hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) MK2005的秘密武器出現了!
開啟左側

MK2005的秘密武器出現了!

wwc 發表於 2006-11-12 11:01 | 顯示全部樓層

santi_celestial 發表於 2006-11-12 12:56 | 顯示全部樓層
原帖由 wwc 於 2006-11-12 11:01 發表
覆#48santi_celestial 兄
1.小弟呢幾日放大假.唔好意思打番公司問公事!
2.時為90'初期.當時客量很大.需要增它蛇野同波音版權有關.要解决就要時間.而'山仔'話foilcat好.起貨快.坐位多.但價錢貴...
結 ...

Many thanks.
guia 發表於 2006-11-12 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 santi_celestial 於 2006-11-12 12:56 發表

Many thanks.

你似灌水多d喎
cacilhas 發表於 2006-11-13 06:54 | 顯示全部樓層

據我所知當時隻北菇雞一到 , jetfoil d人試船時個個都叫救命 , 一水船(臨)12次車wor ! 兼有說唔係隻南星甩過翼都唔(差打)佢走

而隻日星而家知咩事(聽聞) , 係當時去船條友自以為勁 , 自已公司有咁多隻jetfoil 洗乜聽你講 , 船之時唔聽人解說 , 返到o黎收艇就熄電腦 , 搞到個電腦傻o左所以隻船先至係咁 !
據聞早幾年隻船又唔聽話 , 個大車8分鐘搞掂開船(好少咁快)返香港 , 就係途中個電腦係咁print隻船壞咩出黎 , 結果到香港時 , 工程部d人上黎見到張野 , 傳到上去 , 之後個大車俾人燉 ! 所以jetfoil 個邊無人肯train foilcat , 寧願做最衰o既更都唔做 foilcat

cacilhas 發表於 2006-11-13 07:02 | 顯示全部樓層

回覆 #50 kenchan_0710 的帖子

1.肯定有部份你見唔到
2.係
3.唔肯定 , 應該唔係
fai 發表於 2006-11-13 09:12 | 顯示全部樓層
其實簡單d講,ACS/AFCS既最終效果係咪當隻船轉彎時會識得向彎內傾側
以提高穩定性對嗎?(類似飛機咁)

而原理係透過調節翼後既副翼(flap)既角度,副翼降下愈多提供既升力亦愈
多,只要將外彎那邊既副翼降下,外彎那邊船身就因升力增加而升起,咁
成隻船就可以做到向內彎所需既傾側,不過副翼要降下幾多就同轉彎既弧
度有關,亦需要精密計算,亦可能係板友提到既ACS/AFCS系統貴既地方。

我o係另一篇文裏都有回文關注到tricat呢次加翼有冇用到類似設計,不過
似乎從各板友收到既消息睇黎係冇。(只係梗翼一對)

原帖由 wwc 於 2006-11-11 17:44 發表
回覆2010兄:santi_celestial 兄

小弟呃餐飯吃咋!唔係知咁多...
1.震過貓王係有份試船D人講既.我無試過.
2.ACS係波音公司既'AUTOMATIC CONTROL SYSTEM"用電子訊號control前後翼共六隻翼仔既獨立油壓積 ...

[i]影像.從心[/i]
santi_celestial 發表於 2006-11-13 16:54 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2006-11-13 09:12 發表
其實簡單d講,ACS/AFCS既最終效果係咪當隻船轉彎時會識得向彎內傾側
以提高穩定性對嗎?(類似飛機咁)

而原理係透過調節翼後既副翼(flap)既角度,副翼降下愈多提供既升力亦愈
多,只要將外彎那邊既副翼降下 ...

如果衹係梗翼一對,即是等如以往割劃式水翼船一樣,做不到929所配備的可
調節既襟翼..咁似乎作用不大wor..等如返去割劃式水翼船年代
norrislaw 發表於 2006-11-13 17:15 | 顯示全部樓層
建議開個專題/ 精華講下foilcat啦,我而家越睇越有興趣。

唯一一次坐北星就係當年既尖沙咀 $93蚊既年代。
santi_celestial 發表於 2006-11-13 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-11-13 17:15 發表
建議開個專題/ 精華講下foilcat啦,我而家越睇越有興趣。

唯一一次坐北星就係當年既尖沙咀 $93蚊既年代。

我好彩過你好多,試過1日來回去同番都坐北星..感覺麻麻...

開個專題/ 精華講下foilcat定 tricat 呀,呢個板题一直都講緊
MK-2005 加裝左水翼睇下會唔會定D.
 樓主| MK2010 發表於 2006-11-13 23:28 | 顯示全部樓層

今早特登坐小巴去長沙灣船廠睇吓隻{秘密武器},點知唔睇由自可,一睇就................ 大家自己睇睇

睇真d

去了哪

唔通真係這麼{秘密},秘密到睇唔到