hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 今日(02-12-2006)意外 - 1157 被逼剷上壆
開啟左側

今日(02-12-2006)意外 - 1157 被逼剷上壆

TankKingEH9697 發表於 2006-12-3 17:53 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2006-12-3 16:44 發表
我個人覺得個巴士司機唔係幾好...

咁大架車,車上仲要咁多客..點解要驚架細車..

應該撞埋去先岩啦..

依家咁到咁....就睇黎變左係唔讓..但又唔夠過迫左自己上去...

你估到時邊個會係輸家
巴士司機一定炒魷
佢做呢樣野都係想避開架BENZ 重有 可以減速
減低傷亡風險
唔通BENZ司機唔係生命
坦克王EH 9697
FAST 發表於 2006-12-3 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2006-12-3 17:53 發表

你估到時邊個會係輸家
巴士司機一定炒魷
佢做呢樣野都係想避開架BENZ 重有 可以減速
減低傷亡風險
唔通BENZ司機唔係生命

一定唔會炒..
因為架巴士行自己線

撞都係佢岩...
我識好多司機都試過咁撞.. 完全無事....

咁一個人死好過死車客陪佢呀?
TankKingEH9697 發表於 2006-12-3 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2006-12-3 19:36 發表

一定唔會炒..
因為架巴士行自己線

撞都係佢岩...
我識好多司機都試過咁撞.. 完全無事....

咁一個人死好過死車客陪佢呀?

講到底 即係總有人要犧牲
你果然有"人性"
坦克王EH 9697
FAST 發表於 2006-12-3 19:50 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 2006-12-3 19:39 發表

你果然有"人性"

佢既然自己錯,緊係要承擔返啦...

最大個問題巴士咁大架,佢都唔驚...
但係點解個巴士司機要驚返佢咁細架要避啦...
 樓主| DA21 發表於 2006-12-3 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 FAST 於 2006-12-3 19:50 發表

佢既然自己錯,緊係要承擔返啦...

最大個問題巴士咁大架,佢都唔驚...
但係點解個巴士司機要驚返佢咁細架要避啦...

唔係驚唔驚既問題,係可能佢根本睇唔到架巴士,倒後鏡好多盲點位,睇漏左都唔出奇者

我都唔知你有無睇電視,成日都講"路上零意外,香港人人愛"

有時意外既野,大家都唔想,梗係避得就避啦,你當時又唔係現場,你憑咩講架巴士唔岩呀?

你知當時係點咩?架巴士可能係 DUP 車之後跣一跣"太"剷左上壆呢?

仲有就係我唔知你有無車牌,如果以你咁既諗法去渣車,我祝你好運。
愛人要結婚了,新郎不是葡萄
 樓主| DA21 發表於 2006-12-3 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2006-12-3 19:39 發表

你果然有"人性"

係啦,都唔知點解有人咁黑心,好似講到係都要有人命傷亡先安落

TOUCHWOOD 講,如果佢係架 BENZ 司機,唔知佢自己會唔會咁樣諗呢?
FAST 發表於 2006-12-3 20:07 | 顯示全部樓層

原帖由 DA21 於 2006-12-3 20:03 發表

唔係驚唔驚既問題,係可能佢根本睇唔到架巴士,倒後鏡好多盲點位,睇漏左都唔出奇者

我都唔知你有無睇電視,成日都講"路上零意外,香港人人愛"

有時意外既野,大家都唔想,梗係避得就避啦, ...

咁個設計有問題啦.....

你話大車望架細車就可能睇唔到者....
但細車睇大車除非真係盲啦... 都好難察覺唔到...

而我無話架巴士錯呀.... 我只係話佢根本唔駛避呀...
撞咪撞囉... 起碼我識既司機係咁既情況下寧願對埋去都唔會避囉......
即係會dup 停到就停停唔到就撞埋去 (撞唔一定係大撞o架喎)

gordon 發表於 2006-12-3 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 HJ8325 於 2006-12-3 14:30 發表
正常行開呢度d巴士,係會行快線
因為左邊慢線,同中線(入天后廟道,銅鑼灣道)會較多車
所以行住快線,去到皇仁對出,至會抽番入去....

仲有係因為行經呢度的巴士, 停左清風街後, 到皇仁/甚至中央圖書館才有站,
兩站距離較遠, 加上慢線有上天后廟道的車流, 故此行快線不甚出奇.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2006-12-3 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2006-12-3 17:51 發表

冇錯 我搭親601 呢個位實行快線 + 踩住油去
入面D車轉上天后廟道 成日中線等位

架BENZ會唔會O係停車位出車 冇望架601

如果架Benz停車位出車, 相信架Benz應該開得極快, 香港很多私家車司
機都係咁, 尤其是渣開寶馬或者Benz果班, 成日以為自己響條路大晒,
話Cut就cut, 完全當其他車冇到......

顯然架Benz要入快線時, 無睇到倒後鏡, 或者以為自己天下無敵, 亦假
設架1157一定會讓佢, 結果剷左架1157上壆.

反而我有點興趣, 架Benz當時會不會是準備轉入興發街上東廊/入隧道/
去中環, 而不夠位轉入快線呢?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
 樓主| DA21 發表於 2006-12-4 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 FAST 於 2006-12-3 20:07 發表

咁個設計有問題啦.....

你話大車望架細車就可能睇唔到者....
但細車睇大車除非真係盲啦... 都好難察覺唔到...

而我無話架巴士錯呀.... 我只係話佢根本唔駛避呀...
撞咪撞囉... 起碼我識既司機係咁既情 ...

首先我希望你明白就係每一架車既倒後鏡都會有盲點,不論大細,你唔信你可以問下教車師傅或者有多年經驗既駕駛者。

而盲點既意思我諗我唔駛多講啦。

咁既情況照對埋去,咁我首先想問下樓主你知唔知當時既車速有幾快呢?

如果大家趕住衝燈尾既話,我諗車速都唔慢,咁樣撞落去都唔少野,無著數。