hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 機場快綫駁巴士(九龍站)消息一則 + 一問 ...
開啟左側

機場快綫駁巴士(九龍站)消息一則 + 一問

on11358 發表於 2006-10-16 21:06 | 顯示全部樓層

原帖由 royu 於 2006-10-16 20:52 發表
隔離小巴成日投訴,TD唔做野先奇.
以前有一排都check過,不過試一陣又唔check.

佢地成日話搶客,但我又唔覺得東涌線班客會轉移去小巴,
有幾多人會願意俾多幾蚊轉車呢,呢樣野大家都心照,
九龍站小巴線最多都係多左九龍站上蓋班菲傭。
而家o甘做反而荃灣線可能會仲多左人迫,
或者部份唔想迫就轉搭巴士,對地鐵黎講都未必係件好事,
睇下之後冇左班客K1,2,3仲可唔可以開12分鐘一班。

limited 發表於 2006-10-16 22:56 | 顯示全部樓層
而家港島 H 線唔係已經行緊
機快使用者先可以搭穿梭巴士o既規定咩?
只不過係將 H 線o既做法擴展至 K 線吧!
U-157星之Kelvin 發表於 2006-10-16 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2006-10-16 22:56 發表

H 線同K 線客源不同
香港站近各主要建築物,如同心臟地帶,都不用坐穿梭巴士過去
九龍站位處偏癖,我一年都唔知過去有無10次
放寬條線俾poly的同學、其他乘客轉東涌線有助分擔荃灣線

今次係綠小26號玩「自殺」,服務又唔多好
我諗poly的同學唔會咁笨俾$3.3坐去九龍站?
行15分鐘去佐敦/尖沙咀轉仲好
GD1570 發表於 2006-10-16 23:31 | 顯示全部樓層

咁即係如果我冇以上證明文件
但我搭完機場快線後唔可以搭這些穿梭巴士?
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| brian 發表於 2006-10-17 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2006-10-16 20:27 發表

今次睇黎唔係講下就算,今朝搭K1果陣....(見附件)

對小弟黎講影響都算大,因為奧運站沒有直車返理工,
最近要搭2E o係加士居道或者蕪湖街落,但車費每程會貴$1.9,
最平就地鐵-->701-->東鐵,都 ...

搭單講o下,
覺唔覺依排好多車個"報站"都壞o左?
早半個月坐過幾架唔同車都係不停"boot 機",
呢排直情好耐冇見個mon開過…

royu 發表於 2006-10-17 01:36 | 顯示全部樓層

回覆 #14 GD1570 的帖子

成件事其實係MTR/泰豐已經比TD放蛇過捉過幾次,MTR話個車站話就話有人check乘客身份,但次次TD都直行直過上車.完全冇人理.
有一排捉得緊0米是旦check下....東涌線是旦dup一下都可以上車.
開頭試過有幾次站長要求東涌線乘客出示証明文件先比上車,結果嘈到上去MTR control,MTR又話息事寧人算,比佢上車.
你話之後機鐵D站長仲出唔出聲去check人?.

不過法律還法律,你估MTR會0甘stupid自己趕自己D客0羊.
如果真係唔比東涌線,到時可能cut到成個鐘一班.

而家朝頭早,夜晚果幾班車根本係理工校車.^_^
2A_DL13 發表於 2006-10-17 08:55 | 顯示全部樓層

原帖由 limited 於 2006-10-16 22:56 發表

好似九龍站的路線一向都比香港站的檢查緊好多喎。
H線幾時有咁既做法?
leslie 發表於 2006-10-17 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 royu 於 2006-10-17 01:36 發表
成件事其實係MTR/泰豐已經比TD放蛇過捉過幾次,MTR話個車站話就話有人check乘客身份,但次次TD都直行直過上車.完全冇人理.
有一排捉得緊0米是旦check下....東涌線是旦dup一下都可以上車.
開頭試過有幾次站長要求 ...

印象中試過坐東涌線後轉呢d巴士,入侯車室等巴士是要求拍card(8仔),不過果次咁岩撞到某位老友on duty,佢都叫唔好煩搵8仔啦,拍咩鬼呀...

講真呀,無呢d免費接駁巴士,真係邊個會九龍站下車? 荔景站一定再迫d都似...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
3ad150 發表於 2006-10-17 17:48 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2006-10-17 14:03 發表

印象中試過坐東涌線後轉呢d巴士,入侯車室等巴士是要求拍card(8仔),不過果次咁岩撞到某位老友on duty,佢都叫唔好煩搵8仔啦,拍咩鬼呀...

講真呀,無呢d免費接駁巴士,真係邊個會九龍站下車? 荔景站一定再迫d ...

你指青衣去尖沙咀班客?

不過我估都係實行幾個星期.
之後就必需先拍card,才可以上車.
有人話AD309就快換走.
GK9636 發表於 2006-10-21 15:50 | 顯示全部樓層

原帖由 royu 於 2006-10-17 01:36 發表
成件事其實係MTR/泰豐 ............

講起泰豐, 廢是開新文

有14部MAN (HU-HW牌, 亞洲車身?)左起美田附近的冠忠停車場一個月都有, 但完全冇郁過, 唔知係咪等賣呢?
GK9636@ATENVIRO