hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我個人的投資
開啟左側

我個人的投資

kkkwok 發表於 2006-10-12 13:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

貨幣
近來日元狂跌,小弟建議有閒錢者
可以購入一些日元雖然無息,但
日元的起跌足以有利可圖,小弟o係
0.06626同0.06553的時候分別購入
日元,現在匯率為0.065371比小弟購入時
更抵=)

股票
小弟抽中了3983,上市當日價格比預期低,但至今已經上升到2.7x
其實呢隻股相當有潛力,各位又點睇呢?小弟之前留意的分別有
2888(當時價格$177)及101(當時價格$13)現在價格都比小弟預期中好

唔知各位有咩好既投資建議分享呢?
有無興趣抽工行?銀行影子股又點睇呢?

*註:投資路上有升有跌,這只是個人建議,投資者需自己承擔風險 *

sa 發表於 2006-10-14 00:20 | 顯示全部樓層
而家yen價0.06504
davidng 發表於 2006-10-15 01:36 | 顯示全部樓層
今日聽電台, 條友話現時風高浪急, 隨時急上急落,
建議 99 % 定期, 1%買輪 !
輸左仍保本,  又有蠃的機會 !
見仁見智, 我笑了
sa 發表於 2006-10-15 15:28 | 顯示全部樓層

原帖由 davidng 於 2006-10-15 01:36 發表
今日聽電台, 條友話現時風高浪急, 隨時急上急落,
建議 99 % 定期, 1%買輪 !
輸左仍保本,  又有蠃的機會 !
見仁見智, 我笑了

買yen做定期?
TL 發表於 2006-10-23 20:51 | 顯示全部樓層
S3BL121 發表於 2006-10-23 21:50 | 顯示全部樓層
回樓主,
小弟只係上星期於2.85入o左3983
不過汲取過之前玩股票不好的經歷
所以3983呢隻股打算放大約一年
睇下一年之後升幾多囉

早前
幸運地抽到一手招行
但已於上星期於12蚊放o左
當係執到少少啦。

至於其餘投資
就只有每月少少的儲蓄保險。
粵B 66645 311常用車
kwaishing 發表於 2006-10-23 23:50 | 顯示全部樓層

我都有抽#3983, 當時獲派一手貨, 不過我響2.48放左, 點知越升越有, 卒之上星期五用3.02入番兩手貨, 估唔到今日升一成.

除了#3983外, 我仲有以下股票:
#3988 (IPO)
仲有兩隻衰股, 輸得多, 費事提.  我手上幾乎無現金, 猶幸#1088, #358, #3983, #3988都有錢賺.  宜家入左表抽工行.
S3BL121 發表於 2006-10-24 12:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kwaishing 於 2006-10-23 23:50 發表
我都有抽#3983, 當時獲派一手貨, 不過我響2.48放左, 點知越升越有, 卒之上星期五用3.02入番兩手貨, 估唔到今日升一成.

除了#3983外, 我仲有以下股票:
#3988 (IPO)
仲有兩隻衰股, 輸得多 ...

提起203
我4月時左右曾經於3.1買入3手
之後升到上3.6~3.7都無放
點知之後又跌到落2.5時放o左
結果得不償失
粵B 66645 311常用車
 樓主| kkkwok 發表於 2006-10-24 13:26 | 顯示全部樓層
好高興再次有板友討論我呢篇文~=p

今日3983上午暫時收3.56,由上市至現在升幅驚人
個人之見此股有可能下月底就到4.5左右
長線1~2年有可能到6~7蚊 ....
不過隻0066我就有點眼冤了(雖然招股時抽中的)

今日日元又跌返落1美元兌119.4左右
kingprowm 發表於 2006-10-24 19:31 | 顯示全部樓層

3983 直情正, 由 IPO 抽到都未放, 長升長有
真係要睇定 D 先放, 否則好似 2689 咁最低位 $4.5 放,
依家成 $9.X  

我從來只抽新股, 所以幸運地力保不失

現在手上持有股票還有:

有人覺得近來為工行造勢, 所以股票不斷升,
當工行上市後, 3983 有可能會跌, 大家點睇 ?