hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006 年度北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006 年度北區巴士路線發展計劃

968 發表於 2005-3-16 13:01 | 顯示全部樓層

[ref=162620]914[/ref]  在 2005-3-16 12:41 PM 發表:
77K等到2006年先至加一雙,運吉傻架,夜晚10點幾都見過am頂閘,係都應該即刻全雙先啦~

夜晚10點am頂閘??幾時呀??
上水站長 發表於 2005-3-16 14:39 | 顯示全部樓層
[ref=162633]968[/ref]  在 2005-3-16 13:01 發表:

夜晚10點am頂閘??幾時呀??

我覺得可以去左晚上十一點三十分先為尾車既~不過尾車頂閘真係無見過啦~不過你所見既係去邊個方向呀?而且果晚係咪有特別事發生呀?
九巴上水車廠車務通告為準
上水站長 發表於 2005-3-16 15:03 | 顯示全部樓層
[ref=162614]914[/ref]  在 2005-3-16 12:31 發表:

將條273S拉長去上水(直去唔兜路), 可行嗎?

[ref=162620]914[/ref]  在 2005-3-16 12:41 發表:

不如將273轉去延長去上水啦~不過可以做循環線~

我寧願佢將d冷車先放入70好過啦,70要入隧道,73/73A/70K都唔洗,就算係用最舊的
AL/ADS,都好呀~

77K等到2006年先至加一雙,運吉傻架,夜晚10點幾都見過am頂閘,係都應該即刻
全雙先啦~

273A ...

如果273A要變晒低地台~咁果幾部ADS可能去邊呀?唔通又調返出去K/L/S廠呀?

我都覺得70號真係要轉下全冷馬~之後再調整收費~
278x 發表於 2005-3-16 15:09 | 顯示全部樓層

[ref=162689]上水站長[/ref]  在 2005-3-16 03:03 PM 發表:

如果273A要變晒低地台~咁果幾部ADS可能去邊呀?唔通又調返出去K/L/S廠呀?

我都覺得70號真係要轉下全冷馬~之後再調整收費~

我覺得要70轉全冷只會令佢死得更快
依家起碼都可以吸引到D人係九龍搭佢入沙田~因為收費差唔多
但係一轉全冷~個價錢就拉得太開~到時連依班客仔都無埋
都係雙向分段實際D

[ Last edited by 278x on 2005-3-16 at 15:11 ]
307 發表於 2005-3-16 17:50 | 顯示全部樓層
關273S何事呢?
要都係開條區內線做呢個角色啦。
只罵不建議=不負責任
上水站長 發表於 2005-3-16 20:21 | 顯示全部樓層
有無車坑呀?
barking 發表於 2005-3-16 22:30 | 顯示全部樓層

[ref=162531]上水站長[/ref]  在 2005-3-16 09:08 AM 發表:

如果273A再係咁再兜又兜~即係趕返工返學既人都唔會去再搭啦~寧願坐278x~70x(去上水)~,或者76K(去華明)~73A~277x~279x(去聯和墟)啦~

而我也十分懷疑 273A 已變成一條嚴重蝕錢路線..

以前未兜路, $3.5 由華明去彩園架車應該有賺.
依家咁兜路, 除了上下午的書包一族之外,
其餘時間車也密, 客量不多, 而且大部份都是 "免費乘車客".
路程長, 車程長---273A行一轉仲耐過 276A 行半轉, 油費高,
而且同線王 276 系有免費轉乘優惠,
收費仍維持初開時 $3.5, 很可能蝕錢.

誠心建議九巴摺 273A 佢,
再另覓新路線.
chickenho_6049 發表於 2005-3-16 22:57 | 顯示全部樓層
我諗吳屋邨果邊o的新樓入伙可能會有巴總卦~~

如果有既話273A就好大機會會分折啦^^
SoHo PHOTOGRAPHY
SSBT 發表於 2005-3-16 23:15 | 顯示全部樓層
[ref=162611]nelson72A[/ref]  在 2005-3-16 12:23 PM 發表:

華明一帶居民亦可以搭270A去上水(雖然個站唔係華明巴士總站)

270A 返上水果陣唔兜華明總站、一鳴路的 ..

不過華明居民也可選搭 70K 、 278X ..
但係 70K 班次較疏 ..
=0=
SSBT 發表於 2005-3-16 23:16 | 顯示全部樓層

[ref=163211]chickenho_6049[/ref]  在 2005-3-16 10:57 PM 發表:

我諗吳屋邨果邊o的新樓入伙可能會有巴總卦~~

如果有既話273A就好大機會會分折啦^^

果度有巴總又如何?
現在做的客係要做粉嶺南去上水火車站喎~
=0=