hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 昨日機場另一本應可成焦點的飛機...
開啟左側

昨日機場另一本應可成焦點的飛機...

gakei 發表於 2006-12-8 22:36 | 顯示全部樓層

IATA code 好多都係 "亂o黎", 機場 code "亂o黎" o既例子就更多 ...
反而 ICAO code 就有跡可尋 ...
祺人祺事 是神奇技倆
Oliver_ME16 發表於 2006-12-9 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2006-12-8 20:40 發表

我覺得....唔知係唔係...

Cathay Pacific Airways
C                            X

以佢個名最後一個詢黎定x出黎?

唔知有冇可能呢?

當然冇喇

如果係咁
KA咪等於
hong"K"ong  dr"A"gon airline......
我...
shunhei75 發表於 2006-12-9 02:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2006-12-8 12:10 發表

當然冇喇

如果係咁
KA咪等於
hong"K"ong  dr"A"gon airline......

我只係指單一國泰.....

當然....你要同其他比當然冇可能...

ka有可能係...

因為中文叫「港」龍「航空」

所以叫k(ong)龍a(irline)掛?
CO1151@73Y>CO99@772ER>
norrislaw 發表於 2006-12-9 03:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb113 於 2006-12-8 20:16 發表
哈哈...巴迷既無知...
純正英文讀出來既 "O" "eight(8)" 同 "Oasis" 根本就唔同音... 都唔知點解咁都俾佢諗到...

除o左 KA 之外 Cathay Pacific Airways(CX) 都係解唔 ...

果位人兄可能係搞緊一個爛gag卦,真係學佢講「有少少腦的都應該明白啦掛」

原帖由 Oliver_ME16 於 2006-12-9 01:10 發表
如果係咁
KA咪等於

咁大家咪用純正的英文讀出 港 同埋 Airlines

咁咪係 Kong Loong Airlines........

不過如果問到立榮航空 Uni Air的話, 用幾純正英文讀 Uni Air都同 B7扯唔埋

PS: IATA 係唔會考慮航空公司既中文發音架,Dragonair 就是 Dragonair

norrislaw 發表於 2006-12-9 03:09 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2006-12-8 20:40 發表
我覺得....唔知係唔係...

C                            X

以佢個名最後一個詢黎定x出黎?
唔知有冇可能呢?

我覺得唔需要再考究囉,因為呢d編號真係無直接關係,有時候可能係先入為主,好似AA BA咁攞到同initial一樣既,有時係撞手神俾到個差唔多字母既 (如: O8), 但好多時都唔係架。

澳門航空點解唔係AM而係NX?因為無得解囉。

C                            X ....

阿Q角度: C 就諗到喇,CP又有喇,CA又用左喇,諗到無得好諗R爆頭既時候爆左個X字粗口,就叫CX啦!
shunhei75 發表於 2006-12-9 04:40 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-12-8 14:09 發表

我覺得唔需要再考究囉,因為呢d編號真係無直接關係,有時候可能係先入為主,好似AA BA咁攞到同initial一樣既,有時係撞手神俾到個差唔多字母既 (如: O8), 但好多時都唔係架。

澳門航空點解唔係AM而 ...

証明左凡事粗口為先...X左先算
CO1151@73Y>CO99@772ER>
前KMB員工家屬 發表於 2006-12-10 01:58 | 顯示全部樓層

原帖由 shunhei75 於 2006-12-9 04:40 發表

証明左凡事粗口為先...X左先算

您們這班無知的巴敗, 別要再在C2板討論了, 本來

C2是一個高質素的討論區, 但您班巴敗日日夜夜來

搗亂, 又發表一些極度廢話的論點, 這樣只會令非

巴迷的交通討論板, 更討厭這些巴敗.
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
CardCaptor 發表於 2006-12-10 03:58 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-12-10 01:58 發表

您們這班無知的巴敗, 別要再在C2板討論了, 本來

C2是一個高質素的討論區, 但您班巴敗日日夜夜來

搗亂, 又發表一些極度廢話的論點, 這樣只會令非

巴迷的交通討論板, 更討厭這些巴敗.

...又不需要這麼激動

某人說小弟"官腔"的動機明顯
亦無謂跟那些"搞爛gag"的嘈...

正題:
一間新航空公司要取得IATA/ICAO的代號時
其實有否選擇權?
(總是覺得"O8"是有挑選過...)
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
norrislaw 發表於 2006-12-10 05:54 | 顯示全部樓層
既然有些人很有知的話,也不會說出如此不智的說話吧!

IATA/ICAO代號有否選擇權,其實是沒有的,而為什麼沒有呢?就留給高質素的討論區, 經常發表極度有建設性論點的朋友去回答就好了。
derekk 發表於 2006-12-11 20:46 | 顯示全部樓層

剛剛走進iata, icao 及相關的網頁,並作了google research,
得到的結果是......

有一位職員是專門負責呢d編號的 (Code Administration Coordinator)
但我想,各申請的運輸機構(包括巴士、渡輪及航空)應該是沒有選擇權的,
兩位(iata)編號是那位職員及/或其相關的部門分派(assign)的。

從表面看編號分派的機制,發覺iata的兩位編號已接近飽和的情況,
分派出來的編號有部份是有跡可尋的,但有的卻沒有。
(純粹估計)
有的就可以分派到他們機構的initial codes 如 AA, AC, AF, UA, BA, KL
(因已成立多年並很早已於iata豋記?? 真的不知道)
有的是取其開首字母,然後往後搜尋可用的字母,如CX, QF, O8, KE
(:但字母的取法亦有可能是有關其機構現在或以前的全名或其部份、
或callsign或其他原因)
有的真的不曉得如何分類,如以數字開頭或結尾的編號
(或許是因為以兩個字母作為編號的已用得七七八八,所以要加用數字作輔助)

但實際的分派機制真的只有iata 那些相關的職員才會知道,
如果你還有興趣了解進一步的資料,
可瀏覽下列iata的網頁並寄他們一封電郵,以獲取更詳細的解釋。

Reference Websites:
(Official) http://iata.org/whatwedo/passenger/coding
http://www.airlinecodes.co.uk/airlcodesearch.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/IATA_airline_designator

ps.1. (講笑) 如果要以發音作標準的,
應該是以francophone的標準較為準確,
皆因那位Code Administration Coordinator的郵遞地址
是位處於加拿大的蒙特利爾/滿地可  

ps.2. Gakei 兄,機場的codes 是有辦法去解釋的,不是亂來的,
請觀看下列網頁的闡述 (英語長文一遍)
http://www.skygod.com/asstd/abc.html

ps.3.這一篇文打下打下令我由正常七點收工變成" OT"到而家,
但又冇得補水wor,哈哈!
DeRiQue or de Wreck