hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 對施政報告極度失望
開啟左側

對施政報告極度失望

LN9267 發表於 2006-10-14 11:51 | 顯示全部樓層

曾特首得返o個一年任期,無謂搞咁多o野。

有次EPA,阿sir講最低工資、最高工時未必好,例如(阿sir講o既):

1名傭人每天工作7小時(8:00a.m.-10:00p.m.),月薪$3600。假如有最高工時,傭人只可以做到4:00p.m.,最低工資又要$3600,其餘時間傭人不可以工作,僱主又要請多個人,變相要俾多o左錢,可能僱主索性唔請,令失業問題加重。

所以,睇o野唔好咁表面。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
alexero 發表於 2006-10-14 12:14 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2006-10-14 11:51 發表
曾特首得返o個一年任期,無謂搞咁多o野。

有次EPA,阿sir講最低工資、最高工時未必好,例如(阿sir講o既):

1名傭人每天工作7小時(8:00a.m.-10:00p.m.),月薪$3600。假如有最高工時,傭人只可以做到4:00p.m.,最低工資又要$3600,其餘時間傭人不可以工作,僱主又要請多個人,變相要俾多o左錢,可能僱主索性唔請,令失業問題加重。

所以,睇o野唔好咁表面。

咁你又諗下
月薪只有$4000的清潔工,又是否真的能在香港生活?
一個人食就無問題,但要靠$4000養一家三口就肯定足襟見肘

最低工資無錯係有機會增加失業率
但沒有最低工資,一樣有「在職貧窮」的社會問題
我們應如何解決?
有論者謂應該以「整大個餅」的方向出發
社會富裕了,低收入人士的人工便會上升
又或者或鼓勵這些人「持續進修」
但實情是,近兩年經濟是好了,低收入人士的工資有改善嗎?
而「持續進修」,又如何可以幫到這些人?(可能他們根本連進修的時間都沒有)

在「利潤極大化」的概念下,有些社會成本,是我們不能迴避的
沒有最低工資.承受這些問題的是低收入人士
有了最低工資,承受問題的便是政府(納稅人)和公司
你會怎樣選擇?

說了那麼多
其實只是希望你在認同阿Sir之言的時候,也想一想低收入人士的艱難生活...
kingprowm 發表於 2006-10-14 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 yankids 於 2006-10-14 11:35 發表
偽學券只係貫徹政府的「愛國教育」.........

咁多限制.........

歪曲哂佛利民的學券制..........

我覺得 OK ! 係班中產嘈生晒,
佢地一個月搵幾萬蚊,
俾幾千蚊學費都俾唔起咩 !

佢地要揀名牌自然要付出代價,
社會福利應該係用來幫有需要人士,
得罪講句, 中產納稅多福利少根本好合理,
能者多付好應該 !

諗起某討論區一句話, 就算綜援都係俾夠生活所需,
唔通要計埋你買 LV 咩 !
Dolphin 發表於 2006-10-14 21:46 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2006-10-14 20:42 發表
佢地要揀名牌自然要付出代價,
社會福利應該係用來幫有需要人士,
得罪講句, 中產納稅多福利少根本好合理,
能者多付好應該 !

無錯.鬼叫佢地有能力,唔想付出就不如唔好返工拎公援,
但佢地駛慣食慣,點會忍受靠公援咁低既生活水準?
得罪講句,佢地係食硬架啦.

不過我又咁睇,社會上有種風氣係既得利益者覺得受益係
天經地義,漸漸地冇左一種感恩之心.中產付出較多,亦
應該被認同為社會中流底柱,在打刧他們之餘,亦要令其
比得甘心也.

BMW E46 320i
kingprowm 發表於 2006-10-14 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Dolphin 於 2006-10-14 21:46 發表

無錯.鬼叫佢地有能力,唔想付出就不如唔好返工拎公援,
但佢地駛慣食慣,點會忍受靠公援咁低既生活水準?
得罪講句,佢地係食硬架啦.

不過我又咁睇,社會上有種風氣係既得利益者覺得受益係
天經 ...

其實我覺得政府係樓市方面都幫佢地好多,
佢地要求停建停售居屋, 政府都聽晒佢地話,
好似我呢 D 成為受害者, 公屋超出資格
不能申請, 私人樓又貴到買唔起,
買居屋又係限制多多, 攪到唔湯唔水,
最後可能又要租私人樓住,
最後又係班中產得益 !

同埋中產階級在公司內比普通員工人工高福利好得多,
既然佢地都享受一定利益, 咁基層享受番好一點的政府福利都合理!

所以得罪講多句, 中產搵咁多錢, 都仲夠膽叫人幫,
真係厚顏無恥  

S3BL100 發表於 2006-10-14 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-10-14 00:27 發表
曾某人只係政治家一名,
施政報告今年講完,下年竟然當無事發生,
政績唔見有,落力做秀就有
假如有得選特首,我不會投他一票

對於呢份施政報告,我無期望,所以無失望

我忽發奇想,
不如叫曾特首搬到牛頭角下村居住,
同成班阿公阿婆, 低收入, 綜授為鄰,
睇下佢捱過三個月苦之後,
仲會唔會口口聲聲唔為最低工資立法.
053h4 發表於 2006-10-15 00:31 | 顯示全部樓層

superbus 發表於 2006-10-15 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2006-10-14 23:29 發表

我忽發奇想,
不如叫曾特首搬到牛頭角下村居住,
同成班阿公阿婆, 低收入, 綜授為鄰,
睇下佢捱過三個月苦之後,
仲會唔會口口聲聲唔為最低工資立法.

咁樣未夠絕
搬到牛頭角下村住番幾個月之餘
每個月只係俾佢用四千蚊
兼且柴米油鹽電費水費自己俾
睇佢可以點生活
JX9097 發表於 2006-10-15 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2006-10-15 00:32 發表

咁樣未夠絕
搬到牛頭角下村住番幾個月之餘
每個月只係俾佢用四千蚊
兼且柴米油鹽電費水費自己俾
睇佢可以點生活

唔得...人哋四千蚊係for一家幾口
佢同佢老婆只係得兩個人
應該減到三千蚊(甚至二千蚊)
咁樣俾佢過一個月
佢就知低下階層發生緊乜事喇
kingprowm 發表於 2006-10-15 00:44 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-10-15 00:31 發表

邊個有足夠影響力要停建居屋先
是否大地產商?

那一批人要用人工的一大部份供樓?

講真, 好多野都係你睇我好
我睇你好

除了那些不斷大幅加租的地產商
明明黃金週人流不再都話人流有20%增長的為加 ...

其實如果香港發展番輕工業會唔會好些 ?
好讓多些人能夠自力更生 !

現在知識型經濟真係害死人,
攪到咁多人失業