hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新巴服務 日日退步 (歡迎接龍)
開啟左側

新巴服務 日日退步 (歡迎接龍)

~誰@359~ 發表於 2007-1-1 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2007-1-1 20:15 發表
笑死人,標題仲叫人「接龍」,點知入黎「接龍」狠批樓主。

敢問樓主,有邊一條多人搭既線但繁時又唔會滿座而令閣下認為係
路線「樣辦」可供各巴士公司參考呢?巴士公司出「唔夠」車,係
有錢都唔想賺?巴士公司係咪可以話加車就加車?有幾條長途而客
多既路線係上客既尾站又唔會多數車飛站既呢?

若果貼出黎既飛站情況係新港城影到既,我會大力支持你投訴到底
既,但係呢度呢.......你自己慢慢接落去吧啦。

睇到你篇回文,同埋見到各位一個跟住一個咁插樓主,真係好同情佢r
似乎而家各位都唔知道巴士公司應該要做d乜
更加唔知道當巴士公司主動或被迫提供唔到適當服務既時候,我地應該做d乜
提供唔到適當服務既責任並不在乘客,隻死貓冇理由要班客受
當然啦,一定會有人走出泥鬧我話「唔通吉車線都要加班」等等既說話…
字大只顯得人自大
petcity 發表於 2007-1-1 21:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nwfb1001 發表於 2007-1-1 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 alexero 於 2007-1-1 18:16 發表

頂閘周街都有
但明明剛好夠載都要減班
結果每日固定地連續幾班車頂閘飛站
成日要人等20-30分鐘先上到車
而且仲要port極都唔理,呢樣只有新巴先做得到

一早估到有人會質疑幅相係咪等於飛站
所以我 ...

真係搞笑,咁都叫「飛站」,明知頂晒閘上唔到客,咁仲停嚟做乜?
(得喇,知你又想講班次不足所以頂閘)

ps: 外國就算未上到頂閘,有人企已經可以唔停
nwfb1001 發表於 2007-1-1 21:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb~mcw1 於 2007-1-1 19:11 發表
自從新城合組成新創建集團。
服務便一直直線向下降。

682派短車做也??
101/111頂閘都照派12米。
派短車的目的便是代12米
新巴最少去買新車,仲要找短車代。
如果是咁
新巴不如把694/796B/796C/797M在繁時用全短車,甚至蛋撻。
因為694/796B/797M客量幾低,用大車在繁時坐不滿一部10XX/50XX。
把些12米派去682。
自然不會被人投訴682的服務

好似唔係條條線繁時都可以打爆一部12米大車,咁該等路線係咪又要全派細車?
咁真正需要細車嘅線(如赤柱、山頂線)又點?

再不滿意
不如再叫新巴加密682P服務
便是建議加設三班682P

據說682P其實唔係快682好多
~誰@359~ 發表於 2007-1-1 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2007-1-1 21:31 發表

問題唔係唔知要做乜,但有時巴士公司可以做到乜

或者有人覺得,呢句歌詞岩聽
能夠做到又有多少 未算少 

不過,當佢做少少,可能其他人要賠得多
最後,我表明係,我唔贊成客多仍然去Cut車,但有時
唔係話加車就加車,如果情況嚴重,應該搵適當渠道
做適當既野

或者我地應該搞清楚成件事係點:
682本身冇問題,夠載
但係新記減佢班,搞到唔夠載、頂閘

當然,我唔清楚682減班次之前客量有幾多
但係當佢減班之後,682係唔夠載既話,咁加返班車都唔係一個過份既事
況且你都提到,佢做少少其他人可能要賠多多,而家咪就係682既客要賠多多囉…
你講呢句係冇錯既,只係如果點執都有人要賠多多的話
反對唔適當運輸政策就成為最後既出路

樓主都有用適當渠道反映,但係得到失望既回應
而家佢諗住影齊證據port多次,結果就換來某d板友既冷言冷語…
所以話呢,樓主佢真係好慘
字大只顯得人自大
petcity 發表於 2007-1-1 22:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
~誰@359~ 發表於 2007-1-1 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2007-1-1 22:00 發表

如果你覺得影齊相只貼呢度係適當渠道,不敢苟同
我唔知Xero兄有冇其他野會繼續做,但係,相信總好過
只叫人接龍貼相

至於你話站友冷言冷語,當中部份我會認同,不過,每人都會
有唔同觀點,難道你要全體表示支持至得?點面對呢D回應相信
由佢自己諗,亦唔需要你係度深表同情

或者咁睇,似乎大家都將個焦點由「新巴服務」放左落「682」度
成日都有人話新記呢樣唔掂果樣唔掂,樓主可能就係想各位影到呢d情況就貼出泥呢

或者我真係過火左,但係我睇唔過眼囉
可能係因為我係果種不畏強權、見到衰野一定開聲既人…
字大只顯得人自大
petcity 發表於 2007-1-1 22:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
~誰@359~ 發表於 2007-1-1 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2007-1-1 22:13 發表

開聲前都要諗返點開,為乜而開
究竟你,甚至我回應又幫到Xero兄幾多?

起碼都可以畀佢知道有人支持佢先…總好過乜都唔做
字大只顯得人自大
 樓主| alexero 發表於 2007-1-1 22:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2007-1-1 22:10 發表

或者咁睇,似乎大家都將個焦點由「新巴服務」放左落「682」度
成日都有人話新記呢樣唔掂果樣唔掂,樓主可能就係想各位影到呢d情況就貼出泥呢

或者我真係過火左,但係我睇唔過眼囉
可能係因為我係果種不畏 ...

睇返轉頭,其實係我將焦點由682放大到新巴
個標題的確比較有「挑釁性」
原本以為新巴已經去到「人見人憎」的地步,引大家貼D類似既相出黎
估唔到部分站友還比較「理性」... 雖然我不盡同意

講真D片我係諗住遲D集埋一隻CD寄俾交通投訴組
以反駁佢地回信指「班班載得晒」的荒謬辯解
只係咁岩俾我影到11米躉行682,既係「罪證」,亦係特見
先至順便貼上黎
有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!