hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃

AV513--HU208 發表於 2005-3-17 17:39 | 顯示全部樓層

[ref=163868]china[/ref]  在 2005-3-17 17:37 發表:

我成日覺得238x應整番個旺角至海濱的分段$5.2
(行同一條路的44,旺角至青衣都係5.2)
現時 238X $5.2的分段係由美孚開始......
238X 發表於 2005-3-17 17:50 | 顯示全部樓層
[ref=163831]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-17 05:06 PM 發表:

(雖然沒有轉乘優惠,不過不一定代表居民不會利用)

同理,唔一定無人搭 38A 轉城隧車 #;D
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
tonsmallboy 發表於 2005-3-17 17:54 | 顯示全部樓層
[ref=161178]238X[/ref]  在 2005-3-14 10:09 PM 發表:

39A 有兩個大獨市位:
1. 聖母領報堂
2. 荃威

幾次上去果兩個位,小巴直情好似不屑接
果批客咁既款。

39A 真係無你想像中咁差。

但係39A的班次成十幾分鐘先一班車
由聖母領報堂、港安醫院或荃威等地
行去荃灣中心搭小巴分分鐘都快過巴士

另外,小巴的車速都唔知快過巴士
幾多

P.S.其實,如果冇左愉景新城條天橋,
39M/A係有得做,在上下班的時候,
很多人會利用此天橋,而且又唔駛
過任何馬路
238X 發表於 2005-3-17 18:59 | 顯示全部樓層

[ref=163891]tonsmallboy[/ref]  在 2005-3-17 05:54 PM 發表:

但係39A的班次成十幾分鐘先一班車
由聖母領報堂、港安醫院或荃威等地
行去荃灣中心搭小巴分分鐘都快過巴士

另外,小巴的車速都唔知快過巴士幾多

P.S.其實,如果冇左愉景新城條天橋,
39M/A係有得 ...

唔好忘記唔係個個都願行的。如果大家
都肯行多少少,唔好話 39A, 238M 同
99 小巴都係摺硬。

而且 95 小巴的戰績同班次真係唔算好
彪炳的一類。

加上搭咁多次 39A 真係一 D 都唔少人
(起碼班班都係 38A 幾倍先) ,所以結論
係你的推論不可信。
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-19 01:53 | 顯示全部樓層
[ref=163887]238X[/ref]  在 2005-3-17 17:50 發表:

同理,唔一定無人搭 38A 轉城隧車 #;D

唔係好明。點解唔可以有人搭38A轉城隧車?
Your global lifestyle partner..
238X 發表於 2005-3-19 02:23 | 顯示全部樓層
[ref=165691]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-19 01:53 AM 發表:

唔係好明。點解唔可以有人搭38A轉城隧車?

不是。我那句不是諷刺,因為我自己也用。
但我曾經瀏覽一個網站,有人在網裏寫很少
人這樣做。
3384 發表於 2005-3-19 08:22 | 顯示全部樓層

[ref=163960]238X[/ref]  在 2005-3-17 06:59 PM 發表:

唔好忘記唔係個個都願行的。如果大家
都肯行多少少,唔好話 39A, 238M 同
99 小巴都係摺硬。

而且 95 小巴的戰績同班次真係唔算好
彪炳的一類。

加上搭咁多次 39A 真係一 D 都唔少人
(起碼班班都 ...

我覺得39A多人, 只係39M加冷後的現象.
之前39A貴過39M熱狗$0.3, D人當然去哂又平又密的39M啦, 點會好似而家D人刻意等39A?
當39A全冷後, D人可能又會回流返39M了.
238X 發表於 2005-3-19 09:26 | 顯示全部樓層
[ref=165797]3384[/ref]  在 2005-3-19 08:22 AM 發表:

之前39A貴過39M熱狗$0.3, D人當然去哂又平又密的39M啦, 點會好似而家D人刻意等39A?

我在 39A 的經驗是在 39M 未加冷時 (2000 年) 進行的。
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-19 13:44 | 顯示全部樓層
[ref=165797]3384[/ref]  在 2005-3-19 08:22 發表:

我記得我朋友曾經提過,39A的空調價錢$3.5仍是偏高,佢亦同我
提過原本39M的空調建議收費係$3.2,最後實行時減至$3.0。

問題係,乘客是否真的會為這三毫子要搭39A?
Your global lifestyle partner..
3384 發表於 2005-3-19 14:36 | 顯示全部樓層

[ref=165981]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-19 01:44 PM 發表:

我記得我朋友曾經提過,39A的空調價錢$3.5仍是偏高,佢亦同我
提過原本39M的空調建議收費係$3.2,最後實行時減至$3.0。

問題係,乘客是否真的會為這三毫子要搭39A?

我係力生個站所見, 三十幾個客之中, 都會有大約5,6個客, 為了$0.3而等39A.
不使用城隧轉乘時, 我都會刻意去等39A.

以前39M未加冷時, 非繁時的39A通常都比39M少客.
我阿爸還教我: $0.3都係錢, 慳得就慳呀!

[ Last edited by 3384 on 2005-3-19 at 14:38 ]