hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [意見調查] 烏溪沙線對沙田巴士受沿線乘客的影響 ...
開啟左側

[意見調查] 烏溪沙線對沙田巴士受沿線乘客的影響

denniskeung 發表於 2006-12-25 13:17 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-12-25 12:28 發表

原來如此,請問早晚繁忙時間,區內居民的乘車心態又是如何?
是否在沒有選擇之下才選用鐵路,而巴士乘客大多未受馬鐵通車而「轉軚」呢?

我希望可以拿到更多關於用家的心態去作出分析

本人住在馬鞍山站附近, 每天在理工大學上堂, 試說說自己平日的搭車習慣:
以前未有馬鐵時, 呢區本身的巴士線經已非常發達,
旺角/尖沙咀/銅鑼灣/中環/港島東全部有巴士直達,
居民多數用巴士出入, 另外亦會間中搭 87K/287K 到大學站轉車,
因為較容易睇時間, 又唔會塞車, 但缺點是要左轉右轉.

馬鐵通車後, 我朝早一定會搭馬鐵返學,
因為去紅磡比巴士較快, 又唔會塞車,
87D有時快可以20分鐘出到旺角, 慢就分分鐘多一倍時間.
不過有時在旺角唔趕時間返馬鞍山時,
我仍會選擇 87D, 因為唔需要左轉右轉,

有一次有住港島的朋友來馬鞍山玩,
我叫佢地朝早搭地鐵+東鐵+馬鐵來,
最後佢地走時都話改搭 681/682 仲好,
因為驚左轉右轉...

馬鐵最大缺點係出唔到市區,
結果輸給出市區非常發達的巴士線.
GK9636 發表於 2006-12-25 13:18 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-12-25 12:00 發表
言下之意大家是否認為車站位置是一個關鍵因素影響乘客選取馬鐵?

請問大家,以大家的偃q車之後而下降?抑或是馬鐵某程度上將巴士客搶走?

如果有圖表,數據的話可否給的參考一下,因為報告書會在2007年 ...

起人口冇點增加的情況下, 多一種交通工具投入服務, 原有交通工具的乘客怎會沒搶走呢

馬鐵通車, 九巴乘客量每天約少左十萬人次, 累積cut左過百部車, 比起西鐵及將軍澳支線來講算冇咁傷
GK9636@ATENVIRO
MEMPHIX 發表於 2006-12-25 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2006-12-25 13:18 發表

起人口冇點增加的情況下, 多一種交通工具投入服務, 原有交通工具的乘客怎會沒搶走呢

馬鐵通車, 九巴乘客量每天約少左十萬人次, 累積cut左過百部車, 比起西鐵及將軍澳支線來講算冇咁傷

個人覺得
火車開左之後
等巴士耐左,但係位又同之前差唔多,又係甘多
但大部份以前既服務範圍都無縮小度
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
kmb~mcw1 發表於 2006-12-25 14:09 | 顯示全部樓層

樓主| norrislaw 發表於 2006-12-25 15:18 | 顯示全部樓層
好多謝大家的意見,起碼比C1版的版友答得更有POINT之餘也十分中肯!
DIH 發表於 2006-12-25 16:56 | 顯示全部樓層
「烏溪沙線對沙田巴士受沿線乘客的影響」?
「馬鐵對沿線巴士乘客的影響」就可以了。

286M到出年年尾就十歲,在我來說這已經算是超額完成,老實說當年我萬料不到會有這樣一條路線出現。
當沙中線通車,縱然我會對睇住佢成長,近三年返學放學都搭的286M依依不捨,
但我能光明正大地說它完成了「歷史任務」,與其苟且偷生不如痛快地了結。

82X/84M/85C/85M相信會有重組或進一步減班,其中84M也可能完全取消。

現階段我可以說是馬鐵通車而間接受惠:取消287K而87K入頌安,
我由鑽石山往返中文大學,返學可以搭85M轉87K、286M轉289K或87K,返屋企可以搭87K或289K轉286M。
87K最密時仍然可以3分鐘一班,286M與289K班次減到幾乎同步,
我如果好運的話搭286M入到錦泰後面就有架289K,搭289K去到保泰街就剛剛遇到286M。
由鑽石山入大學最快紀錄是25分鐘,比地鐵轉東鐵接近固定的30分鐘更快。

馬鐵本身,我只用來遊車河及與同學集體購物時乘搭。
JX9097 發表於 2006-12-25 17:03 | 顯示全部樓層

其實,個人覺得82X(P)/84M/85M/286M一定逃不了重組呢個事實
重組後,有反而利馬鞍山往返東九龍嘅巴士發展
現時唔重組,沙中線通車之時,都一定逃不了......
daiteioh 發表於 2006-12-25 17:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb~mcw1 於 2006-12-25 14:09 發表
沙中線通車後,這幾條M線都有機會要摺

唔好唔記得還有一條相信影響較大九巴85c,沙中線通車後,馬鞍山居民懶搭勁兜的85c,
可能沙中線比85c快,可能要摺了
daiteioh 發表於 2006-12-25 17:10 | 顯示全部樓層
286M到出年年尾就十歲,在我來說這已經算是超額完成,老實說當年我萬料不到會有這樣一條路線出現。
當沙中線通車,縱然我會對睇住佢成長,近三年返學放學都搭的286M依依不捨,
但我能光明正大地說它完成了「歷史任務」,與其苟且偷生不如痛快地了結。

等沙中線通車後,286m可以功成光耀退出,留下來由將來的馬鐵(指將來出市區)接獲,
效率可能比286m更好
JX9097 發表於 2006-12-25 17:15 | 顯示全部樓層

原帖由 daiteioh 於 2006-12-25 17:05 發表

唔好唔記得還有一條相信影響較大九巴85c,沙中線通車後,馬鞍山居民懶搭勁兜的85c,
可能沙中線比85c快,可能要摺了

我覺得到時85C一定要改做85X全日版先有機會同馬鐵鬥一鬥
因為現時兜埋樂富/橫頭磡及濱景/石門根本冇可能令到紅磡上車嘅人快D入到馬鞍山
如果將85X全日化,咁或者仲可能食哂紅磡/黃埔<-->馬鞍山客