hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃

china 發表於 2005-3-11 13:58 | 顯示全部樓層

[ref=157136]dennislokawai[/ref]  在 2005-3-11 01:39 AM 發表:

唔知我有無錯,
我覺得234A同234B非繁時客量一直都幾少下,
非繁時「合併」也非無道理的。
不過佢郁條多人搭既234A,
我諗只因234B既客源大d卦?!
其實我覺得無需要取消非繁時服務,
我覺得兩線唔一定 ...

深井出荃灣仲有96/96M/302
佢地非繁時在深井上車都無問題
因為有三條綠小,所以如果見車就上
平均五分鐘就有車,收費又和巴士差不多
故深井出荃灣巴士少客唔奇

反而荃灣回深井,富華街站頭有地理優勢
故做到生意。
(當然,不少人(包括我)都喜歡在荃鐵上96M
繁時五分鐘左右就開一班,站頭長期有車
唔駛企響條街等巴士,加上等得巴士來,
小巴隨時去到麗城了,車速又快過234A)

[ Last edited by china on 2005-3-11 at 14:02 ]
母畏國際橫逆挑戰,以仁除暴必勝必成
北角---九龍城 發表於 2005-3-11 17:40 | 顯示全部樓層
[ref=155574]dominic023[/ref]  在 2005-3-9 06:55 PM 發表:
仲有之前做過荃景圍巴士路線調查,
(係荃景圍某議員做的,同時做了有關39A同30X的路線調查)

咁30x的調查係點??
北角---九龍城 發表於 2005-3-11 17:45 | 顯示全部樓層
[ref=157214]238X[/ref]  在 2005-3-11 09:18 AM 發表:

彩龍係睇住九巴個熱狗價再收少一毫,
根本到明係「死喇,你間咁既大公司,
我係要同你過唔去,係都要打殘你。」
另一間公司的 82M 綠小亦然。

一間有腦的巴士公司面對呢種情況,應該:
1. 減價至一 ...

39m而家係咪多左好多轉乘客??
dominic023 發表於 2005-3-11 18:41 | 顯示全部樓層

[ref=157525]北角---九龍城[/ref]  在 2005-3-11 05:40 PM 發表:

咁30x的調查係點??

問乘客想要直接全冷定加返熱~
(該時好似係九記將原來3架熱減至1熱之後的事了)

以下論點唔係好記得係咪...
以及支唔支持全冷要求減價/支唔支持減到6.9(?)....
北角---九龍城 發表於 2005-3-11 19:38 | 顯示全部樓層
$6.9係正常架喎
5.3*1.3=6.9....
41都係咁架啦...
kokchun 發表於 2005-3-11 19:40 | 顯示全部樓層
[ref=157319]chrisappear[/ref]  在 2005-3-11 12:25 發表:

講到現在深井出葵青巴士路線,小弟想知234S存在意義,以及客量如何.

N年前搭過一次
客量算OK既
Timothy 2B
kokchun 發表於 2005-3-11 19:41 | 顯示全部樓層

[ref=157588]dominic023[/ref]  在 2005-3-11 18:41 發表:

問乘客想要直接全冷定加返熱~
(該時好似係九記將原來3架熱減至1熱之後的事了)

以下論點唔係好記得係咪...
以及支唔支持全冷要求減價/支唔支持減到6.9(?)....

現在想九巴加返熱 ..?
難啦 ..

[ref=157642]北角---九龍城[/ref]  在 2005-3-11 19:38 發表:

$6.9係正常架喎
41都係咁架啦...

收$6.9係應該
$7.5就都算OK
Timothy 2B
dominic023 發表於 2005-3-11 20:27 | 顯示全部樓層
[ref=157642]北角---九龍城[/ref]  在 2005-3-11 07:38 PM 發表:

$6.9係正常架喎
41都係咁架啦...

其實佢講個價錢
我就唔係咁記得啦
所以我就打左個問號

不過如果30x減到6.9的
可能大把線跟住要減了,所以就遲遲不全冷
不過亦有可能好似青荃線咁
全冷減價同加冷線都只收3.9
唯獨243m繼續收4.2...

咁就30x 收6.9
238x收7蚊
234x收7.5
不過你估荃灣居民肯唔肯呢?
chrisappear 發表於 2005-3-11 21:01 | 顯示全部樓層
[ref=157715]dominic023[/ref]  在 2005-3-11 20:27 發表:
咁就30x 收6.9
238x收7蚊
234x收7.5
不過你估荃灣居民肯唔肯呢?

當然肯啦,只要234X,238X同樣可以減價的話.
補充一點,比較行車距離,30X明顯比234X,238X為長.
北角---九龍城 發表於 2005-3-11 22:33 | 顯示全部樓層

一d早期的冷氣巴竟然要收成熱狗的1.4倍
而家新的先係1.3........