hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 機場快綫駁巴士(九龍站)消息一則 + 一問 ...
開啟左側

機場快綫駁巴士(九龍站)消息一則 + 一問

on11358 發表於 2006-10-21 17:12 | 顯示全部樓層

今日繼續搭K1,發覺除左貼紙告示外,連報站都加多有關新安排錄音,
包括兩文三語版,務求任何乘客都得悉該段廣播,情況睇黎唔樂觀。

早幾日試過MTR(OLY)-->701-->東鐵,用左35分鐘,比平時用多了最少10分鐘。
 樓主| brian 發表於 2006-10-21 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2006-10-21 17:12 發表
今日繼續搭K1,發覺除左貼紙告示外,連報站都加多有關新安排錄音,
包括兩文三語版,務求任何乘客都得悉該段廣播,情況睇黎唔樂觀。

早幾日試過MTR(OLY)-->701-->東鐵,用左35分鐘,比平時用多了最少 ...

想問問呢個方法係點樣轉?
謝謝~

fw1321 發表於 2006-10-21 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2006-10-21 23:06 發表

想問問呢個方法係點樣轉?
謝謝~

搭東涌線由奧運站去到南昌站之後, 先用東涌線與西鐵的過閘機進入
西鐵站, 之後經西鐵站出閘 (好似要等一、兩分鐘先出得閘), 那樣就
可以享用西鐵與 701 之八達通轉乘優惠。至於 701 轉東鐵果程, 在
旺角道落車, 落車後直接行上前面條行人天橋, 或且行入花園街後
第一個路口轉右上新世紀廣場條梯。由旺角道步行至旺角車站約需
3 至 4 分鐘。

今個學年發覺 701 朝早八點幾條人龍又變番去年 10 月前o既情況,
差在宜家不斷有車上客, 唔脫班條人龍都要轉彎, 我試過等成 10 分鐘
先上到車。
lok1032 發表於 2006-10-23 09:28 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-10-16 23:27 發表

今次係綠小26號玩「自殺」,服務又唔多好
我諗poly的同學唔會咁笨俾$3.3坐去九龍站?
行15分鐘去佐敦/尖沙咀轉仲好

明知小巴公司玩野搞到無得免費轉乘, 你估d人會咁心情願俾錢小巴佬使咩?

小巴班次又唔準, 等得車來行路都到O左!
Jak 發表於 2006-10-23 10:43 | 顯示全部樓層
原帖由 chickenbus 於 2006-10-16 01:57 發表
問題黎喇…
機場快綫車票,包唔包括普通八達通呢?

不包括 , 只係機場職員八仔 ..
Jak 發表於 2006-10-23 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2006-10-16 09:18 發表

講還講,做還做jei,只是按TD要求做下樣吧!

唔係 wow , 係真係會 check kar wow , 因為剛剛續約時冠忠同地鐵已經講清明 , d 司機亦都會嚴格執行 , 因為地鐵同冠忠都好清楚 , 九龍既 k 巴好多人都只係坐東涌線 , 有 d 甚至唔係坐地鐵 , 所以先希呢張 notice 既出現 , 個 staff 講將來有機會用哂細車 , 因為原來今年要換車 kar 啦 , 宜家 hold 住左 ...

p.s. 有一架機巴 man 已經退左 , 現係油塘 ...
Jak 發表於 2006-10-23 10:59 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2006-10-17 14:03 發表

印象中試過坐東涌線後轉呢d巴士,入侯車室等巴士是要求拍card(8仔),不過果次咁岩撞到某位老友on duty,佢都叫唔好煩搵8仔啦,拍咩鬼呀...

講真呀,無呢d免費接駁巴士,真係邊個會九龍站下車? 荔景站一定再迫d ...

果 d k 巴 , 一班先得 50 人 , 12 分一班 , 一個鐘 5 班 , 一日 16 小時先係 80 班 , 即係 50 人 x 16 小時 x 5 班 , 一日先 4000 人 , 5 條線一日先有幾多人呢 ???

呢 d 人分開時間係荔景站 / 荃灣線消化 , 根本對荃灣線影響輕微 , 反而近 2 年多左國內人士坐地鐵多左人就真 ...
U-157星之Kelvin 發表於 2006-10-23 14:30 | 顯示全部樓層
我相信AE所有Man、三菱大車在十一月中消失,
K1的主要客源得黃埔同Poly兩班人,所以先用大車

嚴格執行等如將班次削減,可能出現30分鐘一班,
若真的30分鐘一班兼全用Rosa,最高運力係
29人 x 16小時 x 2班 x 5條線,最多得 4640人
假若有7成班次吉車遊街,再削減班次,
再唔係打的到九龍站有refund

最後AE會否削減班次,我唔知,要講請移玉步到C1板討論
on11358 發表於 2006-10-23 19:43 | 顯示全部樓層
Rosa載客量係23人,Volvo B7R係45人,
今日搭中左冠忠色三菱棍波大車@K1(GZ2XXX),
另外仲有架冠忠色豐田@K3,唔係純白色果兩架,
而本身唯一一架棍波MAN(HU3992)都退左一段日子。

P.S. 反正都就黎冇得搭都唔怕講,
小弟曾經某一日朝早搭到一架冇路線牌既特車,
只停佐敦站+紅磡站,然後私牌返九龍站,
而同一時間有另一班K1跟正常路線開出。

樓主| brian 發表於 2006-10-23 19:59 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2006-10-23 19:43 發表
Rosa載客量係23人,Volvo B7R係45人,
今日搭中左冠忠色三菱棍波大車@K1(GZ2XXX),
另外仲有架冠忠色豐田@K3,唔係純白色果兩架,
而本身唯一一架棍波MAN(HU3992)都退左一段日子。

P.S. 反正都就黎冇得 ...

今日如果我搭遲一班車,就坐到你講果架三菱大車…(見過幾次,想坐好耐)
其實而家有幾多架B7R? 有機會的話想影晒佢…
最想就係o係連翔道影一張五架"K巴"一齊開出的盛況~
但正當我開始對呢批車有興趣,但又就快冇得搭… 仲要相機壞埋,想影低都唔得… VV

PS:以上情況我都試過一次,不過係坐"正常"果架…
我反而試過下晝o係紅磡連o黎兩架K1,一架有客一架吉,
結果兩架一齊上客,拖卡返九龍站~