hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新巴服務 日日退步 (歡迎接龍)
開啟左側

新巴服務 日日退步 (歡迎接龍)

edhong 發表於 2007-1-4 02:07 | 顯示全部樓層

orange 發表於 2007-1-4 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2007-1-4 01:48 發表

而家係間巴士公司有責任去提供充足既服務....
而家竟然巴士公司可以大條道理虧待乘客....
而係要乘客自己迴避????
而家乘客有錯咩???
點解要乘客去bear 呢個責任????

何謂充足服務?
點叫滿足要求?
點既責任先叫滿足
人人要求不同,點樣滿足晒.
做客從無興趣去知巴士公司夠唔夠車,亦無興趣去
理點去滿足,只知呢班車上唔到,一係等一係走,巴士
公司已經失職,下次唔使再幫襯

投唔投訴已經係額外事題外話,投訴都只係想(記著係想,
不是必要)改善服務,但前題係你唔揀佢服務,已經係俾
signal間公司知我唔buy你服務.成個動作簡單直接,好過
要諗點解呢間公司服務咁差,做人要諗要煩咁多事,連呢
o的搭車三兩事都要煩一餐,咁仲邊有時間去真正享受生活
益童學校,全民教育
nwfb23 發表於 2007-1-4 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2007-1-4 01:47 發表

有幾平靚正?
682唔計折扣要$15.3,當你搭巴士轉地鐵都只係花多一兩蚊,
但時間點都叫有保證,始終返工返學唔係去玩,轉多程車行多
幾步路有幾困難?

條條大路確係通去羅馬,問題係你死都揀行石路去羅馬無人
...

首先唔計上唔到車,一程682,唔係平靚正?一兩蚊唔係錢咩
如果新巴有適當0既服務,就算俾佢飛一班車,無理由左轉右轉仲快過坐682
講時間,682唔快咩?唔快0既,唔通馬鞍山0的人特別多時間?

其實我一路講0既,唔係死都揀行石路,條石路封0左,梗係要行
泥路啦,但我日日行泥路啊,隻鞋好快就打柴啦,咁我要求羅馬
政府搬走石路舊阻路石得唔得先,但我仍然係用緊泥路喎。

係咪死揀坐682呢,係個人選擇,但682 0既服務可以改善,唔係用
"條條大路通羅馬"0黎講啊
nwfb23
orange 發表於 2007-1-4 02:18 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-1-4 01:52 發表

如果你個理論係對的話, 馬鐵一早爆晒棚啦...

有錢D捨得去搭貴D車既, 老早買晒車啦, 仲同你轉火車等巴士受氣?!
經濟冇咁好既, 就自自然然慳得就慳, 一日$1-$2, 一個月就慳$21-42,
一年都慳成幾百, 甚至 ...

錢睇你點去花,為了個一元半塊搞到返工遲到,輕則俾人鬧,重則
連俾錢搭車機會都唔使,更何況搭車以外都有辦法慳到錢,買少
本雜誌食個平少少午餐(甚至帶飯)都可以,又唔見得齋搭巴士可以
慳幾多

路永遠係人搞出來,你要行石仔路有石仔就咪行,但行到半路覺得
有問題可以轉既就快手轉
益童學校,全民教育
dicksonboy 發表於 2007-1-4 02:34 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2007-1-3 16:19 發表

係囉, 咁同一時間又有其他人搭其他線上唔到車, 咁最後邊個要sacrifice? 尤其是公益路線cut冇可cut

表面就係公用事業, 實質咪係商業機構, 除非真係公營, 一日唔夠資源, 供不應求, 資源實落去佢認為最高 ...

i gurantee you the buses are not used at 100% capacity
Dont let the bus company fool you
i am now working at a transit
months ago, the transit was in trouble because of the pretty much the same thing (people cant get on the bus...)
our OM told the press that the transit did not have enough buses, nor drivers,
we are doing that best we can...blah blah blah...
but looking from the inside, i tell you, we have plently, PLENTY of room to add more services
the only reason why we did not put more buses on the road was simply: We want to save money
What evil is this?!
orange 發表於 2007-1-4 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2007-1-4 02:11 發表

首先唔計上唔到車,一程682,唔係平靚正?一兩蚊唔係錢咩
如果新巴有適當0既服務,就算俾佢飛一班車,無理由左轉右轉仲快過坐682
講時間,682唔快咩?唔快0既,唔通馬鞍山0的人特別多時間?

其實我一路講 ...

一兩蚊係錢,但唔見得搭682係唯一選擇,更何況巴士
轉682都唔係平,計埋折扣總車費($33.7,以八達通計)
仲貴過搭82x轉地鐵($29.2-32.8,以八達通計),又何來
搭巴士會慳到錢?最多只可以話一程車直達.

路前有石你可以選擇愚公移山式搬開佢,又或者兜個
彎,最終都係去到目的地,解決問題唔係只得一個方向,
投訴你可以做,有無效就另一回事,但唔見得為一個問
題而去煩咁耐,又或者講,一個根深柢固問題,要解決唔
係影齋幾張相,寫幾百篇文/信就會立即解決
益童學校,全民教育
teddybus 發表於 2007-1-4 02:39 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2007-1-4 02:08 發表

何謂充足服務?
點叫滿足要求?
點既責任先叫滿足
人人要求不同,點樣滿足晒.
做客從無興趣去知巴士公司夠唔夠車,亦無興趣去
理點去滿足,只知呢班車上唔到,一係等一係走,巴士
公司已經失職,下次唔使再幫襯

投唔投訴已經係額外事題外話,投訴都只係想(記著係想,
不是必要)改善服務,但前題係你唔揀佢服務,已經係俾
signal間公司知我唔buy你服務.成個動作簡單直接,好過
要諗點解呢間公司服務咁差,做人要諗要煩咁多事,連呢
o的搭車三兩事都要煩一餐,咁仲邊有時間去真正享受生活

唔好玩啦...
除非有人作出無謂既堅持....
明眼人都見到成條龍....
唔通巴士公司可以堅持咩???

你仍然無解決本末倒置呢個問題...
明明係巴士公司問題....
點解要由個乘客去避個問題....
講真...
越多人學你話齋唔搭...
巴士公司更大條道理cut 車....
你唔係想見到呢個情景出現嘛.... ????
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
teddybus 發表於 2007-1-4 02:43 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2007-1-4 02:18 發表

錢睇你點去花,為了個一元半塊搞到返工遲到,輕則俾人鬧,重則
連俾錢搭車機會都唔使,更何況搭車以外都有辦法慳到錢,買少
本雜誌食個平少少午餐(甚至帶飯)都可以,又唔見得齋搭巴士可以
慳幾多

路永遠係人搞 ...

都係個句...
點解要乘客去節衣縮食去迎合巴士公司既不當行動???
而家變左巴士公司大條道理唔理乘客....
乘客就要節衣縮食黎遷就巴士公司>...

唔通明知條石路係直接返屋企
而家有人刻意掟d 釘係度....
你唔去投訴個d 人...
走去行第2條路...
你認為個d 人會怕左你咩???
個比喻根本就唔適合describe 你個viewpoint...
你都係省下吧.....

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
nwfb23 發表於 2007-1-4 08:56 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2007-1-4 02:43 發表

都係個句...
點解要乘客去節衣縮食去迎合巴士公司既不當行動???
而家變左巴士公司大條道理唔理乘客....
乘客就要節衣縮食黎遷就巴士公司>...

唔通明知條石路係直接返屋企
而家有人刻意掟d 釘係度 ...

用條條大路通羅馬呢個比喻就已經sidetrack 0左我0地個viewpoint
個比喻都唔適合係度用
nwfb23
da54 發表於 2007-1-4 10:08 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2007-1-4 02:37 發表
路前有石你可以選擇愚公移山式搬開佢,又或者兜個
彎,最終都係去到目的地,解決問題唔係只得一個方向,
投訴你可以做,有無效就另一回事,但唔見得為一個問
題而去煩咁耐
,又或者講,一個根深柢固問題,要解決唔
係影齋幾張相,寫幾百篇文/信就會立即解決

睇黎你都係唔明愚公移山呢個故事係講乜
至於你們信不信?反正我信了