hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 對施政報告極度失望
開啟左側

對施政報告極度失望

053h4 發表於 2006-10-15 00:50 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2006-10-15 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-10-15 00:50 發表

輕工業就無可能, 因無可能平過內地
不過, 明明旅遊業可養大批低技術工人

但因高地價使店鋪租金貴, 投資建造旅遊設施\酒店的成本極高
導致開放自由行後更本沒有什麼新項目出現過
旅遊業唔死就奇

明 ...

愚問 : 旅遊業點養大批低技術工人 ?

坦白講, 香港根本都冇乜旅遊景點真正有吸引力
令人想去完又去, 所以旅遊業死又係遲早問題 !
053h4 發表於 2006-10-15 01:14 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2006-10-15 14:06 | 顯示全部樓層

原帖由 yankids 於 2006-10-14 11:35 發表
偽學券只係貫徹政府的「愛國教育」.........

咁多限制.........

歪曲哂佛利民的學券制..........

我睇唔到兩者有咩關係, 用學券去資助牟利幼稚園, 結果只會令
佢地加學費(商業原則: 需求增加 => 收費上升), 情況就好似有
得Claim持續進修基金既課程, 學費平均都較高一樣.
monkey_bsw 發表於 2006-10-15 15:43 | 顯示全部樓層

回覆 #32 kingprowm 的帖子

旅遊業...

其實香港有d幾好既特點.

購物對外國人/內地人唻講都仲係相對地抵買.
食物對各地既人唻講亦係非常豐富抵食.
仲有香港既夜景(如果冇唑d霓虹招牌同做作既"燈飾"會較好)
同埋香港獨有既殖民地歷史... 包括好既唔好既.
籠屋木屋公屋等等等等全部都好有價值~

少d artificial既所謂 "景點" (如幻彩詠香江, 昂坪360),
多d 保育固有既野, 香港既旅遊業其實可以更進一步.

不過第一件要做既事, 係換走 周梁淑怡 先.
PB602 發表於 2006-10-15 17:01 | 顯示全部樓層
原帖由 monkey_bsw 於 2006-10-15 15:43 發表
少d artificial既所謂 "景點" (如幻彩詠香江, 昂坪360),
多d 保育固有既野, 香港既旅遊業其實可以更進一步.

如果要睇古跡, 我會去巴黎同北京. 如果要睇自然生態, 我會去澳洲
紐西蘭. 去香港睇歷史文物? 睇自然生態? 對中國旅遊同海外旅客都
完全無賣點.

以前外國人去香港, 主要都係為買野, 因為又平又齊. 但而家香港既
消費品越來越貴, 而中國好多大城市既行貨電子產品都已經平過香
港, 而且香港好多零售商人對旅客都唔老實, 當人地水魚, 所以已經
搞臭個名.
monkey_bsw 發表於 2006-10-15 17:26 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2006-10-15 17:01 發表
如果要睇古跡, 我會去巴黎同北京. 如果要睇自然生態, 我會去澳洲
紐西蘭. 去香港睇歷史文物? 睇自然生態? 對中國旅遊同海外旅客都
完全無賣點.

以前外國人去香港, 主要都係為買野, 因為又平又齊. 但而 ...

對於你既講法實在不能苟同.

或者咁講... 古跡當然好多其他地方好好睇, 我又點會唔知?
但我絕對相信每個地方既歷史文化都係一個特別既景點,
而香港既殖民地歷史更加係世界上唔見有其他地方見到,
唔係淨係講 "古跡", 而係成個 "文化".

另外, 生態唻講, 你知唔知香港呢個咁細既地方, 生態多樣化係比外國好多地方有過之而無不及?
能夠好好地處理, 其實外國鍾意生態/文化旅遊既大有人在, 市場大大個(除非只焗限嚮自由行市場)~

如果只係顧住消費性既旅遊, 甚至sell都只係sell呢樣野, 旅遊業式微係不能避免.
238X 發表於 2006-10-15 17:28 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2006-10-15 17:01 發表

完全無賣點.

以前外國人去香港, 主要都係為買野, 因為又平又齊. 但而 ...

即係衰 d 講句,呢個世界唔係個個都同你一樣諗法。
如果好似你咁講,香港不如變返做以前小漁村,反正乜都無。

每個地方都有佢既歷史。問題只係,
中國人鍾意摧毀歷史,香港更係其中表表者。

至於自然生態,我未聽過香港同澳洲有同一種自然生態。
如果係一樣既話,你既決定我唔會有異議。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
PB602 發表於 2006-10-15 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 monkey_bsw 於 2006-10-15 17:26 發表

或者咁講... 古跡當然好多其他地方好好睇, 我又點會唔知?
唔係淨 ...

以前外國人去香港睇咩野? 去參觀廟街, 女人街, 玉器市場,
赤柱市場, 去街邊既街市檔口睇香港人點劏生雞, 呢D就係
佢地想睇既「文化」.

但你幾時會見佢地去參觀舊匯豐銀行總行, 去舊郵政總局,
去灣仔道街市(咩包浩斯式建築)? 殖民地建築 = 外國人祖
家既建築, 對佢地而言根本無特色可言, 因為一出街就係.

又或者有旅客特登去行山睇香港生態? 可能有, 但一定唔
係主流. 香港既所謂「生態旅遊」根本俾人誇大, 你話去
濕地公園係本地趁熱鬧既人多都係外國生態旅遊者多? 又
有咩生態環境係世界上獨一無二(紅樹濕地均非香港獨有,
米埔有吸引觀鳥者條件, 但你唔會想將米埔開放限制去吸
引遊客最終破壞佢本來面貌掛?)

你話真係要搞非主流旅遊既, 不如搞公共交通遊, 香港公共
交通組合係世界上最有特色之一, 小小城市有齊單雙層巨型
大巴, 小巴, 地面及地下鐵路, 輕鐵, 雙層電車, 纜車, 吊車...
最重要係基本上可以用英文溝通, 唔似日本咁英文不通.

要吸引Public Transportation愛好者去香港朝聖, 可能仲易過吸
引人去香港研究生態.
superbus 發表於 2006-10-15 19:11 | 顯示全部樓層

原帖由 monkey_bsw 於 2006-10-15 17:26 發表

唔係淨 ...

當你見到香港可以為咗起條路,要將天星碼頭個鐘樓拆咗去
街邊大排檔一係收咗佢地個牌,一係質哂佢地入去啲熟食中心
佛門清靜地既旁邊整埋啲纜車市集、馬騮影院
你都唔好旨意香港可以搞到乜野文化、生態旅遊