hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (10/12) 西鐵八鄉維修中心開放日
開啟左側

(10/12) 西鐵八鄉維修中心開放日

kachun28 發表於 2006-11-26 23:32 | 顯示全部樓層

我今日去到成兩點先落街準備搭wr 出九龍。
諗住去客務中心增值期間有一名九鐵職員問我係咪想拎入場券。
我就問乜咁晏都仲有既?
佢就答我只係得番上午果場,仲問我四張入場券夠唔夠添
60M 發表於 2006-11-26 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-11-26 22:31 發表

除左交通工具迷
我真係諗唔到有咩人會有興趣去睇車廠

我就完全無興趣喇
少人攞唔太出奇

我諗住去玩攤位遊戲咋
60M 發表於 2006-11-26 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kachun28 於 2006-11-26 23:32 發表
我今日去到成兩點先落街準備搭wr 出九龍。
諗住去客務中心增值期間有一名九鐵職員問我係咪想拎入場券。
我就問乜咁晏都仲有既?
佢就答我只係得番上午果場,仲問我四張入場券夠唔夠添

哈哈

左面係拎入場券
右面先係增值服務

你實係沿住D鐵馬行啦
CardCaptor 發表於 2006-11-27 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 60M 於 2006-11-26 23:32 發表

我諗住去玩攤位遊戲咋

我是想去拿"戰利品"回家而已~~
結果,前後拿了4上4下
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
前KMB員工家屬 發表於 2006-11-27 02:16 | 顯示全部樓層
我今早都專程入兆康排隊, 9:00準時到達, 真的有50-60人在排隊,

但不用3分鐘, 已經可以取第一次, 馬上再排多次, 只有20人左右排,

1分鐘就埋到去, 之後我就沒有再排, 但都見到好多太太去排隊, 過

多5鐘, 大約9:15左右, 已經無人排隊, 就咁埋去都可以了, 後尾鐵

馬都搬走埋.

講真, 我認同某板友講, 據以往的車廠開放日經驗, 去到只是參觀少

少位, 攤位遊戲只是給小朋友的小玩意, 太多人好難拍照等等, 所以

令好多沒興趣再去. 但我以往幾年, 跟鐵路車廠開放日無緣, 不是取

不到入場券就是請不到假, 不計團體參, 小弟真的第一次去鐵路車廠

開放日, 不過我期望都不會太高, 因為我非常認同那位板友的說法
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
 樓主| Andy_Chan 發表於 2006-11-27 08:37 | 顯示全部樓層
我亦很認同樓上的版友所說..........
以往幾次車廠開放日, 包括1996年和1998年的輕鐵車廠開放日, 2001年東鐵何東樓車廠開放日. 在1996年, 我乘完輕鐵才知道今天是車廠開放日, 我去csc 查詢, 結果當然是沒有入場券. 最後都是落空, 1998年我因為要返學, 放學後去了全輕鐵的csc, 結果是派罄, 最後經過我老豆的努力, 最後都拎到一張, 結果就去了......
去了輕鐵車廠, 裡面可參觀的項目可以話是大開眼界, 包括乘輕鐵遊車廠(包括洗車機)(還可以走入cap裡面觀看 - 範圍有限, 只限一至兩人入cap 一起看 ), 輕鐵車廂連結和解連結的過程示範, 參觀列車車廂和駕駛室, 參觀工場. 攤位遊戲之中, 有一個很有趣的攤位, 用輕鐵真實的駕駛操控桿來控制行駛中的輕鐵模型.

但到2001年東鐵車廠開放日, 去到車廠, 只是見到維修工場, 包括列車的組件, 參觀已升高了列車的地方. 登上列車在車廂裡參觀洗車過程(駕駛室不開放), 控制中心等. 有很多地方都沒有開放參觀. 而且參觀控制中心要乘專車, 登候的人又很多, 結果參觀了一會兒已經沒有興趣參觀, 攤位遊戲方面, 因為人太多, 結果沒有玩......

這次西鐵車廠開放日, 我都是因上次的經驗, 已經沒有興趣了........
前KMB員工家屬 發表於 2006-11-28 11:02 | 顯示全部樓層

其實要開放日搞得有新意, 九鐵不妨考慮一下我的建議

1. 整架3卡的列車, 並預留一段約200米長的路軌, 讓參觀

者可以一嘗駕駛真實列車的滋味,並由真實的列車司機

的陪同下, 可以把列車開動及停車, 開關車門等.

2. 將模擬駕駛艙開放埋, 每人可以試玩一至兩個站.

3. 將洗車機變成手動模式, 讓參加者可按制後, 洗車機便

開啟, 不過這項可能悶左少少

講真, 頭兩項要收費的話, 我敢講一定大排長龍, 第3項就可

能小朋友會較多, 其他板友有沒有更好的開放日意見

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
1081 發表於 2006-11-28 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-11-28 11:02 發表

1. 整架3卡的列車, 並預留一段約200米長的路軌, 讓參觀

的陪同下, 可以把列車開動及停車 ...

第一項,以 KCR 既角度黎講太高風險喇,萬一出左事邊個負責 ? 又如何向公眾交代 ?

對於職員以及玩家都無乜保障 .....

UCR683 發表於 2006-11-28 11:45 | 顯示全部樓層
上述三項,全部不行,因為風險極高。
某些參觀者可能趁機亂碰這些設施,極為影響開放日後的車務運作。

P.S. 與日本參觀者守禮不同,像香港這種西鐵車廠開放日,
某些參觀者可能因某種理由,趁機騷擾車廠的運作,請大家提防。
HY4099 發表於 2006-11-28 13:44 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-11-28 11:02 發表
    的陪同下, 可以把列車開動及停車, 開關車門等.
2. 將模擬駕駛艙開放埋, 每人可以試玩一至兩個站.
3. 將洗車機變成手動模式, 讓參加者可按制後, 洗車機便
    開啟, 不過這項可能悶左少少
講真, 頭兩項要收費的話, 我敢講一定大排長龍, 第3項就可
能小朋友會較多, 其他板友有沒有更好的開放日意見

1  跟樓上兩位版友所說的一樣, 風險太高, 若果萬一出了事, 實屬吃力不討好。
2  模擬駕駛艙只用作訓練車長用途, 一般不對外開放
3  洗車機由車廠控制室控制, 並非設在洗車機旁, 又如何讓參加者可自行「按掣」使用??

版友當然希望車廠開放日當天, 鐵路公司能開放多一點的設施,
讓外界更能了解鐵路的運作, 不過始終礙於安全角度及公司的
條例 / 法例所限, 是不容許的, 亦希望版友諒解。不要對此有過
份的奢望。