hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 272S 加班消息
開啟左側

272S 加班消息

GK9636 發表於 2006-10-14 02:12 | 顯示全部樓層

原帖由 hjhj 於 2006-10-14 01:13 發表

有咩地理問題?
43P 留位?佢上晒科學園條隊先走~

巴士柯打可以限上幾多人走
如上六、七十人就開走
唔一定淨係留企位
當然 以272S客量 留企位載大學站(建議)的客
咁坐火車都九成以上要企 睇埋價錢
就 ...

地理問題係指中大學生上堂位置分佈, 近校巴站又隔涉的大多搭校巴, 唔會行, 一落校巴上火車, 唔駛煩, 等巴士唔同等火車, 預時間方面點都冇咁靈活; 本部同崇基行出大埔公路唔遠, 大埔公路有車o岩搭冇咩必要行一段路或再搭車落火車站轉車, 所以好睇地理位置

同埋北行火車我坐的機會都唔少(大圍上), 巴士要企更加吸引力大減
GK9636@ATENVIRO
hjhj 發表於 2006-10-14 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2006-10-14 02:12 發表

地理問題係指中大學生上堂位置分佈, 近校巴站又隔涉的大多搭校巴, 唔會行, 一落校巴上火車, 唔駛煩, 等巴士唔同等火車, 預時間方面點都冇咁靈活; 本部同崇基行出大埔公路唔遠, 大埔公路有車o岩搭冇咩必要行 ...

而家 43P 272S 停左去水上活動中心個邊
邊會有中大人肯行咁遠去坐?
但如果呢兩條線行埋入大學火車站巴總
同去轉火車所行的距離就無乜分別

我都識人讀中大 主要坐紅小來往葵涌
佢話d 紅小加完又加 而家成十二蚊幾貴
間唔中仲等車等到傻...
但 43P 272S 呢d 特快而又準時開車的線
價錢相比之下又比較吸引
如果個站正火車站隔離
以大學生的智慧 我諗佢地會識揀
petcity 發表於 2006-10-14 20:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
sa 發表於 2006-10-14 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2006-10-14 20:47 發表

不過就算如你所言,43P未必可以吸引到人
第一,可能冇位坐,二未必快(9636兄都講過原因)
同埋,43P服務時間有限

火車更加無得坐...
teddybus 發表於 2006-10-14 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 sa 於 2006-10-14 20:54 發表

火車更加無得坐...

企火車同企巴士....
你會點揀....
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
teddybus 發表於 2006-10-14 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hjhj 於 2006-10-14 20:36 發表

而家 43P 272S 停左去水上活動中心個邊
邊會有中大人肯行咁遠去坐?
但如果呢兩條線行埋入大學火車站巴總
同去轉火車所行的距離就無乜分別

我都識人讀中大 主要坐紅小來往葵涌
佢話d 紅小加完又加 而 ...

你係咪真係assure 43p, 272s 可以absorb 到cu 既客先....
之前有人先話呢兩架車個situation 係無位坐....
仲有....
以我係ied 既經驗....
大學根本係無一個固定放學時間....
個個module 唔同時間完....
我唔知cu 係咪咁....
況且even 放學....
佢地都未必會真係搭車返東九, 返荃葵...
我會doubt 可唔可以好似你話齋
會有足夠既cu 客support
足夠到cover 兜一兜入去既cost....

反而朝早可能會做得過....
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
petcity 發表於 2006-10-14 21:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
hjhj 發表於 2006-10-14 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-10-14 20:47 發表

不過就算如你所言,43P未必可以吸引到人
第一,可能冇位坐,二未必快(9636兄都講過原因)
同埋,43P服務時間有限

重申一點
吸引唔到人就正正因為而家的站
對於中大班人唔方便
如果入埋大學站巴總
個情況就差得遠

如果此舉可以令到條線夠客
而可以不停沙田直去城隧
行車時間就有有幾大出入
就算以現況係快唔到 但直接左
亦平過坐火車

服務時間有限有何問題?
hjhj 發表於 2006-10-14 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2006-10-14 21:06 發表

企火車同企巴士....
你會點揀....

都係企姐 有乜分別?
睇埋價錢 你又會點揀?
DIH 發表於 2006-10-14 22:00 | 顯示全部樓層

中大的situation真係幾難搞。

主要搭巴士/紅小的人在大埔公路,但大埔公路巴士疏,小巴貴。
大學站只有馬鞍山線,但落到火車站又多數人都會走去搭東鐵轉地鐵,加上大學生依然有地鐵優惠,
除非真係去「鑽石山+/- 2個站」的地方,否則巴士吸引力有限。
人流又唔集中,雞肋。

不少人住荃葵青、將軍澳、港島東都冇宿舍,迫住要企成個鐘頭鐵路先返到屋企......
一河之隔便有40X、43X、682,又可以搭286M特快出鑽石山轉地鐵,
但中大有很多人都不知道馬鞍山是怎樣(連馬鞍山也未去過),
我有同學甚至以為要搭東鐵轉馬鐵先去到馬鞍山,如果學生搭地鐵冇優惠真係巴士平過地鐵架。