hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) Canon 400D or Sony A100
開啟左側

Canon 400D or Sony A100

pstommy 發表於 2006-11-12 11:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟想買入門級DSLR,因為現在用緊的Sony V1已滿足不到我攝影的要求,
現在正考慮緊買Canon 400D or Sony A100的kit set好呢?

所以想徵詢各位的意見,究竟兩款DSLR分別的優點同缺點是甚麼?
同埋以各位豐富的經驗,邊部的表現會好d呢?

先感激大家的意見。
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
hr1918 發表於 2006-11-12 14:10 | 顯示全部樓層
機既價錢價錢係400D比較抵 ,而且正廠副廠支援既鏡頭同配件亦較多, A100就可以用返Minota, KM鏡 ,但係正廠副廠鏡好多時都要訂先有貨 .功能上兩部都有除塵功能,不過A100就有埋機身防震功能,變相配任何一支鏡落去都有防震,反觀Canon 就只有鏡身防震,而且接近焦距規格既鏡頭來講,有同無防手震一般都相差成$3000-$4000. Noise control 方面係400D比A100好 ,自動對焦亦係400D會快d,而且Canon唔少原廠鏡都有USM超聲波摩打輔助對焦,對焦會比單靠機身推動更快同靜.手感同操控就A100好過400D,不過400D就可以另配直手柄+電池箱.

如果兩部揀我會揀400D, 要配鏡頭同配件都容易得多, 睇見Sony d新鏡定價真係無眼睇   不過兩部之外,我會更鍾意Nikon部D80,除左少左除塵功能外,整體質素我都覺得比呢兩部好同抵買,但就唔建議就咁買D80 kit,最好係D80機身再另配原廠支DX 18-70mm(即係D70,D70s支kit鏡),呢支表現會比D80 kit支18-135mm好,價錢計返亦係差唔多
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
chicken 發表於 2006-11-12 17:57 | 顯示全部樓層
想要body防震,倒不如要pentax k100d or k10d啦...
雞...
stephen413 發表於 2006-11-13 04:19 | 顯示全部樓層

原帖由 hr1918 於 2006-11-12 14:10 發表
機既價錢價錢係400D比較抵 ,而且正廠副廠支援既鏡頭同配件亦較多, A100就可以用返Minota, KM鏡 ,但係正廠副廠鏡好多時都要訂先有貨 .功能上兩部都有除塵功能,不過A100就有埋機身防震功能,變相配任何一支鏡落去都 ...

A100的操控連KM D5D都不如啦, 機頂左邊的dial完全係設計上的敗筆, 轉個ISO都要
望完機頂個dial扭到邊, 再按中間個Fn鍵, 之後仲要響LCD慢慢揀.....試過咁多部入門
機, A100一定係其中一部惡用的機....

A100話就話用得番KM鏡, 但D  KM鏡一壞, 如果又如著係
d Sony唔會繼續出的前KM鏡頭, 拎上Sony都可能冇得整.....
我朋友就死左枝KM 28mm f/2........$ony話枝鏡佢地冇再出,
有保養都整唔到.....問你死未, 入$ony門下, 買二手KM鏡用
都要揀o岩款先買得.....唔係死左都唔知咩事......
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
stephen413 發表於 2006-11-13 04:24 | 顯示全部樓層
原帖由 chicken 於 2006-11-12 17:57 發表
想要body防震,倒不如要pentax k100d or k10d啦...

賓仔機係好, 可惜個本地代理就真係.... , 唉....
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
hr1918 發表於 2006-11-13 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen413 於 2006-11-13 04:19 發表

A100的操控連KM D5D都不如啦, 機頂左邊的dial完全係設計上的敗筆, 轉個ISO都要
望完機頂個dial扭到邊, 再按中間個Fn鍵, 之後仲要響LCD慢慢揀.....試過咁多部入門
機, A100一定係其中一部惡用的機....

...

講操作我唔覺得A100/D5d真係咁差喎, 可能個個手勢唔同更唔見得350/400D之類好過佢,用緊350D都係咁話,,不過鏡頭就真係一個問題....

stephen413 發表於 2006-11-13 10:32 | 顯示全部樓層

原帖由 hr1918 於 2006-11-13 09:29 發表

講操作我唔覺得A100/D5d真係咁差喎, 可能個個手勢唔同更唔見得350/400D之類好過佢,用緊350D都係咁話,,不過鏡頭就真係一個問題....

你計手感就梗係A100贏晒, 但響細微操作上..A100係一部唔User Friendly的機

你有冇分別試過A100同D5D先, D5D行Short-cut key設計, 係WB setting呢d少用的setting
先響機頂左邊的dial set.....佢直頭有ISO key直接set ISO, 其他野都會group埋響個Fn
制度....你單手用幾乎可以分別用到右手食指同拇指分別掂到晒兩個制....
A100 cut左Function key, 變左左邊機頂的function dial, 同D5D冇得比.....

350D/400D係死手感, ISO, WB, PS, AF, Metering的key包晒響個十字制度, 改
setting都快過A100
hr1918 發表於 2006-11-13 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen413 於 2006-11-13 10:32 發表

你計手感就梗係A100贏晒, 但響細微操作上..A100係一部唔User Friendly的機

你有冇分別試過A100同D5D先, D5D行Short-cut key設計, 係WB setting呢d少用的setting
先響機頂左邊的dial set.....佢直頭有IS ...

真係個人手勢問題,我反而鍾意A100咁樣,無錯350/400D係可以一組十字製搞晒WB,ISO,drive mode等等既setting  ,不過部機已經細, 可能我又手大,d掣密麻麻埋一齊我反而覺得好易按錯 ...

不過要我揀,兩部我自己就覺得好唔過D80...
orange 發表於 2006-11-13 15:23 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen413 於 2006-11-13 04:24 發表

賓仔機係好, 可惜個本地代理就真係.... , 唉....

賓仔代理唔係唔好,只係太多野要兼顧,腳架記憶咭
都要一腳踢,就算部機功能幾勁根本無人無時間去
做宣傳cold call班dealer以至招呼傳媒

不過賓仔要嬴其他對手,第一次件都係執下部機個
outlook,有時覺得賓仔機個樣實在太薯,同其他同級
機比總係俾人比下去.當年optio S系的確令佢風光
過,但之後已經無以為繼
益童學校,全民教育
 樓主| pstommy 發表於 2006-11-14 10:39 | 顯示全部樓層

多謝大家的意見呀

雖然我本身都幾迷SONY,亦好開心SONY終於出左DSLR,但始終A100都係第一部,我都有d保留,
而且近期都對SONY幾失望,反觀Canon,始終係相機界都有相當經驗,好多雜誌都有分析400D的
表現,我覺得真係不錯。

再加上大家寶貴的意見,相信我都會買Canon 400D。

但現在又到另一個問題了,咁我應該去where買呢?
是否去豐澤百老匯才有保證呢,同埋會唔會送埋相機袋同memory card (?????MB/GB) ?

同埋我想問,買kit set係唔係最化算最抵玩呢?
因為我聽人講過,可以只係淨機,再去另配鏡頭,會比較抵玩....
呢方面希望大家可以俾d意見我,我對鏡頭真係一竅不通,甚麼???mm-???mm完全唔明,
同埋咁樣買個價錢相差多少呢?
我就通常係去影巴士/車相,風景相,或者係寫實同紀錄形式的。

仲有仲有,除此以外,仲有無需要買其他配件呢?

ps.: 我用部SONY V1都影左d 中環天星碼頭尾二的一天,可以同大家分享一下:
http://www.fotogb.com/pstommylandscp/20061110

另posted at http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=159864&extra=page%3D1

更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk