hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新巴服務 日日退步 (歡迎接龍)
開啟左側

新巴服務 日日退步 (歡迎接龍)

hkbw 發表於 2007-1-3 09:59 | 顯示全部樓層

原帖由 hr1918 於 2007-1-3 06:50 發表
樓主 ,我差唔多日日搭682 , 服務有幾”好”有眼見 ,繁忙時間有機會等20分鐘以上先有一班 ,7點幾8點前上車已經企到出門口,班次永無準已經係老奉會發生既事
不過算啦, 係度講咩都無用,因為呢度係巴士討論區喎, 你 ...

雖然我唔係成日係香港, 不過每次返來八點幾係馬鞍山都見到有個問題:
點解682愈來愈少車咁既?! 但人數好似愈來愈多WO...

今日而家先起身, 冇去數車, 希望返英國之前有機會再去數下, 然後搵有關部門傾返幾句先...

老實講, 我真係好唔明那個 "唔可以從自己利益出發的理論", 我更加唔明減左之後短時間加返有幾難,
似乎係"有所為, 有所不為"吧了...
殺雞焉用牛刀?!
GK9636 發表於 2007-1-3 15:23 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2007-1-3 02:16 發表

thats bull crap~
if what you say is so true, all the crappy routes (KMB 51, KMB 53, KMB 70,...etc...) are gone by now
i know they are business, but do you know the differences between a pub ...

可以cut到, e幾條線就唔會留起度, 繼續做公益啦
GK9636@ATENVIRO
GK9636 發表於 2007-1-3 15:29 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2007-1-3 01:43 發表

巴士公司係咪應該以乘客既利益行先哩???
繁時要人係站頭等30mins 會唔會講唔通....

強話巴士公司疏車飛站合理 就走去話人唔早d 搭
係咪本末倒置左d????

邊個話疏車合理 , 睇清楚我講咩先話人, 我幾想車等人, 不過都係果句, e個係現實

君不見樓主之前起B2講過投訴了N次, 情況有改善嘛? 佢唔改咁閣下可以點做, 自己諗辦法囉, 自己就囉, 除非閣下搵都好似大埔區議員牙力咁勁的勢力地區人士出面, 起度點嘈點盛都係冇用
dicksonboy 發表於 2007-1-3 15:52 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2007-1-3 15:23 發表

可以cut到, e幾條線就唔會留起度, 繼續做公益啦

thats what i am talking about!
nobody can say because they are running business, so they can put passengers aside to maximize their profits
thats crap!
because they are franchised, public corp.
they are made to serve people, if not why dont I bring CMB back to life?

but of course they have to make money, i understand that,
bottom line is they need to serve and give, so they can take

GK9636 發表於 2007-1-3 16:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 2007-1-3 06:41 發表

你有無睇人講咩架,你講上面D線個段時間幾分一班,條682又幾耐一班呀
你都識講E42都加班啦 ,而家所謂要求682加班只係叫佢變回減班前既班次咋 ,明明之前都係岩岩夠仲要繁忙時間減車係咪有d過份呀?

樓主唔係話佢搭果車果段時間疏到10分鐘咩, 咁同86B 15分鐘, E42 11-12分鐘有幾大分別? 半個鐘即係兩三班車上唔到, 而家邊個要清楚?

最諷刺係而家都係得往赤立角的路線加班冇咩阻滯, 都係果句, port極都唔掂的情況下, 一係搵有牙力有勢力地區人士出下面, 一係自己諗下辦法

果時去赤立角番暑期工, E42又係等到我眼火爆, 投訴過7次都冇聲氣, 最後只好早少少搭283去沙中再搭E42先上到車, 有幾日有稽查場起度數客都係等到06年先加班, 果時先加對我來講已經冇咩用
GK9636 發表於 2007-1-3 16:19 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2007-1-3 15:52 發表

thats what i am talking about!
nobody can say because they are running business, so they can put passengers aside to maximize their profits
thats crap!
because they are franchised, publi ...

係囉, 咁同一時間又有其他人搭其他線上唔到車, 咁最後邊個要sacrifice? 尤其是公益路線cut冇可cut

表面就係公用事業, 實質咪係商業機構, 除非真係公營, 一日唔夠資源, 供不應求, 資源實落去佢認為最高效益地方, 咁有咩辦法?
teddybus 發表於 2007-1-3 16:19 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2007-1-3 15:29 發表

邊個話疏車合理 , 睇清楚我講咩先話人, 我幾想車等人, 不過都係果句, e個係現實

君不見樓主之前起B2講過投訴了N次, 情況有改善嘛? 佢唔改咁閣下可以點做, 自己諗辦法囉, 自己就囉, 除非閣下搵都好似大埔區議員牙力咁勁的勢力地區人士出面, 起度點嘈點盛都係冇用

現實就可以由得佢???

如果要樓主早d 起身去趕之前既班次
個惡果好似係由樓主承擔....
但諗諗呢個結果係咪樓主搞出黎....
樓主係咪做過錯事要承擔呢個結果???
唔好同我講佢遲起身係佢抵死....
如果佢遲到走左車都可以話佢咎由自取....
但呢個case....
我唔覺得要樓主去承擔呢個惡果....

你要分清楚....
呢個唔係現唔現實既問題....
係原則問題....
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
teddybus 發表於 2007-1-3 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2007-1-3 16:09 發表

樓主唔係話佢搭果車果段時間疏到10分鐘咩, 咁同86B 15分鐘, E42 11-12分鐘有幾大分別? 半個鐘即係兩三班車上唔到, 而家邊個要清楚?

最諷刺係而家都係得往赤立角的路線加班冇咩阻滯, 都係果句, port極都唔 ...

86B, E42 有呢d 好幾班飛中途站既現象咩???
無既話根本無得相提並論....
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
teddybus 發表於 2007-1-3 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2007-1-3 16:19 發表

係囉, 咁同一時間又有其他人搭其他線上唔到車, 咁最後邊個要sacrifice? 尤其是公益路線cut冇可cut

表面就係公用事業, 實質咪係商業機構, 除非真係公營, 一日唔夠資源, 供不應求, 資源實落去佢認為最高 ...

咁佢係咪嚴重資源不足....??
我就硬係唔信搵多架車要好辛苦....
再唔係既...
咪交條線個專營權出黎lor....
九巴有車喇卦....

仲有, 佢賣車係佢既事...
無理由要d 乘客去承擔個後果...
GK9636 發表於 2007-1-3 16:36 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2007-1-3 16:21 發表

86B, E42 有呢d 好幾班飛中途站既現象咩???
無既話根本無得相提並論....

請看回文#90

原帖由 teddybus 於 2007-1-3 16:19 發表

現實就可以由得佢???

如果要樓主早d 起身去趕之前既班次
個惡果好似係由樓主承擔....
但諗諗呢個結果係咪樓主搞出黎....
樓主係咪做過錯事要承擔呢個結果???
唔好同我講佢遲起身係佢抵死....
如果佢 ...

我搭唔到車又自己錯呀?

根本唔係對與錯的問題, 如果唔係有個始作俑者都唔會搞到而家重回十幾廿年前搭車難的情況

係要搭o既, 只可以話自己唔好彩

原則問題呀, 咁請問有咩解決方法呢?

原帖由 teddybus 於 2007-1-3 16:23 發表

咁佢係咪嚴重資源不足....??
我就硬係唔信搵多架車要好辛苦....
再唔係既...
咪交條線個專營權出黎lor....
九巴有車喇卦....

仲有, 佢賣車係佢既事...
無理由要d 乘客去承擔個後果...

係囉, 出車出到九成九, 搵部車有幾難o者?  搵邊個犧牲就難o者

新巴呀, 咪port到佢好似中巴咁冇專營權囉, 睇下下個接手會有幾多資源dump入去