hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 搭巴士 捨鐵路 = 變態??
開啟左側

搭巴士 捨鐵路 = 變態??

4056 發表於 2006-11-18 00:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說前幾日我有野做要去天后,出發地係新浦崗,咁我搭116去啦(預左塞車時間)。 今日返工,有個當天同我一齊去天后ge女同事竟然講「你知唔知佢(指我)幾變態呀,去天后竟然唔搭地鐵,搭巴士」,我都唔知點回應佢呢句野好,乜而家搭巴士唔搭鐵路就叫做變態??我屋企係新浦崗,我去天后搭116而捨棄"搭小巴轉地鐵",有乜問題??   跟住有個女同事又接「做咩唔搭地鐵呀,地鐵咁好坐(乜好好坐咩?)」   就係咁畀佢冠左我「怪人」呢個稱號。   到底香港人係咪已經畀鐵路呢樣野寵壞左呢?? 去親任何地方,都只會諗起鐵路,而巴士就被遺忘...

最唔滿意就係佢ge「變態理論」,唔搭地鐵就係「怪人」、「變態」...

之前同同事吹水,講到我剛剛由灣仔返長沙灣,講搭車方法,個同事又係講「唔搭地鐵仲可以搭咩」,當時我剛剛搭完905

乜而家巴士係香港人心中地位真係咁低咩... :L

歡迎討論~

補加:自從今晚經個女同事咁講後,我對只識搭鐵路而避搭巴士ge人更加反感...

柏麗之戀
CardCaptor 發表於 2006-11-18 01:03 | 顯示全部樓層
先要知他們的背景
有極大可能是他們養成"鐵路嚴重優先"的"習性"...
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
jimmy8388 發表於 2006-11-18 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2006-11-18 00:59 發表
話說前幾日我有野做要去天后,出發地係新浦崗,咁我搭116去啦(預左塞車時間)。 今日返工,有個當天同我一齊去天后ge女同事竟然講「你知唔知佢(指我)幾變態呀,去天后竟然唔搭地鐵,搭巴士」,我都唔知點回應佢呢 ...

just because they "used" to take railways to everywhere and don't know how to wisely use other transport mode (including buses), so they think you're "alien"

in fact, there are many people in HK "used" to take railway as the reference to any point and they can't recognized anywhere when they walk out of the MTR station, just like the ants......
dennislokawai 發表於 2006-11-18 01:06 | 顯示全部樓層

無計,
香港已好多人覺得鐵路係萬能,
無左鐵路就萬萬不能。

幸好我身邊大部份人都係鍾意坐巴士唔鍾意地鐵,
先至無俾人話係「怪人」。

不過同人地一齊去,
新蒲崗去天后地鐵可能較快下,
人地覺得奇怪左少少都正常既,
尤其當人地只識搭地鐵時。
youtube.com/c/dennislokawai
 樓主| 4056 發表於 2006-11-18 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 CardCaptor 於 2006-11-18 01:03 發表
先要知他們的背景
有極大可能是他們養成"鐵路嚴重優先"的"習性"...

話我變態果個同事家住將軍澳,只知由佢屋企行去地鐵站都要十幾分鐘。佢平時由長沙灣返屋企係搭地鐵,而唔搭落車後步行時間更短既98C。原因不明

問我「點解地鐵咁好坐都唔搭呀」果個女同事住荃灣福來村,佢晚晚由麗港城放工後可以搭直返到既40返屋企。假設40對佢來講真係太兜太慢,佢大可以搭小巴去觀塘轉官荃線,駛乜搭小巴上藍田地鐵跟住又搭返荃灣,比40差不多一樣時間(因為仲要上藍田地鐵)

乜一程車舒舒服服唔好咩,d人硬係鍾意"搭小巴轉地鐵"或者"行多幾步搭地鐵",都唔搭點到點既巴士...
柏麗之戀
 樓主| 4056 發表於 2006-11-18 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-11-18 01:06 發表
無計,
香港已好多人覺得鐵路係萬能,
無左鐵路就萬萬不能。

幸好我身邊大部份人都係鍾意坐巴士唔鍾意地鐵,
先至無俾人話係「怪人」。

不過同人地一齊去,
新蒲崗去天后地鐵可能較快下,
人地覺得奇 ...

我諗如果佢地搬左去新界鄉郊,佢地唔駛出街都得...
我個人覺得只識地鐵而唔識巴士先係怪人。巴士係交通中一個最基本既工具,有地鐵只係bonus(我覺得啦,因為任何地方都係有巴士出現先)。
我屋企行去地鐵都需要咁上下時間,有條綠小20M就搭隨時仲慢過行,搭巴士係一個最好ge選擇。同人一齊ge話,行到咁辛苦去搭地鐵d人似怪人多d掛...
柏麗之戀
chickenbus 發表於 2006-11-18 01:11 | 顯示全部樓層

小弟家住將軍澳,係馬鞍山返工,自從馬鐵開左後,總會有人問我:
「咁你係咪每日都搭馬鐵返工放工呀?」
同佢地講,我仲係搭巴士出入時,佢地竟然答我:
「有火車點解唔搭呀,快 D 喎!」
(以上既對話,包括小弟既家父大人…)

果陣已經流晒大汗 + 少少燥火,好啦,就搵一日星期五試下搭火車轉地鐵放工,
結果貴一大截之外(巴士有轉乘,講極佢地都唔明),
時間又比搭巴士慢兩個字。
將呢個實驗結果話晒俾佢地聽之後,全部人收晒聲…

真係唔係好明,點解有條鐵路,我地就一定要改變搭車習慣?
起碼出油麻地,小弟都寧願坐 98D,出到佐敦行上去,
都極之唔會迫地鐵出去。
 樓主| 4056 發表於 2006-11-18 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 chickenbus 於 2006-11-18 01:11 發表
小弟家住將軍澳,係馬鞍山返工,自從馬鐵開左後,總會有人問我:
(以上既對話,包 ...

你ge情況同我個同事差不多   根本搭98C往返長沙灣(非繁時)應該同地鐵差不多,但巴士可以坐到落車,地鐵又好大機會冇位,又要轉兩次...

我繁忙時間由黃竹坑去旺角,我搭171仲快過搭巴士去灣仔轉地鐵...   我當初以為171塞紅隧實勁耐,點知就算係繁時塞紅隧,都快過地鐵站上上落落ge時間...

剛剛諗起我另一個學生ge例子,佢住鴨利洲,有時去麗港城上堂,佢一定搭小巴去銅鑼灣轉地鐵,唔搭671。我教左佢搭671,佢又話「唔識落車呀,又慢」   無奈晒...

p.s.我由將軍澳返屋企一定係搭102/111小巴啦,畀著係我d掛住鐵路兩字係心口ge同事,一定係地鐵去黃大仙/鑽石山轉小巴...   個個都係真正ge怪人= =

柏麗之戀
AL_29 發表於 2006-11-18 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 chickenbus 於 2006-11-18 01:11 發表
(以上既對話,包 ...

講開出YMT,
我有個fd,住坑口既
佢對條98D真係極度"忠心"

有時我同佢行完信和果頭,佢返屋企唔搭地龍,唔搭98C
而係行去佐敦坐98D

佢仲要係行到去恆豐中心果頭搭,我好奇問佢點解唔係裁判署搭
佢竟然話:冇位坐

註明一點,我個fd唔係巴迷
 樓主| 4056 發表於 2006-11-18 01:35 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2006-11-18 01:30 發表

講開出YMT,
我有個fd,住坑口既
佢對條98D真係極度"忠心"

有時我同佢行完信和果頭,佢返屋企唔搭地龍,唔搭98C
而係行去佐敦坐98D

佢仲要係行到去恆豐中心果頭搭,我好奇問佢點解唔係裁判署 ...

你個fd就另類怪人,唔係「唔搭巴士ge怪人」,而係「唔搭點到點交通ge怪人」
話佢憎搭巴士,又唔係...佢搭98D,極度忠心
話佢憎搭鐵路...又應該唔係直接原因,佢唔搭鐵路大可以搭特快98C
可能佢係咪對98D既「超特快車程」情有獨種呀 ??
柏麗之戀