hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃

dennislokawai 發表於 2005-3-11 01:39 | 顯示全部樓層

[ref=156193]china[/ref]  在 10/3/2005 11:54 AM 發表:
很奇怪的建議,現時234A是一條全雙層,非繁時都10分鐘一班
的路線,講客量一定比234B高,又好搵過234B
(無理的屯公附加費)
加上深井人口日增
十幾年前深井只有浪翠和麗都都可以行全日
依家反而唔得﹖

唔知我有無錯,
我覺得234A同234B非繁時客量一直都幾少下,
非繁時「合併」也非無道理的。
不過佢郁條多人搭既234A,
我諗只因234B既客源大d卦?!
其實我覺得無需要取消非繁時服務,
我覺得兩線唔一定要好密,
兩線非繁時20分鐘一班都唔係問題,
但最好可以有聯合班次,
即提供每10分鐘一班車,
唔駛一係唔來一來就兩條線一齊。
youtube.com/c/dennislokawai
shtsang 發表於 2005-3-11 01:51 | 顯示全部樓層
[ref=157136]dennislokawai[/ref]  在 2005-3-11 01:39 發表:
唔知我有無錯,
我覺得234A同234B非繁時客量一直都幾少下,
非繁時「合併」也非無道理的。
不過佢郁條多人搭既234A,
我諗只因234B既客源大d卦?!
其實我覺得無需要取消非繁時服務,
我覺得兩線唔一定 ...

客源大唔等如多客.睇下53就知啦.
我一直唔明既就係點解唔郁條點都
唔夠234A多客既234B呢??只係因為
客源大??
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
dennislokawai 發表於 2005-3-11 02:10 | 顯示全部樓層
[ref=157144]shtsang[/ref]  在 11/3/2005 01:51 AM 發表:

客源大唔等如多客.睇下53就知啦.
我一直唔明既就係點解唔郁條點都
唔夠234A多客既234B呢??只係因為
客源大??

咁我都知客源大唔等如多客,
但係如果郁條234B,
咁麗城去深井果段青公就得番班次極疏既53。
當然我都唔希望郁任何一條線。
238X 發表於 2005-3-11 09:13 | 顯示全部樓層

[ref=156190]china[/ref]  在 2005-3-10 11:48 AM 發表:

既然去葵芳又貴又慢
有巴士去到好公道呀...我都唔明點解234A那麼短程

但我真係覺得做唔起囉!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2005-3-11 09:18 | 顯示全部樓層
[ref=156194]jackyip[/ref]  在 2005-3-10 11:56 AM 發表:

梗係啦...
95系都好平...
去荃灣西先$2.6...
95M去地鐵站都收$2.3...

彩龍係睇住九巴個熱狗價再收少一毫,
根本到明係「死喇,你間咁既大公司,
我係要同你過唔去,係都要打殘你。」
另一間公司的 82M 綠小亦然。

一間有腦的巴士公司面對呢種情況,應該:
1. 減價至一定水平以提升競爭力,或
2. 取消有關路線以免眼冤。
由於 39A/M 有佢地既獨特功能,而且至少
39M 係好客的,所以第二個辦法唔可行。

我一直認為 39M 同 39A 可以合併,新線收
三蚊不二價就是了。
238X 發表於 2005-3-11 09:20 | 顯示全部樓層
[ref=157154]dennislokawai[/ref]  在 2005-3-11 02:10 AM 發表:

咁我都知客源大唔等如多客,
但係如果郁條234B,
咁麗城去深井果段青公就得番班次極疏既53。
當然我都唔希望郁任何一條線。

再樂觀少少,雖然我唔贊成拉 234A/B 去葵芳,
但另開新線我不反對。所以如果浪翠園係騰出
空位整條咁既新線我係贊成的。
ricky 發表於 2005-3-11 11:49 | 顯示全部樓層

[ref=156190]china[/ref]  在 2005-3-10 11:48 AM 發表:

302的客路根本唔係青龍頭至葵芳
而係以下兩種

1 青龍頭/深井至麗城/沙咀道
(佢日間在深井通常已上滿)
2 麗城/沙咀道至葵芳

你想下,一個位可以做兩轉生意
(4.2加3.5/5/6)
總好過只收都你7.5,佢都 ...

我地就係想利用 234A 現時不經麗城的好處,讓深井居民可以快些
去到葵涌,唔使 302 獨市生意。

302 不需要取消及改道,繼續可以做流水線角色。
前荃葵青區居民
ferrypier 發表於 2005-3-11 12:01 | 顯示全部樓層
[ref=156193]china[/ref]  在 2005-3-10 11:54 發表:

7. 改用中型單層巴士行駛
2005:
234B

8. 改用10米空調雙層巴士行駛
2006:
234B

今年用中型單層----現時浪翠園總站室內部分可廢了
現時234B已有雙層巴士,是否想話06年全雙﹖

9. 改為早晚繁忙時間 ...
234A

加上深井人口日增
十幾年前深井只有浪翠和麗都都可以行全日
依家反而唔得﹖

其實麗城唔關 234A 事既........
調番轉頭黎講
即係當時 only 浪翠園 + 深井海韻已經夠客
更何況依家多左咁多新樓
dennislokawai 發表於 2005-3-11 12:04 | 顯示全部樓層
[ref=157215]238X[/ref]  在 11/3/2005 09:20 AM 發表:

再樂觀少少,雖然我唔贊成拉 234A/B 去葵芳,
但另開新線我不反對。所以如果浪翠園係騰出
空位整條咁既新線我係贊成的。

但係深井/浪翠園有無可能容納咁多條巴士/小巴線出荃葵青呢?
chrisappear 發表於 2005-3-11 12:25 | 顯示全部樓層

[ref=157307]dennislokawai[/ref]  在 2005-3-11 12:04 發表:
但係深井/浪翠園有無可能容納咁多條巴士/小巴線出荃葵青呢?

講到現在深井出葵青巴士路線,小弟想知234S存在意義,以及客量如何.

[ Last edited by chrisappear on 2005-3-11 at 12:27 ]