hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 有關香港國際機場擴建新聞
開啟左側

有關香港國際機場擴建新聞

guia 發表於 2006-10-16 13:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.mingpaonews.com/20061016/gma1.htm
http://www.mingpaonews.com/20061016/gma2.htm
http://www.mingpaonews.com/20061016/gma3.htm

來源: 明報

對於香港國際機場前景, 不知大家有何睇法?
對廣州、深圳、澳門、香港及珠海機場有什麼影響
sa 發表於 2006-10-16 14:29 | 顯示全部樓層
香港機場在多方面(包括大部份設施配套, 如酒店等)都比大陸機場好
而服務人員質素, 語言都比大陸好..

唯國內機場如果更多直航機往世界各地, 對香港機場有很大衝激

香港應盡快起第三條runway以應付更多客/貨/機..
而家T2就黎用,,,遲下又話起新gate..再唔多D跑道就唔夠用

D人成日話嘈..其實買樓之前應該已經知道..唔應該事後係咁投訴..
又要有海景, 又要唔嘈, 又要方便..

香港人就係咁...起時又話貴又話嘈
唔起又話D人無工開..
遲下俾珠海/廣洲既物流打倒香港..又話點解唔起..
唉..
gakei 發表於 2006-10-16 17:32 | 顯示全部樓層
重覆貼文請刪
祺人祺事 是神奇技倆
gakei 發表於 2006-10-16 17:32 | 顯示全部樓層

起第三條跑道係新構想, 以前從來都無呢個計劃,
唔知o的人點樣可以 "買樓時已經知道"。

再講內地唔開放空域, 起十條跑道都無用, 如開放
空域而家跑道, 能獨立升降, 使用量可多一倍 (老生常談)。

原帖由 sa 於 2006-10-16 14:29 發表
香港機場在多方面(包括大部份設施配套, 如酒店等)都比大陸機場好
而服務人員質素, 語言都比大陸好..

唯國內機場如果更多直航機往世界各地, 對香港機場有很大衝激

香港應盡快起第三條runway以應付更多客/ ...
祺人祺事 是神奇技倆
前KMB員工家屬 發表於 2006-10-17 14:41 | 顯示全部樓層
老實講, 機場在有些時段的確不多飛機使用, 其實可否

把那些時段加密, 再過一段時間才要第三條跑道?

現在的凌晨時段, 1:00-6:00, 早上6:00-8:00, 夜晚9:00-10:00,

及12:00-1;00這個時段, 都是升降次數較少的時間, 在

機場工作的朋友, 應該好清楚吧.

至於第三條跑道我覺得都要需要的, 不過不是現在, 過

5-10年後才興建就差不多.
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
wally 發表於 2006-10-17 16:31 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-10-17 14:41 發表
至於第三條跑道我覺得都要需要的, 不過不是現在, 過

5-10年後才興建就差不多

Yes... Maybe HKG really dont need a 3rd runway at this moment yet... But they will in a few years time if they continue the expension speed as they are currently doing...
Also, you have to know that the process to get approval from government to the completion of a new runway take quite a long while at HKG since getting the aprove is not a easy task already, and you have to start to reclaim land... Finally you can start building the new runway and the new facilities... And by the time the new runway compete and allow to begin to operate, it would be over 5years already...
kachun28 發表於 2006-10-17 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-10-17 14:41 發表
老實講, 機場在有些時段的確不多飛機使用, 其實可否

把那些時段旦D?

現在的凌晨時段, 1:00-6:00, 早上6:00-8:00, 夜晚9:00-10:00,

及12:00-1;00這個時段, 都是升降次數較少的時間, 在

機場工作的朋 ...

首先我唔清楚凌晨時段d 飛機係係邊條跑道進場~!
但係如果係凌晨時段增加航班次數會唔會影響到居民呢?
billlmf 發表於 2006-10-17 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kachun28 於 2006-10-17 22:35 發表

首先我唔清楚凌晨時段d 飛機係係邊條跑道進場~!
但係如果係凌晨時段增加航班次數會唔會影響到居民呢?

凌晨多數用07L降落﹐條approach routing係用近海個邊﹐so far都唔會影響到居民~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
westrail 發表於 2006-10-18 00:37 | 顯示全部樓層
我想請問你t2的位置大概是在哪一位置呢? 另外,有沒有一幅圖有標示各個gate的位置在哪兒呢?請問可否貼上來呢!
sa 發表於 2006-10-18 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 westrail 於 2006-10-18 00:37 發表
我想請問你t2的位置大概是在哪一位置呢? 另外,有沒有一幅圖有標示各個gate的位置在哪兒呢?請問可否貼上來呢!

T2在現時的客運大樓對面..即機鐵的另一邊月台便是T2了
暫時預計只用作出境旅客辦理登機手續
CEO話希望可於12月開放

據聞待SkyPier二期完工後, 無人駕駛列車會停埋T2(唔肯定)

機場閘口分佈可參考以下網址
http://www.hongkongairport.com/chi/interactivemap.html
進入後選擇第五層即可