hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 吸煙修訂條例通過
開啟左側

吸煙修訂條例通過

monkey_bsw 發表於 2006-10-22 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 咖喱 於 2006-10-20 22:33 發表

喂, 阿哥仔, 咁你想點呀 ?? 有吸煙房唔 ok 咩~
我自己本身都係煙民, 但係點都好, 應該要有自由, 係咪先 ?
佢有吸煙房梗係好啦, 我個人好支持佢有吸煙房囉~
走到出街食你 d 人又會話吸到 2 手煙o既姐~ ...

有人提過, 要確保 "獨立抽風" 及 "全密封" 先成立~

而且所謂吸煙房, 係咪唔會開門&閂門?

又, 茶餐廳咁"大"間, 你叫佢整間吸煙房???
只係一個幫大型食肆既措施.
同 "茶餐廳食煙" 完全拉唔上任何關係~
咖喱 發表於 2006-10-22 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 monkey_bsw 於 2006-10-22 00:22 發表

有人提過, 要確保 "獨立抽風" 及 "全密封" 先成立~

而且所謂吸煙房, 係咪唔會開門&閂門?

又, 茶餐廳咁"大"間, 你叫佢整間吸煙房???
只係一個幫大型食 ...

我無話過o向"茶餐廳食煙"同整間吸煙房有關係喎~
我o既 meaning 係o向大間 d d o既食肆整吸煙房極之贊成o乍, 唔好 get 錯~

monkey_bsw 發表於 2006-10-22 16:09 | 顯示全部樓層
原帖由 咖喱 於 2006-10-22 01:21 發表

我無話過o向"茶餐廳食煙"同整間吸煙房有關係喎~
我o既 meaning 係o向大間 d d o既食肆整吸煙房極之贊成o乍, 唔好 get 錯~

我都冇話過係你話... 我既回應只係話俾你知 "即使有間吸煙房, 非煙民將唔會被煙民影響" 呢樣野都未必可以實現!

然後再指出, 除唑財雄勢大集團式經營既餐廳, 根本一般餐廳都唔會可以做到 "吸煙房";
另外, 果d餐飲集團, 本身因為禁煙所受既傷害根本好少好少, 所以呢個建議完全無謂.

而家政府咁提出, 明係益d 餐飲集團...
更加可以見到佢係為拉票而出呢招 (細細間茶餐廳仔冇票, 可以不理).

唔駛太敏感.
咖喱 發表於 2006-10-22 17:51 | 顯示全部樓層

原帖由 monkey_bsw 於 2006-10-22 16:09 發表

我都冇話過係你話... 我既回應只係話俾你知 "即使有間吸煙房, 非煙民將唔會被煙民影響" 呢樣野都未必可以實現!

然後再指出, 除唑財雄勢大集團式經營既餐廳, 根本一般餐廳都唔會可以做到 " ...

但係而家諗番轉頭........大間 d 果 d 餐廳會整吸煙房先算啦~
不如分番吸煙區同非吸煙區算啦, 最多隔遠 d 囉~
PB602 發表於 2006-10-22 18:21 | 顯示全部樓層
特首為左顯示佢「唔係拉票」, 應該將香煙列為毒品(吸煙害己
害人, 仲衰過吸毒), 無論買賣定係藏有都屬於違法, 咁就唔駛煩.

明知二手煙會殺人, 仲俾煙草商去賣? 如果官員或議員唔同意的
話, 就到明係同煙草商官商勾結啦.
Phoenix 發表於 2006-10-22 22:11 | 顯示全部樓層

回覆 #1 guia 的帖子

可惜,我认为全港最需要全面禁烟之地依然是烟雾弥漫,烟蒂遍地

那里正是新界西北某大型管制站暨公共交通换乘处

JX9097 發表於 2006-10-22 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2006-10-22 18:21 發表
特首為左顯示佢「唔係拉票」, 應該將香煙列為毒品(吸煙害己
害人, 仲衰過吸毒), 無論買賣定係藏有都屬於違法, 咁就唔駛煩.

明知二手煙會殺人, 仲俾煙草商去賣? 如果官員或議員唔同意的
話, 就到明係同煙 ...

弊在煙係政府其中一項稅收呢
admin54 發表於 2006-10-23 11:45 | 顯示全部樓層

注意

原帖由 Phoenix 於 2006-10-22 22:11 發表
可惜,我认为全港最需要全面禁烟之地依然是烟雾弥漫,烟蒂遍地

那里正是新界西北某大型管制站暨公共交通换乘处

注意

根據站規第 44 條規定,本站只接受以繁體中文及英文貼文,
敬請留意!謝謝!

admin54
[站務文章]
hksf 發表於 2006-10-23 11:51 | 顯示全部樓層
睇黎已經禁煙o既餐廳唔想見到呢個條例通過

不過都冇用啦, 條例已經通過o左
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
shtsang 發表於 2006-10-25 17:55 | 顯示全部樓層

原帖由 kaka1985 於 2006-10-21 00:35 發表
我唔係一個煙民
我十分同意政府立法食肆全面禁煙.
本人有鼻敏感, 入到餐廳, 茶餐廳食個早餐/ 飯都覺得辛苦
食煙客人o的煙一路噴過來, 出到門口一陣味.
同時地, 唔食煙o既人困在這個充滿煙味o既空間.

我自己都係架,但奈何以前次次去親食野次次
都係咁岩隔離個幾'木台'都係食煙既,攪到我唔
駛錢都可以加
半個月前晌樓下間茶餐廳食早餐,對面條友食
煙我就即刻係咁撥開d煙,跟住就話下年一月禁
晒煙就好.點知個條友係咁發難,佢真係癲癲地
既.睇下一月一日之後俾我眼到佢晌呢間餐廳
食煙,我仲唔即刻報警拉佢
祖記保方抵死,做壞事係會有報應