hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 未經證實︰陳太當選世衛總幹事
開啟左側

未經證實︰陳太當選世衛總幹事

gn3509 發表於 2006-11-8 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2006-11-8 22:16 發表

日本援助非洲國家比中國仲要多......

就算而家係,未來都可能唔係

應該冇國家會放棄呢個潛力無限既大水喉既..
今期流行:690是原罪
053h4 發表於 2006-11-8 23:42 | 顯示全部樓層
24cwhk 發表於 2006-11-9 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2006-11-8 20:32 發表

好一句日日食雞...討厭!~

忽然諗到,佢當時可能講緊 "素雞" 齋其中一種...

講到尾,祝佢同大家好運!!!
TP人 發表於 2006-11-9 02:00 | 顯示全部樓層

唔知算唔算 off topic :
支持陳馮富珍的不但有中央政府,非洲國家,美國,
仲有佢現場支持 ------>
巴士阿叔陳乙東

創出自己一片天空  重新領回自我國度
scholey 發表於 2006-11-9 04:52 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2006-11-9 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 TP人 於 2006-11-9 02:00 發表

仲有佢現場支持 ------>  巴士阿叔陳乙東

昨日明報有報導,而且拍下了陳氏接受訪問時的照片。
問題是,他哪來這麼多錢?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
HY671 發表於 2006-11-9 09:18 | 顯示全部樓層

當然,陳太在處理沙士及禽流感兩件大事件上可以做得
更好,係有改善空間,但我想問既係,若果佢真係咁弱
雞而單靠大陸收買其他國家,頂多都係第三世界或發展
中國家會受呢套,咁歐洲及美國既票去晒邊?

仲有,呢幾年陳太係世衛做過乜批評佢既人又知得幾清
楚?段估佢唔係日日撓埋手等出糧掛?

是次投票由三十四位代表輪選,唔通全部都係食飯無事
做等放工既人?佢地全部都會被中國收買?用多少少個
腦諗野就自然會發現批評背後根本好多都係無理取鬧。

對於沙士康復者或死者家屬,我會明白佢地既無奈及憤
慨,但若果你只係睇果一兩份逢中/政府必鬧既報紙既批
判文章(唔好當佢係社評!)的話,咁唔該你貼文前諗清楚
知唔知人地背後動機才把人家的文字搬字過紙啦。

都係果句:最後五強果果都掂,不過陳太唔一定係最好!
永遠懷念MJ
3ASV196 發表於 2006-11-9 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2006-11-9 09:18 發表
當然,陳太在處理沙士及禽流感兩件大事件上可以做得
更好,係有改善空間,但我想問既係,若果佢真係咁弱
雞而單靠大陸收買其他國家,頂多都係第三世界或發展
中國家會受呢套,咁歐洲及美國既票去晒邊?

仲 ...

同意, 我覺得沙士及禽流感, 當時仲係好新的病毒,
好難做到十全十美, 而陳太及政府, 當然有失職, 但
事實香港本身, 亦比左外國一d啟示....記得當時有訪
問外國醫生, 佢話如果佢國家發生, 都會唔知點做

而講負責, 我覺得無可厚非, 陳太要負責, 但同樣好多
香港人, 一直不太注重衛生/健康的人, 都要負責......

世衛本身唔係玩玩下....全世界都驚新病毒, 越先進
國家就越驚tim....大家都唔係傻仔, 唔會為少少所謂利益,
而去投票......去識用"利益", 亦唔會只有中國, 陳太本身
能夠係幾輪投票, 都可以勝出, 可以睇到實力所在, 而呢
幾年, 佢係世衛做左d乜, 香港人都未必清楚.......

人人都會有野做錯.....係咪講錯一次食雞, 就無機會再做好?

好多國家, 地方, 會為自己人得到呢個職位而高興,
相反, 係香港, 批評好多, 甚至有人用悲哀去形容,
究竟係陳太真係太唔掂, 定係香港部分人的思想有
d問題, 我覺得大家(非只指呢度版友)可以諗下......

我本身覺得, 得左應該高興, 但希望日後做得更好!

3ASV196.KE7270
 樓主| fatku 發表於 2006-11-9 16:29 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-11-9 15:52 發表

同意, 我覺得沙士及禽流感, 當時仲係好新的病毒,
好難做到十全十美, 而陳太及政府, 當然有失職, 但
事實香港本身, 亦比左外國一d啟示....記得當時有訪
問外國醫生, 佢話如果佢國家發生, 都會唔知點做
...

或許這就是老董時代的後遺症了吧。
當然,回歸前港英政府對中共的「妖魔化」宣傳也令我們對今天中國的所有作為感到反感,哪怕她真的做出了成績來。

但這也可證明,香港仍有高度言論自由。

古競豪
komodo 發表於 2006-11-9 17:02 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2006-11-9 15:52 發表
而講負責, 我覺得無可厚非, 陳太要負責, 但同樣好多
香港人, 一直不太注重衛生/健康的人, 都要負責......

普遍香港人都有一個通病,就係喜歡諉過於人/政府。
傘外的世界有一片蔚藍