hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272S 加班消息
開啟左側

272S 加班消息

petcity 發表於 2006-10-12 20:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
cong 發表於 2006-10-12 20:53 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2006-10-12 20:56 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2006-10-12 21:53 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2006-10-12 20:42 發表

請留意,272S同43P針對係科學園客喎,而家呢堆線科學園開
都爆哂,入大學站可以執到幾多?

假設272S全日的話,係非繁時經大學站執多三幾個係未嘗不可既
分分鐘做得起,咪繁時開特車唔經大學站囉
DIH 發表於 2006-10-12 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2006-10-12 21:53 發表

假設272S全日的話,係非繁時經大學站執多三幾個係未嘗不可既
分分鐘做得起,咪繁時開特車唔經大學站囉

非繁時真係......就算我係有可能受惠的一群都唔想佢做,272K本身都好少客。

非繁時不如做274B,太和、大埔中心、寶鄉、廣福、
科學園(科學園北面有出入口)、大學站、大老山隧道、鑽石山(96R/272S坑),雙向非循環線。
此時段內74X不經鑽石山。

繁時分拆做現有的272S及新的274S,274S不經科學園直出鑽石山,服務方向與272S相反。
點到點巴士線......想成事都幾難。

馬料水交匯處正進行工程,完成後由科學園往大學站方向可能會比較方便......不知272S會否有改動。

GK9636 發表於 2006-10-12 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-10-12 20:56 發表

基本上去得埔公等紅小見到有 74A 都可以轉軑

不過我見d人係等開74A轉軚去紅小多, 但係等紅小都係打個電話叫留位穩陣

原帖由 gn3509 於 2006-10-11 00:00 發表

有唔少人寧願埔公等隨時幾班都上唔到既紅小都唔肯搭火車/74A,
就知中大出九龍東既特快巴士其實有得做,只係九巴有冇心去做
同埋而家想擴展路線版圖,基本上係得番搶其他交通搶左既乘客一途

我識唔少同學朝早返早堂搭74A奶過野, 佢地朝早番學對巴士冇咩信心, 放學唔趕時間就無所謂, 早上都係多數搭地鐵轉火車, 朝早北行列車幾鬆動又密, 一落就係校巴站, 非常方便

大學生客講真真係幾浮動, 同人地科學園上班一族唔同, 同埋佢地番工都唔想兜多度入大學站, 其實現階段好唔好客有冇得做成疑問, 不過中大校園東區將來會有所發展, 或者果時272S角色上會唔同, 不過已經唔關我事了
GK9636@ATENVIRO
hjhj 發表於 2006-10-12 23:58 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2006-10-12 20:39 發表

不過問題係,如果山上面要坐272S,可能要等校巴落山,或者行落山
中大校巴班次唔穩定,二來要逼,就算富貴巴,四個半,行落山半個鐘
如果行得落去,坐火車仲快同埋易就

仲有係272S本身科學園都爆,入 ...

去搭火車又要行半個鐘(其實駛唔駛咁耐?)落山
去大學站個巴士總站(係正隔離)都一樣係咁多時間
而坐 272s 去鑽石山同火車加地鐵時間應該差唔多
但價錢就.....
呢個相信同 272s 咁旺場不無關係~

我覺得未必要部部都入大學火車站
初期可以搵一兩部繞經試客量睇情況
而我見 272s 就唔係部部都爆得咁勁...
hjhj 發表於 2006-10-13 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-10-12 20:42 發表

請留意,272S同43P針對係科學園客喎,而家呢堆線科學園開
都爆哂,入大學站可以執到幾多?

仲有係,272S有樣野係小巴做到,佢做唔到,小巴可以留位
272S唔得,同埋都要睇埋地理位置問題

咁無必要將客源咁焗限係科學園度
可以擴展客源 何樂而不為?

272s 都話會頂閘離開放學園
43P 我就坐過好幾次 未見過會頂閘走
一般都係坐滿或企幾個人落沙田
最勁個次就上埋生物科技園同水上活動中心
先岩岩頂閘 (個次部係 2+2車)
如果 43P 落埋大學火車站
相信有能力可以直接飛大埔公路上城隧
無需再繞經濱景
另一方面 聽聞埔公來往荃灣的紅小巳收緊十二蚊
而且仲話而家要兜埋長沙灣
我覺得捉 43P 入大學火車站應可有作為

要留的話 巴士都無話唔得
記憶係有總站於繁時限上幾多人的柯打車

地理問題? 你指兜入大學火車站時間好耐?
我認為同青衣的長安距離擔杆山迴旋處差唔多~
petcity 發表於 2006-10-13 22:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hjhj 發表於 2006-10-14 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2006-10-13 22:18 發表

地理問題指中大裡面,43P會唔會因為唔知有幾多個客咁留位?
同埋所謂留位係紅小打個電話夾岩時間就有位坐,巴士最多限
企位喎

有咩地理問題?
43P 留位?佢上晒科學園條隊先走~

巴士柯打可以限上幾多人走
如上六、七十人就開走
唔一定淨係留企位
當然 以272S客量 留企位載大學站(建議)的客
咁坐火車都九成以上要企 睇埋價錢
就272S較吸引