hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 中華巴士 [中巴時間]回望那些消失了的車尾
開啟左側

[中巴時間]回望那些消失了的車尾

樓主| Yonie_Sung 發表於 2006-10-29 21:07 | 顯示全部樓層

今次呢個topic都幾得意
講講下全部都係中巴的patpat

又搵到一張
SD5行走15號

拍照當日其實SD已經全部變哂士啤車
不知何故有兩部當日突然又行番15號

一放學即刻去影
可惜都只係影到個尾
DD2113 發表於 2006-10-29 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2006-10-29 20:56 發表

如果講緊九十年代初, 仲有可能係司機掛住去左賭十三張, 鋤大二, 站長又唔
理, 咁咪一堆車響總站無車開囉.

所以中巴官方紀錄派車絕對足夠, 但街上班次又永遠唔夠囉. 小學生數學題乙
題: 94官方派車6架 ...

仲有, 當年中巴唔係行 "跳飛機" 制度, 車跟人走的,
所以食飯時間會成個總站都係巴士,

2 號線字軌夠有12架車, 不過食飯時間會有4-5部筲箕灣,
咁即係 筲箕灣到中環 + 中環到筲箕灣 夾埋只有不到10部車行走,
班次唔疏至奇!

反對所有專利巴士全空調化!
DD2113 發表於 2006-10-29 21:32 | 顯示全部樓層
一次過貼各種中巴 "流線寶" 的車尾,
包括各種牌箱/ 車牌/ 尾燈 的配搭!

之前 Dennis 兄都有講:
http://www.dennistang.com/bus/ju ... cmb_jumbostory7.htm

ktbt 發表於 2006-10-29 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 s3m234 於 2006-10-29 14:53 發表
LF1係邊個位置?

干諾道中與林士街交界
jorg 發表於 2006-10-29 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Yonie_Sung 於 2006-10-29 17:16 發表

倫敦寶的車尾
最鍾意都係個REVERSING燈牌

相中呢部已經無左

我想問下XF車尾個reversing牌原本係放o係車尾邊個位置?
睇返XF1部巴模都係冇呢個牌
警HKP察
hywonglx 發表於 2006-10-29 22:05 | 顯示全部樓層
其實當時中巴係有人會因為去玩而行少幾轉,站長又唔能夠做到野。萬一司機發脾氣,慢慢行車,拉成條龍回來,站長實死。因此,大多數以睇唔到方法處理。

俾人做呢個方法的確不錯,炒賣有價,有時你唔想做工半咁長時間,但又想多過一工,或者想搵一日半日做下一工,自然會找人「炒」。對於有求的人,炒自然比公司要他們加時更吸引。我覺得呢個不是問題,你情我願,只要公司有紀錄就OK。
hywonglx 發表於 2006-10-29 22:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Yonie_Sung 於 2006-10-29 20:33 發表

你指邊張相呢?
Reversing個牌?

張張相都正啦,我鐘意LF1多些
hywonglx 發表於 2006-10-29 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2006-10-29 21:07 發表

仲有, 當年中巴唔係行 "跳飛機" 制度, 車跟人走的,
所以食飯時間會成個總站都係巴士,

2 號線字軌夠有12架車, 不過食飯時間會有4-5部筲箕灣,
咁即係 筲箕灣到中環 + 中環到筲箕灣 夾埋只有 ...

2號車食飯有641和720攝。
DD2113 發表於 2006-10-29 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 jorg 於 2006-10-29 21:57 發表

我想問下XF車尾個reversing牌原本係放o係車尾邊個位置?
睇返XF1部巴模都係冇呢個牌

引擎蓋對上, 中間.

(下圖為後期 "滅聲版" 的DMS2426, 引擎蓋形狀有唔同,
不過 "REVERSING"牌的位置仍一樣)
Dennis_Yum 發表於 2006-10-29 22:42 | 顯示全部樓層

LF ...
暴怒的人挑啟爭端;忍怒的人止息紛爭。