hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 搬碼頭後首個星期六 <多相注意>
開啟左側

搬碼頭後首個星期六 <多相注意>

dennislokawai 發表於 2006-11-23 23:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上星期六收工後去左新舊天星同皇后碼頭及大會堂碼頭影相,
除左皇后碼頭暫時仲如常使用外,
其他都轉變了...

市民的心聲

看似仲好繁華

懷念天星

攪到咁,都無機會保留到的了

死亡

齊來和應

不再有船在此出發了

浮躉沒有了

暫時只有你最完整

皇后碼頭一景

好似未準備好似的

橋都未整好

舖頭未開張

從後舊碼頭只能在相片的懷念

有點格格不入

成個迪士尼咁

鐘樓

九號碼頭

中尖線上層入口

下層入口

入閘機

木椅

白色鐵椅

垃圾筒

登船閘口

好大個碼頭

泊岸中

碼頭

少少題外話:
話說前日公司叫我搭天星去送文件,個同事竟然問我個碼頭大左,係咪連隻船都大左,我聽到眼都凸埋,心裡,船公司唔會因為搬碼頭而突登買過D船卦?!
youtube.com/c/dennislokawai
guia 發表於 2006-11-24 08:25 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-11-23 23:40 發表
上星期六收工後去左新舊天星同皇后碼頭及大會堂碼頭影相,
除左皇后碼頭暫時仲如常使用外,
其他都轉變了...

星期四晚行過碼頭已經圍晒板
原本東翼舊愉景灣碼頭玻璃圍欄已經鏟平
BL69 發表於 2006-11-24 13:15 | 顯示全部樓層
新碼頭果種「堆砌出黎既古典味」令我有D反感
Show Blocked User - eric278
 樓主| dennislokawai 發表於 2006-11-24 13:19 | 顯示全部樓層

原帖由 BL69 於 2006-11-24 01:15 PM 發表
新碼頭果種「堆砌出黎既古典味」令我有D反感

反感我就未至於既,
但總係覺得同天星格格不入囉...
fstephen 發表於 2006-11-25 01:11 | 顯示全部樓層
上周才有老人家投訴入閘機沒有顏色,一周後起碼叫做前面有色給人
分清楚,總算叫做有改善!

還有,舊天星碼頭那個大報紙檔,還以為已經結束哩,因為平日路經時已沒有營業,
看來是假日或者早晚才開,相信直至碼頭被拆掉為止...

guia 發表於 2006-11-25 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 fstephen 於 2006-11-25 01:11 發表
上周才有老人家投訴入閘機沒有顏色,一周後起碼叫做前面有色給人
分清楚,總算叫做有改善!

還有,舊天星碼頭那個大報紙檔,還以為已經結束哩,因為平日路經時已沒有營業,
看來是假日或者早晚才開,相信直至碼頭被 ...

早2日夜晚仲見有開檔喎
guia 發表於 2006-11-25 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2006-11-24 13:19 發表

反感我就未至於既,
但總係覺得同天星格格不入囉...

不過平心而論, 新碼頭闊落、光猛得多
而且設備較舊碼頭完善
 樓主| dennislokawai 發表於 2006-11-25 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-11-25 01:25 AM 發表

不過平心而論, 新碼頭闊落、光猛得多
而且設備較舊碼頭完善

咁又唔係無優點既,
唔講佢外觀,
我最唔滿意佢中尖線下層入口條通道,
超焗又無風扇!
nwfb1601 發表於 2006-11-25 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-11-25 11:06 發表

咁又唔係無優點既,
唔講佢外觀,
我最唔滿意佢中尖線下層入口條通道,
超焗又無風扇!

頭先係新天星搭過中尖線下層,碼頭下層條走廊
係有幾把大風扇架......

不過無開。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Aboveday 發表於 2006-11-25 22:59 | 顯示全部樓層

今晚有三個基督徒在東橋二樓一角(8號碼頭)練習傳統聖詩,
為海濱平添不少和諧氣氛.
上次去就有三個青年踏單車.
我個人覺得新碼頭廣闊的空間為海濱一帶來了生氣,
情侶,拍友,一家大細,釣魚人士似乎好ENJOY新碼頭.