hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272S 加班消息
開啟左側

272S 加班消息

petcity 發表於 2006-10-14 23:41 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
teddybus 發表於 2006-10-14 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-10-14 23:39 發表

你始終係執在於條線唔入中大,但由始至終我唔明你又唔係呢頭返工返學
仲乜咁著緊?呢度我知至少有三個中大返工返學,但居然,唔係一面倒支
持開多D線入黎喎,同埋路線有唔同性質,夾硬去為不明既巿場去變條線本
質,或者改動,在做生意講絕非一件值得冒險既事

我好懷疑佢只不過因為43P so-call有空位
而要夾硬迫架43p 入cu....
迫d cu人搭43p
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
GK9636 發表於 2006-10-14 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 hjhj 於 2006-10-14 23:29 發表

以城隧線為例
由大學站出沙田轉車
火車呢程唔會唔駛錢掛...

我上面講緊火車support到科學園班客喎
關人地返放工時間咩事?

就係因為直接先吸引姐
不過 cu淨係得學生?無人返放工?

冇人返工d人返學做咩?

d人點樣番工請閣下自己實地觀察下

放工時間南行多人, 羅湖開仲多人, 條272S咪當分流, 人地返放工時間穩定開條線就話做到分流效果, 如果真係個個住東九的中大學生日日有7-10堂, 夜晚冇節目去搭車歸家, 到時就真係有需求
GK9636@ATENVIRO
S3BL100 發表於 2006-10-14 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 hjhj 於 2006-10-14 23:21 發表

我岩岩都有諗過呢個問題
因為以我記憶
43p 272s的車係係水上活動中心(往科學園)等開
好似仲有站長之類的職員係個站度
如果改由大學站開,人手都可能慳埋
但咁樣一入一出科學園,加上科學園上客都有排上 ...

不過橫掂大學火車站開唔徙多咩資源,
就算火車站無客都無影響
而且對於一般乘客來講,
有得行公路, 始終感覺快好多,
所以倒不如就將43P/272S火車站.

如果43P不經濱景, 應該對中大學生都有一定吸引力
(有同學住荃灣無宿住)
teddybus 發表於 2006-10-14 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2006-10-14 23:35 發表

咁點, 個個都住起43P/272S覆蓋範圍嗎?  東南西北度度有人住都有需求, 度度都要搵線兜一兜, 真係精彩呀

如果佢呢個pt 成立...
275 更加需要加車....
有時可以連AL都上唔晒d 人....
73x呀, 74x呀, 75x呀, 通通都要入ied先出市區....

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
S3BL100 發表於 2006-10-14 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-10-14 23:41 發表

如果國內學生交流學生,佢地一係住宿,一係住赤泥坪,咦,咁不如開條穿梭線
往返赤泥坪,既然有人咁堅持中大個market咁重要

原來staff有專車?係中大做左一年野而家至知

專車的車費好似比起同里數的巴士平唔少,
所以九巴開線入去, 應該好難搶員工客,
學生客執到幾多, 就真係要試下.
teddybus 發表於 2006-10-14 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2006-10-14 23:50 發表

專車的車費好似比起同里數的巴士平唔少,
所以九巴開線入去, 應該好難搶員工客,
學生客執到幾多, 就真係要試下.

我對分流火車既學生客呢個suggestion 無異議....
但我極唔認為拉43p 入去會係好method...
hjhj 發表於 2006-10-15 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2006-10-14 23:47 發表

不過橫掂大學火車站開唔徙多咩資源,
就算火車站無客都無影響
而且對於一般乘客來講,
有得行公路, 始終感覺快好多,
所以倒不如就將43P/272S火車站.

如果43P不經濱景, 應該對中大學生都有一定吸引力 ...

其實大學站做總站
我覺得科學園個邊無乜反對聲音
又可以做埋cu客
可以平衡各方利益

但272k一轉都三個字....
時間方面就唔睇好
petcity 發表於 2006-10-15 00:09 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
sa 發表於 2006-10-15 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2006-10-15 00:09 發表

大學站如果你覺得有位既,我冇野講
如果要架車私牌到大學火車站夠鐘即走
咁不如直接入私科學園載客好過,又唔
係冇位

平衡各方利益,我真係諗唔到點平衡,或者
要令中大人接受,或者知道兩條線,繼 ...

大學站點會無位...287K個位都未用, 再唔係用埋87K落客個位