hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 表現特別好/差的某些部巴士
開啟左側

表現特別好/差的某些部巴士

ML29 發表於 2006-12-10 00:47 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2006-12-9 19:07 發表

EV1582 不算差, 坐過兩次都唔錯

ES6048 都不差的

那麼我也覺得EV1582不算太差,只不過是EV5774特別勁
另外其實2B線那兩部ASV(LS1154和LS1526)表現也不錯,上斜也
算有力,表現比2F線那幾部KZ牌好。
We're part of The Go-Ahead Group
HV7025 發表於 2006-12-10 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2006-12-10 00:47 發表

那麼我也覺得EV1582不算太差,只不過是EV5774特別勁
另外其實2B線那兩部ASV(LS1154和LS1526)表現也不錯,上斜也
算有力,表現比2F線那幾部KZ牌好。

講得一D都無錯, 2B 兩部扒仔的確幾好力
2F 果三部就... 得個嘈字
雖然兩線既客量有分別, 但兩批車上斜既分別真係唔細
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
GA6072 發表於 2006-12-10 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 5074 於 2006-12-7 22:17 發表

執下d虧車就夠啦

無力康都:EG9515
載得少人時爬山真係好勁,但係頂閘時上寶達大斜路
係一波中低轉數,真係好驚架野死火..

呢部野臨退之前先有番D表現...
重有呢部虧車係95既時候
上寶達大斜路係上到三波...
FF1819 發表於 2006-12-10 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2006-12-10 01:08 發表

呢部野臨退之前先有番D表現...
重有呢部虧車係95既時候
上寶達大斜路係上到三波...

朝早開工上翠林都上到三波
我想講 ... 9515 唔虧得晒既 ....
volvo_chan 發表於 2006-12-10 06:37 | 顯示全部樓層
我都講幾架啦 :
好車
91M掛牌AV305(HL7308),  上斜表現一流, 清水灣道上壁屋可以keep住30km/h咁上,
加速爽, 極速掂, 91M批D10A豪來說, HL7308整體性能是最好的一架!!!

74A的EH2940, 上斜同康都比只是差少少, 不過加速夠爽,
在眾多吉都來說, EH2940相對較fit.

269C掛牌3AD135(HS1526), 坐過一次上龍翔道可以同架MAN AP平排,
加速, 平路, 起步整體都唔錯, 好夠力, 3AD都算係咁.

新記大部份歐三33xx, 上柴斜夠爽, 加速凌厲, 是新一代爬山王.

差車 :
城記部份黃柱九頭豪, 呢款車上斜簡直係''恐怖'', 上薄扶林道/柴斜/紅棉道等等可以用5km/h慢慢上.....
其中902 ,903, 907呢幾架是極品中的極品, 行85上柴斜5km/h都未必有, 上斜嚴重乏力.
行7號就仲經典, 試過一次坐黃柱9xx上水塘道見到一位阿叔行路都快過佢, 上斜中途停站後就仲慘, 接近起唔到步
真係拜托城巴盡量唔好搵呢批車行上山線喇, 無力水可言......

91M掛牌AV348(HM4053), 在眾多91M AV掛牌中, 呢部真是最無力的一架,
聽班司機講已經整過幾次, 但上斜都係無咩力, 起步/加速都是十分麻麻.

至于你信不信,我反正信了
MEMPHIX 發表於 2006-12-10 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-12-9 21:41 發表
勁0野: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/icon8.gif

前 606 掛牌短豬,呢批車係柴斜上斜0個陣可以襟住
部 ATE 0黎扒頭...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocked.gif ht ...

以前行606啲ASV比而家啲師傅鬧到媽媽聲
唔知係而家差左定咩LU
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
ML29 發表於 2006-12-10 13:24 | 顯示全部樓層

原帖由 MEMPHIX 於 2006-12-10 09:30 發表

以前行606啲ASV比而家啲師傅鬧到媽媽聲
唔知係而家差左定咩LU

其實那批ASV要看司機是否懂得發揮,我看到606線
的司機從前駕駛它們上斜時,第一時間便把空調關
掉,然後那批車就可以爬斜爬得很快;我遇過有司
機開盡空調上斜,它們上斜表現立刻差很多。
106線從前那批3ASV也是一樣。
We're part of The Go-Ahead Group
HV7025 發表於 2006-12-10 17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2006-12-10 13:24 發表

其實那批ASV要看司機是否懂得發揮,我看到606線
的司機從前駕駛它們上斜時,第一時間便把空調關
掉,然後那批車就可以爬斜爬得很快;我遇過有司
機開盡空調上斜,它們上斜表現立刻差很多。
106線從前那批 ...

一部部啦
而家JZ3282掛91, 上車唔駛熄冷氣都好快
HV7025 發表於 2006-12-10 17:19 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-12-10 06:37 發表
我都講幾架啦 :
好車
91M掛牌AV305(HL7308),  上斜表現一流, 清水灣道上壁屋可以keep住30km/h咁上,
加速爽, 極速掂, 91M批D10A豪來說, HL7308整體性能是最好的一架!!!

74A的EH2940, 上斜同康都比只是差少 ...

HL7308 差左好多啦
有好多以前勁既91M AV, 表現都有所退化
HL9837 都係, 而家既表現認真麻麻
2304 發表於 2006-12-10 17:57 | 顯示全部樓層

勁 :
FT9910 -- 72A 一部起步好快o既車..其他表現亦都比較突出,好多司機都話佢正
HE8107 -- 72 ,富豪來講,上斜好快..埔公大斜最少五十
差 :
FZ5653 -- 74A,一部好笠o既車
HE7242 -- 271,無乜力,起步同平路都係..