hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 咁既校長同校規都有!?
開啟左側

咁既校長同校規都有!?

Ketsu 發表於 2006-11-30 15:01 | 顯示全部樓層

有時我都響度諗
呢d 學校訂埋呢d 咁戇居兼無厘頭既校規
都唔知係咪專登想趕走班頂佢唔順既學生
兼令到新生唔敢走入黎讀
然後順理成章搞到間學校因收生不足而要殺校
難聽講句呢d 都唔知係咪上面order落黎叫d 學校做野...
(註:我只係懷疑
並唔係搞無理指控)

咁搞法就黎個學生上堂放個屁響d 臭d 都要罰抄
打喊怒都可以話你唔專心要留堂...

呢d 都叫做「教育」...
Abusing dead rule -> Denial of reality
yuenpo 發表於 2006-12-1 13:01 | 顯示全部樓層
其實呢位校長咁的回應真係好差
雖然只係中大校報查詢
但係咁答都未免太輕佻
給人一個目中無人的感覺

同埋學校當然應該唔鼓勵學生在學期間拍拖
但係用到咁的方法又未過左火位
kmb~mcw1 發表於 2006-12-1 21:41 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2006-12-1 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb~mcw1 於 2006-12-1 21:41 發表
話時話學校整咁樣的校規
真是無眼看
這樣做只會剝削學生拍拖的權利
而且會受到學生大力反對

本人在中一與女仔拍拖,學校也無人指責我的行為和批評
本人都做過愛情版版主

小弟以前間中學都冇禁止學生拍拖~
dennislokawai 發表於 2006-12-2 11:59 | 顯示全部樓層
我自己雖然唔贊成中學時期拍拖,
但也不應定為校規禁止,
應只從教導方式向同學講出中學時期拍拖有咩唔好處。

我唔評論佢面對傳媒既態度,
因為的確佢無必要向傳媒交代
(非贊成佢咁做同果種態度),
最重要佢影響左同學間既正常人際交往。

youtube.com/c/dennislokawai
marioso 發表於 2006-12-2 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-12-2 11:59 發表
但也不應定為校規禁止,
應只從教導方式向同事講出中學時期拍拖有咩唔好處。

我唔評論佢面對傳媒既態度,
因為的確佢無必要向傳媒交代
(非贊成佢咁做同果種態度),
最重 ...

照你咁講,你係咪覺得一拍拖就=唔好?
因為見你話應只從教導方式向同事講出中學時期拍拖有咩唔好處。

咁樣否定左拍拖係唔好既,好似有點兒那個wor
dennislokawai 發表於 2006-12-4 10:12 | 顯示全部樓層

原帖由 marioso 於 2006-12-2 04:41 PM 發表

照你咁講,你係咪覺得一拍拖就=唔好?
因為見你話應只從教導方式向同事講出中學時期拍拖有咩唔好處。

咁樣否定左拍拖係唔好既,好似有點兒那個wor

等等先,我無話過拍拖=唔好,
但如果要有理據支持話唔贊成中學時期拍拖,
唔搵呢方面既唔好處咁唔通搵有咩好處但叫人唔好做?

仲有我係唔贊成中學時期拍拖,
但非反對中學時期拍拖更非反對大家拍拖。

同埋可能你誤會我句說話,
「只從」唔係唔係指一面倒咁反對/唔贊成,
而係指如果要反對,
「只可」用教導 / 分享等呢個方法,
唔能夠用校規 / 政策阻止。
youtube.com/c/dennislokawai
Tommy_Chung 發表於 2006-12-5 21:35 | 顯示全部樓層
嘩! 我真係覺得有少少可怕,如果中學搞埋呢D校規,真係會影響正常社交,仲會令他們不敢與異性交往啊~~ :Q !
emanuele_lee 發表於 2006-12-6 15:10 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-12-2 11:59 發表
但也不應定為校規禁止,
應只從教導方式向 同事 講出中學時期拍拖有咩唔好處。

請問閣下是否打錯字?
零席? 人名嚟架?
lok1032 發表於 2006-12-6 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2006-11-29 12:12 發表
29/11/2006 蘋果日報

仲有,個校長的回覆簡直是...
"我 們 只 需 向 學 生 和 家 長 交 代 , 不 必 向 傳 媒 交 代 任 何 事 "

簡直反智, 咁同北方d官既官腔有咩分別?

既然佢咁崇尚大陸果套官腔, 應該北上返去思想改造下