hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 飛行報告: 15/12 CX250 LHR--->HKG
開啟左側

[飛行報告] 飛行報告: 15/12 CX250 LHR--->HKG

hkbw 發表於 2006-12-19 10:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

搭咁多次CX, 最火都係今次...
混亂伊始...

條龍竟然向往上層的升降機那邊發展......才14:30
仲要話我知班機要DELAY...有冇攪錯...
每人獲得一封係指定兩間食店值15磅的信....
不過入到去, 一間初時唔受, 後來仲連廚房都壞埋, 冇食物供應...
真係激氣...
之後千辛萬苦上到候機室, 那邊的情況也不見好....

咁多人, 真係第一次見..
四班去香港的機, 一齊係個SCREEN出現....本應最早的CX250, 變成最遲...

商務候機室都變成高級難民營, 下面T3亦唔見得好...

最後, 22:50左右, 終於可以去GATE27上機...

上到去..有冇攪錯..

俾份星期三的報紙我?! 今日星期五WO!!

補多張相, 貼漏了....
趕人上機, 聽到個艙務主任同佢D下屬講, 我要你地盡快攪掂班客, 我
要班機有咁快得咁快起飛...

個艙仲好焗...
唔記得講tim, 呢部機原定係於14/12 飛CX250的航班, 但因為其中一個引擎內的GEARBOX出問題,
因而留左係倫敦整...但仍不能趕及15/12 CX250D的班次.
因此, 14/12 CX250的班次 即(15/12 CX250D), 和15/12 CX250的用機對調,
但航機留在HANGER維修至15/12 22:00左右, 令15/12 CX250延誤多個小時.
CX因此各HEATHROW申請特別許可, 最遲可以於0130起飛

最後, 23:40左右推機, 遲左5個幾鐘, 全程用了10個小時多D, 於18:23到達香港,
比原定時間遲了4個幾鐘...
食物供應, 都係例牌既野, 冇乜特別, 又係雞配薯蓉, 牛配飯
早餐有粥及奄列, 都還可以啦.....
返到來, 原本停GATE 47, 最後停左GATE 2...
不過寄倉行李方面, 今次小弟的燒碟機的盒就俾掟個"稀巴爛"...
極度無奈....

琴日去左出飛, 之後都唔會再搭CX250...連出票那位職員都話,
有乜事, 多數都係CX250會衰先的了...

歡迎討論.

殺雞焉用牛刀?!
tristan 發表於 2006-12-19 12:52 | 顯示全部樓層
得罪都想問一下

閣下貼的是飛行報告還是航空公司投訴報告?
我看到標提是"飛行報告: 15/12 CX250 LHR--->HKG"才進來,
看到內文有種受騙的感覺, 正如你被CX騙了一樣.

本人也知悉部分CX航班服務欠佳, 也同情你的處景,
但將心比心, 你不喜被騙我也不喜歡被騙,
煩請更改文章內容變回飛行報告或更改標提.
先謝!
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
lok1032 發表於 2006-12-19 12:55 | 顯示全部樓層
原帖由 tristan 於 2006-12-19 12:52 發表
得罪都想問一下

閣下貼的是飛行報告還是航空公司投訴報告?
我看到標提是"飛行報告: 15/12 CX250 LHR--->HKG"才進來,
看到內文有種受騙的感覺, 正如你被CX騙了一樣.

本人也知悉部分CX航班 ...

我唔覺有問題喎, 咩飛行報告有特定格式架咩?
norrislaw 發表於 2006-12-19 15:38 | 顯示全部樓層

問題係內容沒有任何「飛行」既材料,全部都係on ground。

樓主要注意一下題目同內容。
yuenpo 發表於 2006-12-19 15:58 | 顯示全部樓層
呢個係咪起飛前的報告,仲有Part 2 未出?

講真,呢D事,在美國就司空見慣
我試過在 Lunch / Dinner time 在 Denver Delay 三個鐘去San Francisco,
甚至在Chicago Delay 兩個鐘去 Indianapolis (雖知駕車都係三個鐘就到)
連餐券都無張...
人家廚房壞左,係你唔好彩,唔關CX事

雖然呢次你的飛行體驗唔係好愉快
但係我弟都想知道飛行途中所發生的事

至於飛行報告有無規定格式呢,雖然italk就無特定
但係坊間,不論本地中文的forum或者外國英文forum 的 trip report
都會有影下架機,機內的設備 (e.g. legroom),同埋有餐就影餐
呢個模式的報告大家可以參考一下
 樓主| hkbw 發表於 2006-12-19 16:20 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-12-19 15:38 發表
問題係內容沒有任何「飛行」既材料,全部都係on ground。

樓主要注意一下題目同內容。

係漏左張艙相, 不過文字方面, 空中的資料都有的呀...

其實飛行報告唔一定要齊晒所有相, 有晒D資料都可以的了...
殺雞焉用牛刀?!
norrislaw 發表於 2006-12-19 18:29 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2006-12-19 16:20 發表

係漏左張艙相, 不過文字方面, 空中的資料都有的呀...

其實飛行報告唔一定要齊晒所有相, 有晒D資料都可以的了...

你係喺16:43先加番,而我個post係15:38發既,quote我果句好似唔太恰當,因為我re既時候係無詳細資料。
norrislaw 發表於 2006-12-19 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-12-19 10:34 發表
個艙仲好焗...
唔記得講tim, 呢部機原定係於14/12 飛CX250的航班, 但因為其中一個引擎內的GEARBOX出問題,
因而留左係倫敦整...但仍不能趕及15/12 CX250D的班次.
因此, 14/12 CX250的班次 即(15/12 CX250D), 和15/12 CX250的用機對調,
但航機留在HANGER維修至15/12 22:00左右, 令15/12 CX250延誤多個小時.
CX因此各HEATHROW申請特別許可, 最遲可以於0130起飛

最後, 23:40左右推機, 遲左5個幾鐘, 全程用了10個小時多D, 於18:23到達香港,
比原定時間遲了4個幾鐘...
食物供應, 都係例牌既野, 冇乜特別, 又係雞配薯蓉, 牛配飯
早餐有粥及奄列, 都還可以啦.....

慶幸 13/12 的CX250沒有問題,雖然 B-HKF 的PTV有問題,但唔係technical fault.

2340 push back都可以做到1823到已經算唔錯,因為CX254好多時Push back左都要等clear; 報紙既問題,相信你係一個成年人會明白固中既問題,crew控制唔到,公司都控制唔到。我相信呢個係最好既應變方法,因為15/12既CX252 飛既時候都唔知CX250D會飛唔到 (同埋CX252要照顧一早overbooked既客,將CX250D既人撥落去無乜可能),如果唔係都唔會臨時調機,務求 15/12既 CX250D順利起飛。

至於維修令到延遲,只好一百個諒解,CX唔會攞Airbus 去LHR整,所以飛LHR既Airbus既turnaround只會好快; 反之,因為CX251到左之後有成10小時先飛CX250(CX255的744會飛早上的CX252),到時再維修亦都係最乎合成本效的做法。
 樓主| hkbw 發表於 2006-12-19 19:49 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-12-19 18:46 發表
慶幸 13/12 的CX250沒有問題,雖然 B-HKF 的PTV有問題,但唔係technical fault.

2340 push back都可以做到1823到已經算唔錯,因為CX254好多時Push back左都要等clear; 報紙既問題,相信你係一個成年人會明白固中既問題,crew控制唔到,公司都控制唔到。我相信呢個係最好既應變方法,因為15/12既CX252 飛既時候都唔知CX250D會飛唔到 (同埋CX252要照顧一早overbooked既客,將CX250D既人撥落去無乜可能),如果唔係都唔會臨時調機,務求 15/12既 CX250D順利起飛。

至於維修令到延遲,只好一百個諒解,CX唔會攞Airbus 去LHR整,所以飛LHR既Airbus既turnaround只會好快; 反之,因為CX251到左之後有成10小時先飛CX250(CX255的744會飛早上的CX252),到時再維修亦都係最乎合成本效的做法。

補多少少, 我個晚個班我好難睇係邊隻, 好似有個U有個F字的...

之後我book既, 一係CX252, 一係就A346..
CX250, 我都唔想再搭了..事關計過晒, 有乜事, CX250都係會被犧牲的....
殺雞焉用牛刀?!
tristan 發表於 2006-12-19 21:05 | 顯示全部樓層

回覆 #9 hkbw 的帖子
個人意見: 如果"飛行"資料不足 e.g. 又無服務, 食物 & 設備感想,
我寧願唔寫個飛行報告. 或者開過如: "15/12/2006 CX250 delay 之我感 or cx250服務欠佳" 等標題. 我都唔想塞個"飛行報告" 標題給文章.

回覆 #3 lok1032 的帖子
italk 有不少高質的航班飛行中的報告, 值得各版友參考.
而且上述原有文章有关航班飛行/航行的論述太少及不成比例.
因此才作出回覆 #2的回覆.
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界