hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [當年今日]世貿會議在港召開
開啟左側

[當年今日]世貿會議在港召開

hkaiw 發表於 2006-12-13 12:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

去年(二零零五年)十二月十三日是世界貿易組織在香港舉行部長級會議舉行開幕典禮的日子,當天下午一批示威者由維多利亞公園出發,遊行至灣仔前貨物裝卸區舉行示威,後來更有一批來自南韓的示威者跳海,企圖游往會議展覽中心新翼。

而之後幾天,亦有不同人士舉行示威;到了十二月十七日更在發行暴亂,引致灣仔區一帶變成「死城」般,來往交通灣仔一帶的交通中斷。
喵...
M 發表於 2006-12-13 13:46 | 顯示全部樓層
回想起當晚我們英勇既警隊冒著寒風不眠不休
同班策動騷亂既韓農對峙真覺辛酸,只係半晚
就已經將一千個韓農繩之於法,再一次向香港
警隊致敬。亦再一次譴責當日班搞事者破壞香
港秩序,企圖干擾世貿會議進行。

其實班農民唔駛點擔心開放市場會影響生計,
開放左市場咪仲好,佢地既貨品仲可以遠銷外
地,好過d人捱貴食品。

如果真係影響生計,班農民大不了咪去城市搵
食囉。少一個人耕田我唔覺有乜壞處,反正耕
田都變哂機器化,農民到時就可以成為歷史。

人民可以無左自由,但商業唔可以無左自由,
否則,無人肯做生意。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
Porcelain 發表於 2006-12-13 16:21 | 顯示全部樓層
上年十七號果晚收到個sms,大意係政府要求o係灣仔街上既市民盡快離開灣仔區
AVD1 發表於 2006-12-13 18:19 | 顯示全部樓層

咁快就一年
好記得上年話清場 , 睇住 Cable TV
真係好激 (好似睇戲咁) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DW8306 發表於 2006-12-13 20:53 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-12-13 13:46 發表
...

中國有九億農民,唔少俾強國既各大村鎮幹部壓搾
農民湧去城市打工,又做成供應失衡
冇人耕田,糧食天跌落黎架?

係美帝地方講愛國愛黨,令人不禁恥笑閣下
請笑納:
Ketsu 發表於 2006-12-13 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-12-13 13:46 發表
回想起當晚我們英勇既警隊冒著寒風不眠不休
同班策動騷亂既韓農對峙真覺辛酸,只係半晚
就已經將一千個韓農繩之於法,再一次向香港
警隊致敬。亦再一次譴責當日班搞事者破壞香
港秩序,企圖干擾世貿會議進行。

其實班農民唔駛點擔心開放市場會影響生計,
開放左市場咪仲好,佢地既貨品仲可以遠銷外
地,好過d人捱貴食品。

如果真係影響生計,班農民大不了咪去城市搵
食囉。少一個人耕田我唔覺有乜壞處,反正耕
田都變哂機器化,農民到時就可以成為歷史。

人民可以無左自由,但商業唔可以無左自由,
否則,無人肯做生意。

都有一排冇見過呢位仁兄既「妙語連珠」...

你認為班農民唔耕田就真係咁易響城市搵到工做既咩?
你亦認為有左機器就唔使有人去耕田?
唔好玩啦...

就算係d 城市人
有學歷既都唔代表個個都有野做
(唔使齋講韓國
世界各地都係一樣)
何況係d 知識水平唔太高既農民?
你估城市真係多野做成咁咩...

早排我睇過一個節目
講一個窮國家既愛滋病人
因為俾d 外國大藥廠得到個生產抗藥既專利
搞到國內唔可以自己製藥
結果d 藥貴到飛起而d 病人食唔起
最終都係等死...

其實有時呢d 咁既壟斷唔淨止搞到本土商人冇飯開
(唔好忘記d 農民都算係商人)
而且仲影響埋d 使用者

呢d 所謂既「自由經濟」
根本一d 都唔「自由」
因為根本只有一班人響度玩哂
你再睇番現今既足球聯賽丫
家陣都係得果幾問好有錢既球會玩哂咋
點解呀?
咪又係燒銀紙遊戲...

人地外國有大把銀紙燒
自己就幾乎連山頭d 柴都燒哂咁滯
你點同人地玩呀?

再講埋你叫人地d 農產品銷去外地
人地自己本土既農產品都多到幾乎要掉啦
你仲話sell d 野俾人?玩野咩!

呢度都好耐冇出現呢d 可以俾我盡情反駁既「絕句」...
Abusing dead rule -> Denial of reality
orange 發表於 2006-12-14 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2006-12-13 18:19 發表
咁快就一年
好記得上年話清場 , 睇住 Cable TV
真係好激 (好似睇戲咁) ~

舊年警察係港島北清場,今時今日警察都要進行清場行動,
不過清既係香港市民,一批阻止拆卸天星既市民,真係風水
輪流轉
益童學校,全民教育
咖喱 發表於 2006-12-14 15:28 | 顯示全部樓層
我諗起我阿o爹舊年o向灣仔收工走唔到果個情景........
av220 發表於 2006-12-15 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 咖喱 於 2006-12-14 15:28 發表
我諗起我阿o爹舊年o向灣仔收工走唔到果個情景........

我第一日去灣仔返part time 就冇車返歸.........
(個時仲懵盛盛, 好彩屋企人打黎.)
最後由半山行落天星坐$1.7 船返歸.
nwfb1601 發表於 2006-12-15 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 咖喱 於 2006-12-14 15:28 發表

仲有我老豆,0個陣係大潭收之後係赤柱無260可搭,
最後焗住搭的士返屋企。

但就俾佢見到薄扶林道0既「盛況」......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116