hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 保天星市民,請你們憎恨我們吧!
開啟左側

保天星市民,請你們憎恨我們吧!

guia 發表於 2006-12-19 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-12-19 23:40 發表

如果一件事在社會廣泛支持下都唔收回或修訂
如現時的天星中國內地女人來港生仔的問題

社會明顯是更加混亂

同時, 填海區的士地用途有了定案?

中環3期填海區用途規劃2003年已有公佈, 大家早就可上網找到
主要是商業零售、道路、鐵路、碼頭、海濱長廊
當然, 你可以話到時又賤賣益大財閥

P.S.
之前中環1期範圍巴士總站同鄰近地段建議發展酒店同中型辦公大樓
中環碼頭一帶建議發展商業零售、餐廳
053h4 發表於 2006-12-20 00:02 | 顯示全部樓層
guia 發表於 2006-12-20 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-12-20 00:02 發表

有了最後定案嗎?

暫時仍然維持上述規劃!

你不如看看城規會分區大鋼圖吧
238X 發表於 2006-12-20 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 lok1032 於 2006-12-18 00:22 發表

除非文革再現, 唔係你都係發下夢好, 雖然我好想睇下"大中細超"俾人拉去遊街

其實文革都唔係無好處既... 睇下對付邊個既姐...

恕我直言,其實 iTalk 都有兩三個站友有權受一受文革式批鬥。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
PB602 發表於 2006-12-20 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-12-19 23:40 發表
如果一件事在社會廣泛支持下都唔收回或修訂
如現時的天星中國內地女人來港生仔的問題

社會明顯是更加混亂

同時, 填海區的士地用途有了定案?

1) 有幾十人示威就叫"社會廣泛支持"? 唔係掛? 傳媒訪問市民亦有唔少認為拆碼頭
係配合社會發展, 可見市民唔係一面倒支持. 既然無一面倒/絕大多數民意之下, 政
府都可以突然更改經過十幾年規劃, 咨詢同埋議會程序既工程, 五時花六時變, 咁仲
唔係政治混亂?

2) 中國內地婦女來港生仔問題, 我都想我地既民意代表出面修例, 但基於政治立場,
民主派反對政府去尋求人大釋法喎, 因此根本無得搞. 如果民主派係專重民意, 唔該
唔好掛住個碼頭先, 而家北區醫院接近淪陷, 長此下去會搞出人命, 唔係講笑.
238X 發表於 2006-12-20 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2006-12-20 00:57 發表

1) 有幾十人示威就叫"社會廣泛支持"? 唔係掛? 傳媒訪問市民亦有唔少認為拆碼頭
係配合社會發展, 可見市民唔係一面倒支持. 既然無一面倒/絕大多數民意之下, 政
府都可以突然更改經過十幾年規劃, 咨詢同埋議會程序既工程, 五時花六時變, 咁仲
唔係政治混亂?

如果下下 d 人唔出聲就要當人地啞,
我諗呢個地方隨時都會有暴動。
PB602 發表於 2006-12-20 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-12-20 00:59 發表
如果下下 d 人唔出聲就要當人地啞,
我諗呢個地方隨時都會有暴動。

政府咨詢公眾, 要公眾發表意見既時候又唔出聲, 到之後要拆時先話唔出聲唔代表
無意見. 就好似問女朋友去邊度食飯, 佢話無所謂, 但到男朋友有決定時, 又話呢度
唔好個度唔好, 之後仲振振有詞話我無所謂唔代表無意見...

不如叫議員立一條例, 以後拆任何建築物之前都要公投通過啦. 之但係, 按上述邏
輯, 會唔會公投通過左之後又有人出黎話雖然佢當日無投票反對但唔代表佢啞, 其
實佢係反對既... 咁樣?

另外, 講起天星, 好多人一湧而上, 話政府為左錢就唔理會保育舊有建築. 但大家唔
知記唔道得, 近一年前政府用五千幾萬去買番就黎俾人拆既甘棠第番黎, 之後仲用
多九千萬去將佢翻新及設立中山博物館?

238X 發表於 2006-12-20 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2006-12-20 01:10 發表

政府咨詢公眾, 要公眾發表意見既時候又唔出聲, 到之後要拆時先話唔出聲唔代表
無意見. 就好似問女朋友去邊度食飯, 佢話無所謂, 但到男朋友有決定時, 又話呢度
唔好個度唔好, 之後仲振振有詞話我無所謂唔代 ...

Well,我從來唔會話唔出聲 d 人係o岩,
都預左呢個地方唔少人既公民意識薄弱到
連講句野都覺得哂氣。

不過大家都係人,唔講野唔代表支持或者唔支持。
係都要 set 一個定義,迫人表態,我最睇唔順眼就係呢樣
(講到呢度... 我諗你都應該清楚我其實唔係鬧政府咁簡單)
053h4 發表於 2006-12-20 08:33 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2006-12-20 08:35 | 顯示全部樓層