hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 吸煙修訂條例通過
開啟左側

吸煙修訂條例通過

CZ_6686 發表於 2006-10-21 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 咖喱 於 2006-10-20 10:33 PM 發表

喂, 阿哥仔, 咁你想點呀 ?? 有吸煙房唔 ok 咩~
我自己本身都係煙民, 但係點都好, 應該要有自由, 係咪先 ?
佢有吸煙房梗係好啦, 我個人好支持佢有吸煙房囉~
走到出街食你 d 人又會話吸到 2 手煙o既姐~ ...

我覺得咁仲死
成班友仔入吸煙房煲煙
同大家拎住支生果仔入去互隊無分別
睇下邊個死先
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
咖喱 發表於 2006-10-21 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-10-21 00:18 發表

我覺得咁仲死
成班友仔入吸煙房煲煙
同大家拎住支生果仔入去互隊無分別
睇下邊個死先

咁你係要咁諗o既都無你辦法o既, 個個人都唔同o既諗法~
但係又唔駛咁極端o既我個人覺得~
CZ_6686 發表於 2006-10-21 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 咖喱 於 2006-10-21 12:32 AM 發表

咁你係要咁諗o既都無你辦法o既, 個個人都唔同o既諗法~
但係又唔駛咁極端o既我個人覺得~

唉...唔知佢係唔係想迫人地個個戒煙...

有舖癮係度,好難頂...
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
kaka1985 發表於 2006-10-21 00:35 | 顯示全部樓層

我唔係一個煙民

我十分同意政府立法食肆全面禁煙.
本人有鼻敏感, 入到餐廳, 茶餐廳食個早餐/ 飯都覺得辛苦
食煙客人o的煙一路噴過來, 出到門口一陣味.

同時地, 唔食煙o既人困在這個充滿煙味o既空間.
吸埋食煙客人o的煙, 唔係我地願意.
工作繁忙的熱狗愛好者
marioso 發表於 2006-10-21 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Fun_FC 於 2006-10-20 22:51 發表

無錯,有吸煙房簡直一流,可讓煙民同時可享受到一手煙同二手煙,不會再把二手煙給我們,這實在是天大的喜訊。

老實說,非煙民不會進入吸煙房,所以不會對一般市民有影響,所以我都好贊成呢個建議。

你肯定非煙民唔會入去??
如果有員工要做清潔,而咁岩又唔係煙民既咁咪中哂招??

訂立呢條條例目的就係要保障員工同埋普通市民唔會比二手煙影響
Gary_B 發表於 2006-10-21 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Fun_FC 於 2006-10-20 22:51 發表

無錯,有吸煙房簡直一流,可讓煙民同時可享受到一手煙同二手煙,不會再把二手煙給我們,這實在是天大的喜訊。

老實說,非煙民不會進入吸煙房,所以不會對一般市民有影響,所以我都好贊成呢個建議。

如果那些「吸煙房」是獨立抽氣密封的話,你的說話才能成立。
咖喱 發表於 2006-10-21 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-10-21 00:34 發表

唉...唔知佢係唔係想迫人地個個戒煙...

有舖癮係度,好難頂...

算啦, 依個政府做o野就係咁家啦,
你睇佢話立法禁煙搞o左幾耐就知啦,
樣樣都斬腳指避沙蟲.............
Dennis34 發表於 2006-10-21 18:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kaka1985 於 21/10/2006 12:35 AM 發表
我唔係一個煙民

我十分同意政府立法食肆全面禁煙.
本人有鼻敏感, 入到餐廳, 茶餐廳食個早餐/ 飯都覺得辛苦
食煙客人o的煙一路噴過來, 出到門口一陣味.

同時地, 唔食煙o既人困在這個充滿煙味o既空間.
...

小弟絕對同意立法食肆全面禁煙,
(小弟都有鼻敏感,亦極討厭聞/見到有人吸煙)
食肆全面禁煙後,就唔使吸埋哂D毒煙,兼唔怕成身一陣味。

而且,飲食業從業員亦唔使一整日吸二手(毒)煙,
他們的健康會更有保障,既可提升生產力,
又可減低患上肺癌和其他惡疾的風險,
同時亦減少他們在因惡疾而在醫療上的支出,
這對飲食業以致到社會都有好處。

另外,食肆全面禁煙不會對收入有壞影響,
因為日後全港的食肆都全面禁煙,煙民根本不會有得揀,
他們最多在食完之後去另一處食煙。
而且 ,不論煙民定非煙民,只要食肆的質素好都會幫嚫。
九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
JX9097 發表於 2006-10-21 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2006-10-20 13:34 發表

最離譜就是政府最新解釋為﹐
吸煙房的設計是為了避免太多人
走出管制場所吸煙﹐而令街上其他市民
要被逼吸更多二手煙的所謂道理~

呢個根本就係歪理
煙民唔會因為你去立法而吸多幾支煙
而且依家街一向都周圍吸煙
但街就可以將d煙散得快好多
所以周先生呢個theory真係佢自己自創嘅歪理
monkey_bsw 發表於 2006-10-22 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 咖喱 於 2006-10-20 22:33 發表

喂, 阿哥仔, 咁你想點呀 ?? 有吸煙房唔 ok 咩~
我自己本身都係煙民, 但係點都好, 應該要有自由, 係咪先 ?
佢有吸煙房梗係好啦, 我個人好支持佢有吸煙房囉~
走到出街食你 d 人又會話吸到 2 手煙o既姐~ ...

有人提過, 要確保 "獨立抽風" 及 "全密封" 先成立~

而且所謂吸煙房, 係咪唔會開門&閂門?

又, 茶餐廳咁"大"間, 你叫佢整間吸煙房???
只係一個幫大型食肆既措施.
同 "茶餐廳食煙" 完全拉唔上任何關係~