hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) SONY "a"100 同CANNON 400D
返回列表 發新帖
開啟左側

SONY "a"100 同CANNON 400D

NEO_962 發表於 2006-10-14 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kevho 於 2006-10-14 10:21 發表

因為賓得我對佢o既dc冇乜信心

pentax既DC又點同PENTAX既D-SLR?
PENTAX既SMC鏡頭鍍膜係相機界黎講係數一數二既
modelcollector 發表於 2006-10-14 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Andy_Chan 於 2006-10-12 08:12 發表
其實買機前要考慮長遠的用途......
包括你將來會否再購鏡頭, 閃光燈, 直倒等的配件.......

以我所見, canon 對於長遠攝影會好一些, 因為 canon 的配件鏡頭都比 sony 多, 它鼠H心方面會覺得 canon 會好一些

如果買400d就唔好要kit鏡. D kit鏡真係好差. 我而家用緊350d, D設定已經set個哂,
但影D都想唔sharp.   350d同400d係同一支kit鏡. 後日就去Canon度tune機和鏡. 長遠要儲錢換鏡.
chicken 發表於 2006-10-14 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 modelcollector 於 2006-10-14 17:09 發表

如果買400d就唔好要kit鏡. D kit鏡真係好差. 我而家用緊350d, D設定已經set個哂,
但影D都想唔sharp.   350d同400d係同一支kit鏡. 後日就去Canon度tune機和鏡. 長遠要儲錢換鏡.

幾百蚊貨仔仲想點....更何況支kit鏡縮左相加d usm都冇咩問題啦...與其花多數千元買17-40 f4L,買kit鏡+支70-300 is/70-200 f4仲好啦
stephen413 發表於 2006-10-15 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 modelcollector 於 2006-10-14 17:09 發表

入Canon門下就係要迫你玩L鏡 / 定焦鏡....
佢成堆中價變焦鏡的Sharpness都唔多掂
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
modelcollector 發表於 2006-10-15 01:59 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen413 於 2006-10-15 00:55 發表

想請問Canon EF-S 17-85mm f/4.0-5.6 IS USM質素如何?
或者有無其它適合beginner用的鏡? Thanks
stephen413 發表於 2006-10-15 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 modelcollector 於 2006-10-15 01:59 發表

想請問Canon EF-S 17-85mm f/4.0-5.6 IS USM質素如何?
或者有無其它適合beginner用的鏡? Thanks

呢枝都係買個range + IS.....又唔覺得同Full-frame版的28-135IS提升好多....
(28-135IS....一樣有紫邊...全開光圈又唔得.....響Studio用....
呢枝收到f/8....sharpness仲差過我用24-105L @ wide open)

你睇番d網站testing 同用家review......最主要都係話佢暗角,紫邊犀利...
唔好期望比kits lens好成倍.....有部份外國用家仲話枝18-55 kit仲好少少...

講真.....你唔要IS....倒不如買枝副廠APS-C f/2.8鏡仲好.....係冇咁tele

http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_1785_456_is/index.htm
http://www.photographyreview.com/sf-1/befid-96323/pid-22645374/productreviewscrx.aspx?dnatrs=zoom_lens-canon
http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=222&sort=7&cat=27&page=3
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
a396 發表於 2006-10-15 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 stephen413 於 2006-10-15 00:55 發表

史提芬, 唔爭在講埋你覺得邊支
超廣角鏡最好啦, 因為我遲o下會
考慮買超廣角鏡, 不過唔要 EF-S.
多謝!
獨派交通迷同政治學人
stephen413 發表於 2006-10-15 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-10-15 22:18 發表

多謝!

17-40L/16-35L (前者抵玩好多)...不過如果嫌唔夠wide...FF鏡得番Sigma 12-24....
但12-24一定要收光圈用......收到f/8表現都係一般...
hr1918 發表於 2006-10-16 10:13 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-10-15 22:18 發表

多謝!

多口插咀 其實如果用350D呢類APS-C機又真係要有超廣角效果,其實EF-S 10-22的確值得入,同樣超廣角下佢既效果唔會比L鏡差,特別係邊位SHARPNESS同變型控制都比17-40mm@FF機仲要好, 只係少左個紅圈,同埋佢係一支EF-S. 不過如果用得一兩年,以佢$5000既現價 而又會經常用到既,其實都算合理,當然只係諗住過下癮唔係常用唔係必須既就要認真考慮下值唔值得啦!不過以Canon而家策略,FFDSLR一定唔會咁快去到平價階段 ,到時依然會有一堆機用EF-S鏡 ,要$4000放左支10-22都應該唔難
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程