hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 甘泉香港首航延誤
開啟左側

甘泉香港首航延誤

hkbw 發表於 2006-10-25 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 265B 於 2006-10-25 20:59 發表

唔知道,
但根據有線新聞喺機上同OASIS主席做的採訪,
本來OASIS 已經攞咗俄羅斯的批准,
但到最後一刻, 當地一個低級官員阻撓,
因此有今日的事件發生

又會咁都有?!
如果OASIS唔攪掂呢單野, 看來之後佢既航班都幾大鑊...
而家我諗最少都會影響好幾班OASIS的航班吧?!
殺雞焉用牛刀?!
norrislaw 發表於 2006-10-25 21:51 | 顯示全部樓層
係咪[低級],真係任佢up

想問hkbw佢之後既航班有幾大鑊?
我睇到最多之後吉域飛香港只會delay2-3小時
Octavian 發表於 2006-10-25 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-10-25 21:51 發表
係咪,真係任佢up

會唔會係因為之後航班唔可以再經俄羅斯而要南行印度,所以之後航班會受到航行時間增加,要中途加油等呢d原因影響?

不過,可唔可以經中亞果d前蘇聯加盟國(如烏茲別克,土庫曼,格魯吉亞等國)上空黎飛?
norrislaw 發表於 2006-10-25 23:35 | 顯示全部樓層

原本既Schedule:

香港(HKG) 往 倫敦(LGW)
25/10/2006
                            Dept   Arr
O8 700                 1300  1810         

[ 26小時turn around]

倫敦(LGW) 往 香港(HKG)
26/10/2006
                            Dept   Arr
O8 707                 2010 1430+1                             
----------------------------------------------------------

[11小時停泊]

香港(HKG) 往 倫敦(LGW)
28/10/2006
                            Dept   Arr
O8 700                 0130  0640  

[10小時20分停泊]

倫敦(LGW) 往 香港(HKG)
28/10/2006
                            Dept   Arr
O8 701                 1700 1120+1

wally 發表於 2006-10-25 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Octavian 於 2006-10-25 22:54 發表

會唔會係因為之後航班唔可以再經俄羅斯而要南行印度,所以之後航班會受到航行時間增未v響?

不過,可唔可以經中亞果d前蘇聯加盟國(如烏茲別克,土庫曼,格魯吉亞等國)上空黎飛?

Oasis Hong Kong should have got approval from most countries that it fly through include those you have listed... As most of the time, flights on this flight path would fly further down South into those countries...
So what Oasis Hong Kong would have to do to avoid Russia is to fly West instead of North when it get out of Hong Kong, through India and into those CIS countries into Europe to avoid Russia...
But flying this path would take approximate 2hours more than over Russia... So the flight time for Oasis Hong Kong flight would increase from just over 12hours to around 14hours...
hkbw 發表於 2006-10-26 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-10-25 21:51 發表
係咪,真係任佢up

佢而家得一部機, 又delay一日, 我諗緊佢個turn around時間吧了..
我用左low-cost airline個套諗..我而家先知佢個turn around時間原來係咁耐的...

不過...如果唔攪掂俄羅斯呢單野, 佢個cost都會比預期高, 咁唔好彩要pay load的話就仲慘..
對一間新既航空公司來講, 唔係一件好事!

殺雞焉用牛刀?!
CardCaptor 發表於 2006-10-26 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-10-26 00:32 發表

佢而家得一部機, 又delay一日, 我諗緊佢個turn around時間吧了..
我用左low-cost airline個套諗..我而家先知佢個turn around時間原來係咁耐的...

不過...如果唔攪掂俄羅斯呢單野, 佢個cost都會比預期高 ...

遲早會做番俄羅斯的許可的
幸好O8的停留時間夠長
否則輪到格域那邊又要煩一餐...

希望下一部機早些到來吧~~
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
shunhei75 發表於 2006-10-26 07:41 | 顯示全部樓層
不過有消息指又話會搞好,請問有冇老友知道內裡因由?

如果佢要去delhi做tech stop既話航程真係有野搞, 因為呢個時候個條航道係多數head wind....

同埋cx ba vs az 既航班又有冇影響!? 如果冇影響就應該係o8自己問題啦...

p.s.:我仲等緊佢開oak既route!
CO1151@73Y>CO99@772ER>
dl811 發表於 2006-10-26 09:14 | 顯示全部樓層
係唔係 O8 問題就唔知, 但係依稀記得 VS 都試過被俄羅斯禁飛過一兩日
volvo_chan 發表於 2006-10-26 09:30 | 顯示全部樓層

尋日甘泉在機場禁區搞埋首航儀式, 班客又上到機, 我以為O8真係可以飛到.
點知俄羅斯在人地起飛前1小時先話收回其領空權, 我覺得簡直過份同荒謬

PS : 我聽一個飛機朋友講,  甘泉首飛失敗, 懷疑幕後有人搞破壞, 目的是令到甘泉一挫銳氣 (咁即係商業陰謀???)
      我就唔敢對此說法作出評論.

Anyway, 我絕對支持甘泉航空, 希望能夠順利起飛啦!!!

***多謝guia兄指正本人錯誤的詞彙

至于你信不信,我反正信了