緊急停車用 (例如司機昏迷)
-   知足者自然常樂   -
da87 發表於 2006-10-6 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-10-5 10:50 發表
我都有幸試過新Camry...
除左大之外都無咩好,同坐落部Corolla無咩分別,
力水唔係話無,只不過咁大架就顯得有D力不從心,

IS250就未有機會,不過睇書都話架車掂,
我諗唔會差得去邊,豐田D尾轆車都有D水準既...

同Corolla無咩分別, 冇咁迫夾下話?
不過呢代camry我真係唔識欣賞,
車頭又核突, 個尾又翹起, 成個大籮柚咁...

豐田d車好多都係一代靚一代唔靚,
好似echo, corolla, carmy, previa等....
呢期d新款個樣就唔掂喇, 騎呢到爆~
葵盛東居民AMN36 發表於 2006-10-6 17:35 | 顯示全部樓層
原帖由 homanbean 於 2006-10-6 03:00 發表
支手制放咁左
可能係俾乘客緊急停車用 (例如司機昏迷)
我都覺得個手制似比乘客用多d= =
CZ_6686 發表於 2006-10-6 20:09 | 顯示全部樓層

原帖由 da87 於 2006-10-6 03:52 PM 發表

好似echo, corolla, carmy, previa等....
呢期d新款個 ...

咁呢個唔駛講啦...
但老實講佢同一架泵脹左既Corolla無咩分別
色系又係果隻,咁我買IS250好過...
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| tristan 發表於 2006-10-8 15:02 | 顯示全部樓層
原帖由 LEO 於 5/10/2006 00:33 發表

難怪難怪
0的街名好熟,但又唔記得邊喎^^"
Hutt St應該係.....city south?
Wamouth Street U-Park 的話應該係.....rundle附近?
陀地即係地主啦

Camry 2.4係行直4

我諗換車原因應該係油錢貴 ...

大地主係HK以前的"豉頭婆". 我"公司"係責負管理D地,同向那些買了地的人收rate($)而已.
又加上擁有大量U-Park停車場及全CBD街頭泊位, 所以順理成章像個陀地見人就搶.

我公司有好多Toyota車 e.g.:
我team 的support Car (同時為Manager部車): 新版 Camry
Pool Car: 4部 Corolla 1.8L (inc: 1 五門, 3部Hatch), 1 上一代Camry, 1 部 Commodore Wagon
其他:
"公眾服務部門" ---大量Toyota 大型尾斗車有10-15部以上
不知部門的車: 3部 Toyota Hybrid Car (不是pool car, 否則都借來下)
大老闆: Benz E240 (個人覺得他好無品味... 不個上次同桌吃飯都feel 到了....)
都唔知係咪West Terrace Toyota 有大幅地, 所以才買 Toyota.
West Tce都有BMW, 不如用BMW做Pool Car

師兄好眼力, 知道係City East Camp, 如果連個女仔都識就更加無話可說.
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
 樓主| tristan 發表於 2006-10-8 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 da87 於 6/10/2006 15:52 發表

呢期d新款個 ...

的確係比Corolla 闊落"少少", 但部車就大部了好多.
個死人尾攪到倒後係一個惡夢. 因為尾窗又細又高, 得番少少area係望到後面.
如果個人矮一點我都睇不, 照lock低可也!! 再者個怪排擋時常miss 了 "R" (R 個位太細), 變了去左 "" or "N"...
泊S位個尾窗係幫唔到忙, 我要伸個頭出去睇位.
而且部車直線倒車好怪一路倒就向是但一邊漂出去, 到落車就見到個尾飛了出來(可能係部車個自身問題),莫非是頭轆車特性乎?

咁呢個唔駛講啦...
但老實講佢同一架泵脹左既Corolla無咩分別
色系又係果隻,咁我買IS250好過...

的確係同Corolla 除了個少少空間外無咩分別, Corolla重有駕駛樂趣過 Camry.
不過IS 250 貴好多啊!!
Aus Price:
IS 250 (Standard) 2.5L 6cyl Prestige Man Trans $53,890  
http://www.lexus.com.au/models/s ... ptions&specid=6

Camry (Grand) 2.4L 4 Cylinder 5 spd auto          $39,900
http://camry.toyota.com.au/toyota/vehicle/RangePage/0,5141,3158_1272,00.html

雖然我幾喜IS 250, 但有 $54,000 點解唔去買部 BMW 320i??
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
LEO 發表於 2006-10-9 00:29 | 顯示全部樓層

原帖由 tristan 於 8/10/2006 16:32 發表

大地主係HK以前的"豉頭婆". 我"公司"係責負管理D地,同向那些買了地的人收rate($)而已.
又加上擁有大量U-Park停車場及全CBD街頭泊位, 所以順理成章像個陀地見人就搶.

我公司有好多T ...

HK係咪指china town果間HK supermarket?@@
CBD街頭泊位唔係政府擁有?

可能Toyota塊地可能都係你公司,所以先買toyota

相中人我冇可能識啦,不過我初初估係P3-21,但係諗落都有可能係P3-33