hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 馬英九會否比人起訴....
開啟左側

馬英九會否比人起訴....

chai 發表於 2006-11-16 17:06 | 顯示全部樓層

系統錯誤﹐重覆文章

系統錯誤﹐重覆文章
*天下雖安 忘戰必危*
053h4 發表於 2006-11-16 20:24 | 顯示全部樓層
chai 發表於 2006-11-17 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-11-16 20:24 發表

除了公民抗命, 是否可考慮公投?

不夠票﹐即使台聯也加入﹐也不足 2/3 的立委通過公投案。
在民進黨已有 1/3 立委席位下﹐要通過公投案必須有人倒戈 。

*天下雖安 忘戰必危*
scholey 發表於 2006-11-17 07:48 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2006-11-17 13:44 | 顯示全部樓層
chai 發表於 2006-11-17 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-11-17 13:44 發表

本人對連戰無期望
不過, 馬英九無力統合國親兩黨
無力對抗民進黨巳是事實

不論誰人掌管國民黨﹐
國親兩黨現階段已不可再統合﹐
宋楚瑜在90年代初對老一輩國民黨人幹了什麼﹐
或許可暫時不談﹐
但因為馬英九在選擇元老 關中作中常委﹐
不追究回頭重入國民黨的親民黨人後﹐
國親由合併至統合的情況﹐幾近全無可能﹐
各方最多只能就個別議題合作。

民進黨更不用馬英九去『對抗』﹐
因為只有民進黨繼續維持現狀﹐
甚至阿扁堅決不下台﹐
在國親兩黨內民望無人能及 馬英九情況下﹐
馬英九最終已能當選﹐
這點基本是 施明德、宋楚瑜以至蘇貞昌已非常明白
(若否﹐綠營就不會在倒扁運動中﹐多次表明要台北市
『維持秩序』﹐盡力陷馬英九於兩難)。

最終﹐親民黨相信會被07年實施的
『立委一區兩席』制﹐以及08年總統選舉
進一步催毀﹐令人擔心最終和新黨的
現狀一樣。

*天下雖安 忘戰必危*
hkbw 發表於 2006-11-17 19:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Susan 於 2006-11-12 13:29 發表
今日新聞話馬英九比民進黨告佢動用國務機費入自己私人戶口 , 星期二上堂受審....
請問馬英九會否比人起訴 ! 同埋這會否標誌國民黨係08 年總統大選冇法出線呢 ?

thx!

當倒扁活動倒咁耐都拉唔到佢落來, 一早估到馬英九會有麻煩啦..

到明而家就係民進黨玩野...小馬哥真係慘..
而家民進黨如果真係要小馬哥倒台, 只需要傳一道令, 迫檢察院起訴
佢就成了..

不過, 檢察院會唔會真係起訴呢? 如果真係唔夠證據都落 "charge",
兩黨支持者一定又來一次大衝突...

再睇返民進黨..真係好乞人憎...
人地國民黨都唔會一日三個記者會要一個已經被起訴的陳水扁落台...
而家, 人地個少少事就要人地辭職..
係都陳水扁先啦...

呢d正正體現左寬己嚴人, 雙重標準的特式law..
咁既政黨, 仲應唔應該執政, 台灣人民唔該真係諗清楚啦...
由上次選舉開槍到而家, 小弟已經對民進黨極度反感了...

殺雞焉用牛刀?!
053h4 發表於 2006-11-17 21:40 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2006-11-17 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-11-17 19:58 發表
當倒扁活動倒咁耐都拉唔到佢落來, 一早估到馬英九會有麻煩啦..

到明而家就係民進黨玩野...小馬哥真係慘..
而家民進黨如果真係要小馬哥倒台, 只需要傳一道令, 迫檢察院起訴
佢就成了..

如果馬英九行得正企得正的話, 又點會怕俾人玩野?

一句下屬既事佢完全唔知情就想將責任推俾下屬, 咁無承擔既人有咩資格做
中華民國總統? 更何況如果上司真係一個最痛恨貪腐既清官, 下屬又點敢幫
上司用假發票報銷?

搵唔到張發票, 最多咪Claim少D錢, 問題根本唔大. 但用假發票, 本身就係違
法行為. 馬既下屬, 響馬英九既錢同埋國家法規之間選擇錢而捨法, 能夠唔令
人心寒咩?
hkbw 發表於 2006-11-20 21:12 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2006-11-17 23:12 發表
如果馬英九行得正企得正的話, 又點會怕俾人玩野?

一句下屬既事佢完全唔知情就想將責任推俾下屬, 咁無承擔既人有咩資格做
中華民國總統? 更何況如果上司真係一個最痛恨貪腐既清官, 下屬又點敢幫
上司用假發票報銷?

搵唔到張發票, 最多咪Claim少D錢, 問題根本唔大. 但用假發票, 本身就係違
法行為. 馬既下屬, 響馬英九既錢同埋國家法規之間選擇錢而捨法, 能夠唔令
人心寒咩?

請問閣下有冇睇成件事的發展的呀?!

老早馬英九已經出來道歉, 亦都講過, 雖然唔關佢事, 但係佢下屬有d咁既事做左
出來, 佢都要負責...

我見唔到佢冇承擔wo.....最唔掂那個而家仲做緊總統...買鑽介出公數, 冇記錯仲有
內衣褲等....呢個又叫D乜呢?!

台灣政治, 有時真係要寫個服字...
如果你真係要跟足法例來辦, 唔好講台灣, 香港地, 分分鐘都有好多人會行唔得正...

好多事為左方便, 真係會有一些辦法來 "行個方便"...

舉個例:
係office, 一d大d既機構, 就算寄信, 都要有你個department其中一個
簽得名的"阿頭"幫你簽張FORM先可以..

如果下下簽的話, 就完全真係費時失事...咁點算好呢?

咁係老闆唔知情既情況下, "阿頭"可能會簽左一張, 然後影印, 到之後要用時,
就影印個D用...當然, 老闆唔會知啦...

如果真係執正來做, 都係會出事的呀...但以小弟所知, 有好多地方好多大公司都會有D咁既情況...
咁又算唔算係行唔得正, 企唔得正呢?

殺雞焉用牛刀?!