hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 天星新碼頭與天星舊碼頭
開啟左側

天星新碼頭與天星舊碼頭

nwfb23 發表於 2006-11-12 02:23 | 顯示全部樓層

其實有幾多人知道今日係做乜事,佢0地係度做緊乜

我上0左慈善船,但有0的人就好似天星就摺咁,其實好多0野係尖碼都搵到
nwfb23
DM17 發表於 2006-11-12 02:29 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-11-11 01:49 發表

新天星碼頭設計
係天星小輪公司畀意見, 要鬧唔該鬧埋天星小輪公司

覺得舊碼頭比新碼頭靚就要鬧天星?
閣下係咪有d野搞錯左?
史上空前最強大戰!
guia 發表於 2006-11-12 02:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 2006-11-12 02:29 發表

覺得舊碼頭比新碼頭靚就要鬧天星?
閣下係咪有d野搞錯左?

我看看舊文, 我從來冇講過我要鬧天星
我亦從來冇講過舊碼頭比新碼頭靚喎
閣下係咪有d野誤會左?

P.S. 我覺得2代碼頭各有長處冇話那過一定好D同靚D

guia 發表於 2006-11-12 02:34 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb23 於 2006-11-12 02:23 發表
其實有幾多人知道今日係做乜事,佢0地係度做緊乜

我上0左慈善船,但有0的人就好似天星就摺咁,其實好多0野係尖碼都搵到

我聽到真係有D人以為天星今日係LAST SAILING架
DM17 發表於 2006-11-12 02:40 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2006-11-12 01:56 發表
偶有聽過今日在場路過之市民說,究竟在場的演出者
,究竟有幾多是正常人......

http://s22.photobucket.com/albums/b308/nwfbdl13/ ...

果位係咁晌閘口大叫既阿叔究竟想點
據知仲有位人兄晌維港遊閘口出面玩倒吊..
史上空前最強大戰!
guia 發表於 2006-11-12 02:49 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 2006-11-12 02:40 發表

果位係咁晌閘口大叫既阿叔究竟想點
據知仲有位人兄晌維港遊閘口出面玩倒吊..

唉, 我同朋友以為去左十幾年前上環大笡地看街頭賣藝
DM17 發表於 2006-11-12 02:49 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-11-12 02:33 發表

閣下係咪有d野誤會左?

舊碼頭比新碼頭靚的確係小弟講
而閣下回應"新碼頭係天星提出意見,要鬧就鬧埋天星"
閣下係咪掉轉左呢?

小弟無意冒犯,
只係覺得閣下指小弟認為"舊碼頭比新碼頭靚"就要"鬧埋天星"呢個logic
比較奇怪而已..
史上空前最強大戰!
guia 發表於 2006-11-12 08:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Seiko 於 2006-11-11 17:39 發表

當年原設計就比大家話無特色, 大鬧一番;
好喇, 政府同天星小輪接納左大家既意見後採用懷舊風格,
點知又比大家話不倫不類, 新不如舊...
我覺得最應該要鬧既係在座各位囉,
意見又無建設性, 慣性斥新戀舊, 但 ...

香 港 人 做 事 一 窩 蜂 不 特 止 , 有 時 人 連 自 己 做 緊 d 乜 都 不 知
昨 晚 我 見 幾 個 好 大 機 會 是 香 港 人 0 既 人 以 為 是 天 星 小 輪 結 業

鄰 版 已 經 貼 出 當 年 1957 年 搬 天 星 碼 頭 星 島 日 報 剪 報
標 題 為 : 「 港 天 星 碼 頭 雖 美 觀 , 渡 海 多 花 五 分 鐘 ,
昨 西 邊 啟 用 走 廊 仍 缺 乏 燈 光 , 搭 客 對 拆 卸 中 的 舊 碼 頭 不 勝 懷 念 。 」

他 日 (可能又是50年後)我 仍 在 世 有 機 會 看 到 1-10 號 碼 頭 又 要 拆 卸
想 看 看 今 天 仍 批 評 的 人 是 否 , 那 時 是 否 又 好 像 昨 晚 的 心 情 ?
gakei 發表於 2006-11-12 10:31 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-11-12 02:33 發表

閣下係咪有d野誤會左?

咁人o地都無話要鬧 (新碼頭設計者), 你無啦啦做乜叫人去鬧天星?
祺人祺事 是神奇技倆
KR1691@102 發表於 2006-11-12 11:20 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-11-12 08:42 發表

... 鄰 版 已 經 貼 出 當 年 1957 年 搬 天 星 碼 頭 星 島 日 報 剪 報
標 題 為 : 「 港 天 星 碼 頭 雖 美 觀 , 渡 海 多 花 五 分 鐘 ,
昨 西 邊 啟 用 走 廊 仍 缺 乏 燈 光 , 搭 客 對 拆 卸 中 的 舊 碼 頭 不 勝 懷 念 。 」

他 日 (可能又是50年後)我 仍 在 世 有 機 會 看 到 1-10 號 碼 頭 又 要 拆 卸
想 看 看 今 天 仍 批 評 的 人 是 否 , 那 時 是 否 又 好 像 昨 晚 的 心 情 ?

係都唔出奇。

一個陪伴咗香港人成五十年嘅老朋友要離開大家,唔捨得係人之常情,冇需要為批評者勞氣。

碼頭係中環地標之一,而且有一座全港僅有嘅鐘樓,唔係舊區裡面任何一座平凡嘅同齡舊樓,咁多人去懷念絕對正常。

不過假如有一天1-10號碼頭都要拆嚟填海,維港豈不是變成真正嘅維多利亞河?