hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 今日報紙:李克勤唱衰天水圍 業主要求賠償 ...
開啟左側

今日報紙:李克勤唱衰天水圍 業主要求賠償

3ASV196 發表於 2006-11-25 15:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-11-24 13:58 發表

係囉
要記住法律既野真係有少少偏差都可以成為關鍵

其實佢可以用咩法律去禁首歌, 同要求賠償呢?

誹謗?  本身誹謗罪好似係針對個人名譽,
講地方又唔算o番

之後, 我都諗唔到有咩可以去告了....

何況, 要肯定證明樓市跌同歌有直接關係,
我睇都好難....

3ASV196.KE7270
jubilant 發表於 2006-11-25 21:13 | 顯示全部樓層
睇完呢單新聞後, 本人對投訴者的言論只能感到無奈, 可笑, 荒謬.

我就唔信因為一首《天水.圍城》會令樓價驟跌啦, 難道呢首歌比人落左咒語?
同埋投訴人Maytin有無實質證據指因為呢首歌出現, 令樓價驟跌呢?

投訴人Maytin話歌詞多處唱衰天水圍, 文中佢所提出的理據亦十分無理,
不過佢自己對號入座我地都無乎......

仲有喎, Maytin你又知《天水.圍城》一定係講緊香港天水圍?
在中國甘肅省, 有一個位於東南部的城市叫''天水'', 唔信你可以查下中國地圖.
世界上亦有一本由已故作家錢鍾書所著的長篇小說, 名叫''圍城''
所以《天水.圍城》之歌詞不一定是指香港的天水圍, 投訴人的理論真是可笑......
什麼禁播......真是荒天下之大謬

呢單新聞, 當笑話咁睇算了

原帖由 914 於 2006-11-23 21:40 發表

首歌的歌名叫《天水.圍城》,唔係叫《天水圍.城》,亦都唔係叫《天水圍城》,
更加唔係叫《天水圍》,幾時有講過首歌係講緊天水圍,佢自己亂咁估就當真,
仲要話唔比人播,簡直係無理取鬧!

連李克勤都話首歌係寫天水圍,
你地講呢D野,都真係幾牽強

不過呢件事令我諗起鄭少秋單野
每逢佢出新劇股市都狂跌
又係睇到香港人幾識把握機會揾著數
bustop 發表於 2006-11-25 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Citybus10 於 2006-11-25 12:17 發表
我覺得除了業主可能為攞著數而追討索償外,
香港人很相信當有媒體提出一些信息後,作為
觀眾一定會接受,例如電視播放不雅鏡頭,他
們假定小朋友一定會模仿,但無深究背後還有
複雜因素。此外,我亦聽過有人求電視電影不
應有吸煙鏡頭,觀眾看到吸煙鏡頭便會養成吸
煙習慣,這是什麼道理呢﹖

曾經有人批評過香港的電視節目越來越幼稚反智,
而本板亦有些板友講過無線劇集題材狹窄.

有乜辦法唔係咁? 拍乜都話對觀眾有影響.
食煙鏡頭 = 教壞人, 宣揚不良訊息,
家陣連廣告裡頭有人耍雜技都要出句蚊型字幕叫人唔好模仿,
正式船頭驚鬼, 船尾驚賊.
當觀眾係白痴.
咁不如24小時都拍兒童節目或者教育電視啦,
夠晒健康喇.
Citybus10 發表於 2006-11-26 01:37 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2006-11-25 22:12 發表

曾經有人批評過香港的電視節目越來越幼稚反智,
而本板亦有些板友講過無線劇集題材狹窄.

有乜辦法唔係咁? 拍乜都話對觀眾有影響.
食煙鏡頭 = 教壞人, 宣揚不良訊息,
家陣連廣告裡頭有人耍雜技都要出句蚊型字幕叫人唔好模仿,
正式船頭驚鬼, 船尾驚賊.
當觀眾係白痴.
咁不如24小時都拍兒童節目或者教育電視啦,
夠晒健康喇.

同意!
香港好重所謂教育意義,
但係o個種教育意義我覺得黎得好表面同老土,
根本睇唔到個問題重心,
好似尋日o個集高朋滿座咁,
講蓋名輝孝順老豆,
又或者我真係唔孝順,
所以睇唔到有咩感動,
亦都好懷疑點解咁就感動到身旁o既廚師,唔同佢爭間餐館......
另外,一家人好踴躍咁幫陌生人,
觀眾睇左會唔會覺得人間有情呢﹖

曾經有o的激志歌真係好摸唔到重心,淨係叫人唔好灰心,
台灣日本o個o的好似唔係咁。

為左避開某o的野,
結果我覺得香港有好多教育意義o既野都好似假大空咁......

回番正題,
忘記講o個首歌,
呢首歌可以做借鏡,
道出左問題,
而唔係淨係叫人:「常存友愛,不要暴力」......
p.s. 林夕曾經講過類似唔想作情歌的話。
cky 發表於 2006-11-26 02:39 | 顯示全部樓層

回覆 #22 jubilant 的帖子

唔係喎
克勤定係林夕係講過呢首歌同天水圍無關的

好似其他討論區有人話齋
香港咁多歌, 又提分手又提第三者
唔通果排有人又係咁, 就話首歌影射區要告佢咩
FV6840 發表於 2006-11-26 08:30 | 顯示全部樓層
首歌原名叫「撒哈拉沙漠」
但由於配合返大碟主題先改為現名
JX9097 發表於 2006-11-26 12:33 | 顯示全部樓層

原帖由 FV6840 於 2006-11-26 08:30 發表
首歌原名叫「撒哈拉沙漠」
但由於配合返大碟主題先改為現名

呢個名我就未聽過
但係兩個名揀的話,我寧願叫番《天水‧圍城》好過
LN9267 發表於 2006-11-26 12:53 | 顯示全部樓層
題外話:

之前冇幾耐我作了篇應用文,係改善電視節目類型的建議書,寫給電視台。我其中一點係指無線劇集題材狹窄(文中無提及無線),大部分係愛情為題材,我就建議部分劇集介紹行業,讓觀眾了解相關行業。

現在我對無線劇集完全無興趣,阿媽開電視就係播高朋滿座蓋名輝孝順爸爸o個集,我最懷疑廚師無la la 180度轉變,唔同佢爭間餐館。

P.S.Citybus10兄,唔大團圓結局會俾人投訴ga。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
nwfb1601 發表於 2006-12-5 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2006-11-23 21:40 發表

首歌的歌名叫《天水.圍城》,唔係叫《天水圍.城》,亦都唔係叫《天水圍城》,
更加唔係叫《天水圍》,幾時有講過首歌係講緊天水圍,佢自己亂咁估就當真,
仲要話唔比人播,簡直係無理取鬧!

如果 ...

講真,如果佢咁唔滿意,我諗呢個版本0既《天水.
圍城》一定0岩佢。

李克勤 - 天水‧圍城(世外桃源版)

不過最尾0個一小段comment 真係好正,頭先笑到我
噴飯......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
virus 發表於 2006-12-8 11:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽