hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 應否立法規管網上言論呢?
開啟左側

應否立法規管網上言論呢?

hkaiw 發表於 2006-12-23 01:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前曾經有一些人在網上發表「強姦快閃黨」、恐嚇迪士尼樂園有「炸彈」等;另外,在某些討論區中,也經常看到有很多帶有侮辱性、人身攻擊的言論、揭露他人的私隱等。

可惜的是,香港根本沒有相關的法例去規管網上言論,結果這些言論及行為不能被成功控告及定罪,儘管是發表帶有誹謗性的言論;而且,有些人為了逃避法律上的責任,不少討論這些言論的網頁是在海外的網頁伺服器,結果令到成功入罪的機會更加低,令到這些人士更容易消遙法外。
喵...
M 發表於 2006-12-23 10:00 | 顯示全部樓層
我絕對支持政府收緊網上言論自由,現在
網上有很多鼓吹不法行為的文章,例如鼓
吹非法下載或破壞重要設施,破壞商家利
益與香港社會和諧。這些行為有時還要比
其所鼓吹的行為更為嚴重。

因此,我強力支持政府實施網路言論法,
規管網民在網上的發言,以嚴刑重法對網
民起阻嚇作用。亦可援引基本法23條,對
張貼有害國家與本港社會安全言論的網民
作出檢控。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| hkaiw 發表於 2006-12-23 10:30 | 顯示全部樓層
其實就是因為不少人過度沉迷互聯網(例如:網絡遊戲),如果不是的話,怎會連時代雜誌的風雲人物是一眾網民?
(ps: 我都是要限制自已的上網時間了,每天只上一小時...)

喵...
J702HMY 發表於 2006-12-23 15:24 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-12-23 10:00 發表

因此,我強力支持 ...

M兄啊
呢個同網上基本法23條有咩分別呢?
再講呢個條例同內地0既「網絡警察」有咩分別呢?
中國政府唔係話過香港特區享有言論自由等等50年不變0既咩?
仲有,基本法23條已經冇再立法喇
238X 發表於 2006-12-23 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-12-23 10:00 發表

因此,我強力支持 ...

其實呢... 呢 d 條例對我地無乜影響既...
我吹少兩句水又唔會死既...

反而某 d 自以為「愛國」既人就比較危險...
正所謂太鍾意講野可能搞到講錯野...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
fmjohn 發表於 2006-12-23 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 J702HMY 於 2006-12-23 15:24 發表

M兄啊
呢個同網上基本法23條有咩分別呢?
再講呢個條例同內地0既「網絡警察」有咩分別呢?
中國政府唔係話過香港特區享有言論自由等等50年不變0既咩?
仲有,基本法23條已經冇再立法喇

大家似乎還是覺得「自由」是代表什麼也可以做,但大家忽略了你的自由是不能侵犯其他人的自由!
享有言論自由不代表可以胡說八道 而胡說八道足令你被控誹謗罪!
而各位現時享用的言論自由,其實同時受到有關誹謗法例的規管。

網上的言論/行為本身已經受法例的規管,我又不見得有需要再行立法處理網上的行為。

只不過網上的行為比較難調查,所以大家會覺得網上的不受法例規管。
053h4 發表於 2006-12-24 00:12 | 顯示全部樓層

Ketsu 發表於 2006-12-29 12:12 | 顯示全部樓層
以前係覺得如果要立法規管網上言論
真係驚自己講左句野出黎
都會俾人覺得自己響度發緊「死光」
隨時俾人拉去坐十幾年監...

但家陣我發現確實有好多人
講左d 威力同發「死光」一樣咁有威力既野
好似上次有人講整炸彈既野
又話要炸呢樣炸果樣
一陣又要組織乜野「快閃黨」
如果真係有人走去學都會幾大鑊

所以言論自由係要既
不過唔係自由到俾人講野講到「破壞國家安危」囉...

但要拗應唔應該都好難拗架喇
因為個個人既諗法都唔同
而且一個人所講既野
會有機會被另一d 人歪曲
從而變成一個殺人於無形既武器
真係可以睇下古代有幾多人死響呢d 「文字獄」手上...
Abusing dead rule -> Denial of reality
238X 發表於 2006-12-29 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-12-29 12:12 發表
以前係覺得如果要立法規管網上言論
真係驚自己講左句野出黎
都會俾人覺得自己響度發緊「死光」
隨時俾人拉去坐十幾年監...

但家陣我發現確實有好多人
講左d 威力同發「死光」一樣咁有威力既野
好似上 ...

其實唔講野唔係好難,到時肯講果 d 應該都有
做烈士既準備...

我唔擔心 d 文字獄會「殺錯良民」...
(定義:即係果 d 不知就裏既人中招)
不過真係規管的話,民怨爆起上來就真係可大可小。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cky 發表於 2006-12-29 23:53 | 顯示全部樓層

與其管制言論

作為網民, 係咪應該先訓練自己對訊息的選取?
對任何人所講的言, 有基本的分辯?

而對於樓主所提的例子
其實現時的法例中, 會否已有其他的方法可以達到同樣的阻嚇 / 教育作用
畢竟單以控制發言權的方法並不能就能制止

至於扯到去 23 條....
算吧, 口水都慳番, 留啖氣暖吐算數