hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 萬眾期待.冷都!
開啟左側

萬眾期待.冷都!

LA16-3ASV465-51 發表於 2006-12-12 21:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

相信唔少等緊1:76冷都既人都俾我fake左入黎

九巴塊布牌仲難整過架車

送埋解冷版

多謝收看.歡迎意見
Dennis_Yum 發表於 2006-12-12 23:04 | 顯示全部樓層
第一次看見冷都的車尾模樣,故不到是LA16-3ASV465-51兄的纸巴士,
末知閣下有否冷都的車尾相呢?
如有可否貼上板分享下
暴怒的人挑啟爭端;忍怒的人止息紛爭。
 樓主| LA16-3ASV465-51 發表於 2006-12-12 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Dennis_Yum 於 2006-12-12 23:04 發表
第一次看見冷都的車尾模樣,故不到是LA16-3ASV465-51兄的纸巴士,
末知閣下有否冷都的車尾相呢?
如有可否貼上板分享下

我都係之前徵得以前講冷都那篇車主專欄
基於版權問題...不便公開張貼
jorg 發表於 2006-12-12 23:49 | 顯示全部樓層

原來架冷都解凍之後有整返個車尾窗...
之前一直以為佢會好似d密龍咁
警HKP察
Megabus 發表於 2006-12-13 01:27 | 顯示全部樓層

回覆 #1 LA16-3ASV465-51 的帖子

車尾側蓋錯左

同埋...塊牌布可以有幾難整?
 樓主| LA16-3ASV465-51 發表於 2006-12-13 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2006-12-13 01:27 發表
車尾側蓋錯左

同埋...塊牌布可以有幾難整?

閣下指D氣口?

九記布牌...無合用字型,cut相又唔係張張相啱用
Megabus 發表於 2006-12-14 04:59 | 顯示全部樓層

原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2006-12-13 09:57 發表

閣下指D氣口?

九記布牌...無合用字型,cut相又唔係張張相啱用

Yes,係唔通窿

元朗牌好多相都有架wor...再唔係,我之前試跟住張臨時牌card畫,都唔係好難ga ja原來
 樓主| LA16-3ASV465-51 發表於 2006-12-14 10:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2006-12-14 04:59 發表
Yes,係唔通窿

元朗牌好多相都有架wor...再唔係,我之前試跟住張臨時牌card畫,都唔係好難ga ja原來

尋日我都去睇過年鑑
側氣口通窿既地方應為階梯狀...已作出相應修改

布牌難整,可能係因為我既製作方式問題
Megabus 發表於 2006-12-15 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2006-12-14 10:35 發表

尋日我都去睇過年鑑
側氣口通窿既地方應為階梯狀...已作出相應修改

布牌難整,可能係因為我既製作方式問題

and the non a/c livery too... it also in 階梯狀...

by the way, i think u r not using Paintbush for your drawing, right??? n what kind of software did u use???
 樓主| LA16-3ASV465-51 發表於 2006-12-15 09:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2006-12-15 01:02 發表

and the non a/c livery too... it also in 階梯狀...

by the way, i think u r not using Paintbush for your drawing, right??? n what kind of software did u use???

解冷之後版本,我睇過相已經轉番普通款式(可能好早期果陣仲用緊原本階梯狀氣口)

我畫紙巴主力仲係用小畫家
窗丶Label同埋路線牌車牌就用Photoshop...
反狗牙就用fireworks 4,車底d字就用Photoimpact