hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [調查]各位板友現時所使用的手機
開啟左側

[調查]各位板友現時所使用的手機

mkfung2 發表於 2006-12-8 21:23 | 顯示全部樓層

現時: LG880 (因此機現正交原廠維修中﹐暫用 Nokia 8310)
後備: Nokia 8310 古董機。

有意換機: 鴨記韓國機 or SE K800i or Nokia N73。
「得罪人多 ‧ 稱呼人少」
tkm01 發表於 2006-12-8 22:13 | 顯示全部樓層
我用nokia N80銀色
CK4013 發表於 2006-12-8 23:25 | 顯示全部樓層
SE 810i
功能多多,又可以插到張ms pro duo卡
個耳筒既聲又唔錯
所以對於我呢d無乜錢既人黎講
就最好啦@!
Uh jjuh myun (左右為難)
AVD1 發表於 2006-12-9 10:47 | 顯示全部樓層

原帖由 CK4013 於 2006-12-8 23:25 發表
SE 810i
功能多多,又可以插到張ms pro duo卡
個耳筒既聲又唔錯
所以對於我呢d無乜錢既人黎講
就最好啦@!

有個 W 起前面架   ~ W810i
不過佢冇 A2DP 差左 D ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
echan318 發表於 2006-12-9 18:55 | 顯示全部樓層
現在用緊:k600i及k610i

後備:n1100,n1110i及sanyo S103
kachun28 發表於 2006-12-9 19:34 | 顯示全部樓層
依家用緊Nokia N73 紅色,upgrade 左最新既firmware 都 hang 到七彩......

之前用過既機(由最新到最舊)
Nokia 6280 黑色 (hang 機係佢強項,推蓋好鬆,functions 極度唔 user friendly...... 係我所用既手機裏面最快賣出既一部)
Nokia 6230i 黑色
Sonyericsson T630 黑色 (外型出眾,吸引到大把人用,包括我 )
Sonyericsson T68i 白色 (一出就買,果時黎講 T68i 真係一部機王)
Philips 9@9 銀色 (非常之"長氣"既一部電話,真係好正)
Ericsson T28se 黑色
Nokia 6138 (1999年買入)

不過到依家我都仲係最鐘意部SE T630,如果佢有齊依家手提電話有既最新功能我一定會買番部......
始終都係SE Design 出黎既outlook 係好過N記...... 不過個價錢實在貴得好唔合理......

JX9097 發表於 2006-12-9 19:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kachun28 於 2006-12-9 19:34 發表
依家用緊Nokia N73 紅色,upgrade 左最新既firmware 都 hang 到七彩......

之前用過既機(由最新到最舊)
Nokia 6280 黑色 (hang 機係佢強項,推蓋好鬆,functions 極度唔 user friendly...... 係我所用既手機 ...

我都係用N73...但係用咗兩個月
hang機次數少過五次wo
閣下係咪經常按掣太快,導致CPU hang咗?
而且又經常係又boot機,唔係又boot機??
因為咁樣亂book機的話,hang機次數會不斷增加

至於我女朋友用6280
佢又從來都冇hang過wo
而且佢都覺得部機好user-friendly
(佢基本上對電話完全唔熟悉)
kachun28 發表於 2006-12-9 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-12-9 19:54 發表

我都係用N73...但係用兩個月
hang機次數少過五次wo
閣下係咪經常按掣太快,導致CPU hang?
而且又經常係又boot機,唔係又boot機??
因為咁樣亂book機的話,hang機次數會不斷增加

至於我女 ...

因為我係玩機之人,所以我會知道一部機何為 user friendly。
就如 6280咁,普通打下電話玩下 java game 既話當然冇問題。
但係好似我咁成日用藍芽黎 send 野既就會發現好大問題,每次send 一個file 出去都要 search 一次......
就算之前已經同人地部機配對好佢都仲要 search 多次,而且仲唔係快......
電話簿搜尋唔識save 人地之前用既語言,每次 default 用筆劃,煩到死......
移動 folder 又係鬼咁麻煩......

到n73。我一路都知s60 既機反應速度緩慢,但係都估唔到我隻手按制快少少都會delay n 秒。
另外,hang 機問題係軟件本身問題,相信同我既使用習慣冇乜關係。
更新左最新版既firmware 都唔覺速度有提升,hang 機問題由冇變有......
就好似alarm 咁,原本舊版冇問題,一upgrade 左之後熄機佢就唔識響,因為佢一開機果時個alarm 就hang 左......
咁就證明左唔係人為問題,而係本身程式有問題所至。

至於之前有人討論n記既機係幾咁穩定,
係呢一兩年我用n 記累積既經驗,再加上其他人討論返黎所得到既結論,
已經完全可以推番 n記既機穩定同 qc 做得好呢兩個 point。

希望n 公司快d 正視呢一個問題,唔好用多功能就遇左會 hnag 機做籍口而唔做好測試就推出一部新機,
由其係用s60 既機梗加要處理好一大堆bug 既問題。

JX9097 發表於 2006-12-9 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 kachun28 於 2006-12-9 23:17 發表

因為我係玩機之人,所以我會知道一部機何為 user friendly。
就如 6280咁,普通打下電話玩下 java game 既話當然冇問題。
但係好似我咁成日用藍芽黎 send 野既就會發現好大問題,每次send 一個file 出去都要 ...

以我所知...Nokia d機一向都要次次search先send到file出去

至於hang機情況方面,其實都幾講彩數
因為批部部機都唔同...
但就真係唔好delay就即刻boot機
因為真係會越boot越差
kachun28 發表於 2006-12-9 23:26 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-12-9 23:18 發表

以我所知...Nokia d機一向都要次次search先send到file出去

至於hang機情況方面,其實都幾講彩數
因為批部部機都唔同...
但就真係唔好delay就即刻boot機
因為真係會越boot越差

search 果度,n73 一定好過 6280 先,而且仲係好好多。
delay 我係唔會boot 機,因為我知乜野事。
我係係佢完全唔出畫面仲要等成分鐘佢都唔出我先會 boot。
但係呢d 情況時有發生,真係...... 唉......

唔知 se PIQ 系統既機會唔會同 n記 s60 既機一樣會成日 hang 機呢?